Yeni Bakış'tan Deniz Abidin'in haberine göre, Bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, hükümetin ekonomik tedbirlerle ilgili dün düzenlediği basın toplantısını değerlendirerek, halkın alım gücünü yerine koyacak bir tedbirin henüz alınmadığına dikkat çekti. 

TÜRK-SEN Başkanı Bıçaklı:Zamların bir kısmının geri alınmasını beklerdim

TÜRK-SEN Başkanı Aslan Bıçaklı, hükümetin dün yaptığı basın toplantısında bugüne kadar yapılan zamların daha fazla olması gerekirken bir takım tedbirler alınarak bir kısmının yansıtıldığının ima edildiğini belirtti. Bıçaklı, şahsen, hükümetin elektriğe ve akaryakıta yapılan son zamla ilgili bir takım tedbirler aldık diyerek bunları sıralamalarını beklediğini ifade ederek, en azından zamların bir kısmının geri alınması beklentisi içinde olduğunu kaydetti.  

“Halkın alım gücünü yerine koyacak ne gibi bir tedbir alındı?”

Bıçaklı, “Maalesef bu olmadı. Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybından dolayı akaryakıta ya da diğer tüketim maddelerine hükümet olarak zam yapabilirsiniz. Ancak bunun karşısında alım gücünü korumak da görevinizdir. Hükümetin fonlarında nasıl ki ciddi şekilde kayıp varsa vatandaşın da halkımızın da alım gücünde azalma vardır. Fonlarla ilgili kayıpları gidermek için hükümet bir takım tedbirler almış olabilir, ancak ben hükümete şunu sormak istiyorum; Halkın alım gücünü yerine koyacak ne gibi bir tedbir alındı? Ben böyle bir tedbir göremedim. Asgari ücretliye ne yapılacak? Asgari ücretli rahatlayacak mı? Özel sektör çalışanı için ne yapılıyor? Bunlar dün masaya konmadı. Ben bu toplantıdan beklediğimi duyamadım” diye konuştu. 

HÜR-İŞ Başkanı Çaluda:Maaşlar hayat pahalılığına göre düzenlenmeli

HÜR –İŞ Başkanı Ahmet Çaluda ise, vatandaşın hükümetten tek beklentisinin düşen alım gücünün artmasını sağlayacak tedbirler alması olduğunu belirterek, maaşların hayat pahalılığına göre düzenlenmesinin beklendiğini kaydetti. Çaluda, vatandaşın arzuladıklarının maalesef gerçekleşmediğini belirterek, dün hükümetin düzenlediği basın toplantısının laftan öteye gitmediğini belirtti. Çaluda, “Çiftçi, hayvancı rahat mı? İnsanlar kaçak et yemekten usandı. Kaçakçılığın önüne geçilemedi, aksine kaçakçılığın önü açıldı. Çünkü alım gücü düşünce ve vatandaş bulamayınca yolsuzluğa, kaçakçılığa yöneliyor. Ekonominin vermiş olduğu yetki, hırsızlığı, uyuşturucuyu, kaçakçılığı getirdi” diye konuştu. 

“Cebimizdeki para eriyor”

Kredi kartlarına olan borçların çiftleri boşanmaya kadar götürdüğünü belirten Ahmet Çaluda, tefeciliğin ise ülkede artmakta olduğunu kaydetti. Çaluda, şöyle devam etti, “Kumar turizmi dediler, ancak o da bitiyor. Güney’de açıldı. Tüm bunlara bakıldığında elle tutulur, gözle görülür bir şey yok. Cebimizdeki para eriyor. Maaşlar daha alınmadan bitiyor. Kimisinin bütün parası borca kesilir. Hele de asgari ücretle geçinenleri düşünürsek, bitmiştir.” 

KTOEÖS Başkanı Eylem:Alım gücünün azalması engellenemiyor

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem de, hükümetin aldığı ekonomik tedbirlerin yeterli olmadığının net olduğunu belirterek, alım gücünün azalmasının engellenemediğini söyledi. 

Eylem, Göç Yasasının ortada olduğunu, bunun yanında son gelen zamlar da dikkate alındığında yasanın geri alınması için bir adım atılmadığı gibi vergi adaleti ile ilgili de herhangi bir adımın atılmadığını kaydetti.  Eylem, çalışanların maaşlarının üçte birini kaybettiğini ifade ederek, en önemlisi olan bunu ortadan kaldıracak yeterli tedbirin olmadığını belirtti. 

Eylem, okullarla yapılan görüşme olsun, sütün subvansiyesi olsun tüm bunların yeterli olmadığını belirterek, bugün bakıldığında özellikle asgari ücretle ilgili ne yapılacağının beklenmekte olduğunu söyledi. Hayat pahalılığı ödeneğinin iki ayda bir verilmesi gerektiğinin altını çizen Eylem, Euro’ya geçilmesi için de adımların atılması gerektiğine vurgu yaptı. 

Hayvancılar Birliği Başkanı Naimoğulları:Yapılan açılımlar çare olmadı

Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ise, hükümetin dün yaptığı basın toplantısından bir takım beklentileri olduğunu dile getirerek, akaryakıta, elektriğe yapılan zam ve birçok girdi maliyetinin artması konusunda bir takım tedbirlerin alınmasına yönelik açıklamalar olacağını beklediğini kaydetti. Naimoğulları, yapılan basın toplantısında söylenenleri bir süredir dinlediklerini ifade ederek, bugüne kadar yapılan ve dün de belirtilen açılımların çare olmadığını söyledi. 

“15 günde bir yeni açılım bekliyoruz”

Naimoğulları, hayvancıları ilgilendiren arpanın 0,78 kuruştan verildiğini, tüketiciye çiğ süte belli bir miktar artış getirildiğini, ancak çiğ süt artışının üreticiye yansıtılmadığını kaydetti. Mustafa Naimoğulları, tüm bunlar yanında sektörü ilgilendiren şeylerde zammın durmak bilmediğine dikkat çekerek, Türkiye Tarım Bakanının bütün yem girdilerini destekleyeceğini açıkladığını belirtti. Naimoğulları, ancak KKTC hükümetinin sadece arpa bazında değerlendirme yaptığını söyleyerek, küçük esnaftan üreticiye birçok sektörün elektrik zammından etkileneceğini ve bu konuda bir açılımın şart olduğunu belirtti. 

Naimoğulları şöyle devam etti, “Hükümet bugün sadece geçmişte yapılanı yaptık diyerek bu işin içinden çıkamaz. Bu çare değildir. Öyle bir durumdayız ki her 15 günde bir hükümet yeni açılım yapmalıdır. Sürekli artan bir zam vardır. Türk Lirası erimektedir. Üreticinin borcu artmaktadır. Alacaklarımız pahalı olmaktadır. Üreticiyi ve vatandaşı rahatlatacak tedbir yoktur. Bunun karşısında tepkiler daha da artacaktır.”

“Açılım olmazsa tepkiler büyüyecek”

“Sektör içinde yaprak kımıldamıyor” diyen Naimoğulları, birçok hayvan üreticisinin hayvanını satmak zorunda kaldığını belirtti. Naimoğulları, geçtiğimiz cuma günü kaba ot ihalesi olduğuna dikkat çekerek, ihalenin fiyatının yüksek olmasından dolayı ihalenin iptal edildiğini söyledi. Naimoğulları, kaba ot için de devletin desteğinin gerektiğini ifade ederek, “ülkede kaba ot yoktur” dedi. Mustafa Naimoğulları, bugün itibarıyla hükümetin yeni bir açılım yapmaması karşısında tepkilerin büyüyeceğini belirtti.