Tuğçe Ülkü Aydın 

“21-25 Aralık Mücadele Ve Şehitler Haftası” dolayısıyla, Lefkoşa Şehitler Abidesi önünde düzenlenen törenin ardından Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde Şehitleri Anma Programı düzenlendi.

Törene; Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tuğgeneral Tevfik Algan, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, diğer askeri erkan, dernek, kurum, kuruluş ile okullardan temsilciler katıldı.

Program; saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Anma töreninde Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar ile Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından, Haydarpaşa Ticaret Lisesi (HTL) öğrencileri Mücahitler Marşı, Aziz Şehitler ile Vatan Marşını okudu. Tören, HTL öğrencilerinin oratoryosuyla sona erdi.

BAYAR

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar, bugün tarihe “Kanlı Noel” olarak geçen 21 Aralık 1963 olaylarının 54. yıldönümü olduğuna işaret ederek, yaşanan tüm acıların sebebinin Rum  ve Yunanlıların Enosis hayalleri olduğunu vurguladı.

Rumların Türkleri imha planı olan Akritas’ı 54 yıl önce uygulamaya koyduklarını anlatan Bayar, EOKA kuruluşu, Akritas Planı, ENOSİS, Kıbrıs Cumhuriyeti ve TMT’nin kuruluşu hakkında bilgiler verdi.

Rumların tüm bu planları yaparken Kıbrıs Türk halkının Türkiye’ye, namusuna, şerefine, vatan toprağına bağlığını hesaba katmadıklarına işaret eden Bayar, Rumların Anavatan Türkiye’nin Kıbrıslı Türkleri yalnız bırakmayacağını ve TMT’yi göz ardı ettiklerini kaydetti.

“Kanlı Noel” olaylarının 20 Aralık akşamı iki Kıbrıslı Türkün vurulmasıyla başladığına değinen Bayar, yaşanan diğer olayları da anlatarak, adaya barışın 20 Temmuz 1974 Barış Harekatıyla geldiğini söyledi.

Geçmişten ders alıp geleceğe bakmak gerektiğini dile getiren Bayar, Rum ve Yunanlıların Enosis’te ısrar ettiklerini, bu sebeple adada 40 yılı aşkın bir süredir bir anlaşmaya varılamadığını dile getirdi.

Rumlar ve Yunanlıların, Kıbrıs’ı Girit’e benzetmek için çaba harcadıklarına dikkat çeken Bayar, Anavatan Türkiye’nin Kıbrıs’ı işgal etmediğini, Kıbrıs Türk halkının barış ve huzur içinde yaşaması için adaya geldiğini vurguladı.

Bayar; eşitlik, egemenlik, devlet, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden vazgeçmeyeceklerini söyleyerek, şehitleri bugün ve her gün anmanın önemine işaret etti.

BENAN

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan da, 21 Aralık’ın, acıların yaşandığı gün olması yanında, Kıbrıslı Türklerin adada var olabilmek için kahramanca mücadele ettiği gün olarak da tarihe kazındığını vurguladı.

Konuşmasını, şehitler için yazılmış bir şiirle sürdüren Benan, bu toprakların nasıl vatan yapıldığının yeni nesillere iyi anlatılması gerektiğini kaydetti.

Konuşmasına “Geçmişini bilmeyen bir nesil, bağrından yeni kahramanlar çıkaramaz” diye devam eden Benan, bu vatanın bize atalarımızdan, bu vatan için kanlarını dökenlerden emanet olduğunu, gelecek nesillerin de bu emanete sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

Şehitlerin arkasında bıraktıklarının acılarını paylaştıklarını, ancak kimsenin bu insanların neler hissettiklerini anlayamayacağını ifade eden Benan, “ateş düştüğü yeri yakar, yeni şehitler verilmemesi, yeni acılar yaşanmaması için uğraş verilmeli” dedi.

Adada bir anlaşma olacaksa, geçmişte yaşananların yinelenmemesi için uğraş verilmesi, refahın paylaşılması gerektiğini vurgulayan Benan,  “canlarını bizim için feda edenleri unutmamalıyız” şeklinde konuştu.

Benan, bir anlaşma olacaksa, eşitlik, özgürlük içinde yaşanabilecek bir düzenin oluşturulmasının önemine işaret ederek, bugüne kadar bir anlaşma olmamasının sebebinin Kıbrıs Türk halkı olmadığına değindi. Benan konuşmasını şöyle tamamladı:

“Emanetiniz, emanetimizdir. Sizlerin sahip çıktığı gibi bu vatana sahip çıkacağız. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Mücahit ve gazilerimiz önünde şükranla eğiliyoruz.”