Havadis'ten Ali Elmas'ın haberine göre, Gazimağusa Organize Sanayi Bölgesi’nde uzun bir süredir devam eden sorunlar halen çözüm bulmadı.

Sanayi bölgesinde süregelen çevre kirliliği, altyapı ve yol sorunu, bölge esnafını çileden çıkardı.

Esnaf, bölgedeki birçok yolda oluşan derin çukurların hem araçlara maddi hasar verdiğini hem de kaza riski taşıdığını söyledi.

Esnaf bölgede altyapı eksikliğinden kaynaklanan sorunlar da yaşandığını söyledi.

Bölge esnafı, sanayideki sorunları ve yaşadıkları sıkıntıyı anlattı.

Ciddi boyutta kirlilik yaşanıyor

Gazimağusa Organize Sanayi Bölgesi’nde hizmet veren esnaf, bölgede belediyecilik hizmetlerinin yeterli olmadığını savunarak ciddi çevre kirliliği sorunu yaşadıklarını aktardı.

Bölgedeki çöplerin haftada bir alındığını söyleyen esnaf, 6 gün boyunca biriken çöplerin hem çevre hem insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti, sağlıklarından endişe duyduklarını ifade etti.

Esnaf, “Bölgede belediyecilik hizmetlerinin arttırılmasını istiyoruz” dedi.

Yol güvenliği yok

Sanayi içerisindeki birçok yolda derin çukurlar mevcut. Yol ortasındaki çukurlar, araçların hasar görmesine neden olurken kaza riski teşkil ediyor. Sanayiye birçok yoldan giriş çıkış olması da bölgedeki yol güvenliğini ortadan kaldırıyor. Sanayi bölgesinde altyapı sorunu da yaşanıyor. Yağmur yollarda ciddi su birikintisine neden oluyor, su birikintileri, yol kusurlarının üzerini örttüğünden yol güvenliği tamamen ortadan kalkıyor.

Sanayi esnafı ne dedi?

Tuğral Çil: “Sanayi Bölgesi’nin kuşkusuz en büyük problemi yoldur. Yollar berbat durumda. Kış aylarında yağan yağmurlarda yollar kullanılmaz hale geliyor. Yaz aylarında ise kalkan toz toprak içimize işliyor, yoldaki derin çukurlar hem maddi hasara neden oluyor hem de can güvenliğini tehdit ediyor. Sanayi bölgelerinde –tek giriş çıkış noktası olması gerekirken Gazimağusa Organize Sanayi Bölgesi’ne birçok yerden giriş sağlanabiliyor. En basiti hastane yolundan sanayiye 5-6 giriş var. Bu ara giriş ve çıkışların trafikte tehlike arz ettiğini ve kapanması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca Bizim bulunduğumuz sokakta telefon hattı da yok ve bu eksikliğin en erken zamanda giderilmesi gerekmektedir.”

Emrah Gürcan: “Gazimağusa Organize Sanayi Bölgesi, birçok konuda denetimden çok uzak. Bölgede ne giriş çıkışlar düzenli ne yol düzgün ne çevre temizliği var. Bölgede çok ciddi düzenlemelere ihtiyaç olduğu aşikar. Bölgedeki esnafın bir diğer sıkıntısı da istihdam noktasında. Dükkanlarda usta yok. Makiniste verdiğimiz araba 3 günde çıkması gerekirken usta eksikliğinden dolayı 20 günde çıkıyor. Hem esnaf müşterisini kaybediyor hem de vatandaş mağdur oluyor. Zaten çalışma yaşamında yaşadığımız bu sıkıntılar varken bir de bölge sorunları ile uğraşıyoruz. Bir an önce tüm sorunlara çözüm üretilmesini istiyoruz.”

Muhammet Münir: “Sanayi bölgesinde biriken çöpler ve moloz yığınları çevre ve insan sağlığını tehdit ederken oldukça çirkin bir manzaraya neden oluyor. Belediye haftanın 1 gün bölgede temizlik hizmeti veriyor ancak bu kadar büyük bir bölgede 1 gün hizmet yeterli olmuyor. Belediyenin sanayi bölgesindeki çöp toplama hizmetini arttırması gerektiğini düşünüyorum. Çöp sivrisinek popülasyonunun artmasına neden oluyor bu da hem rahatsız ediyor hem de sağlığımızı tehdit ediyor. İlaçlanma çalışmasını belediye başlatırsa sanayi daha da rahatlayacaktır. Bir başka konu ise sanayinin giriş çıkışları belli değil. Ben sadece 2 yerden giriş çıkış yapılması gerektiği kanaatindeyim. Özellikle hastane yolundaki girişler çok tehlikeli ve sürekli o noktada kaza oluyor. Bu yolların kapatılıp sanayinin etrafının çevrilmesinin önemli bir tedbir olacağını düşünüyorum.”

Yücel Güneş: “Belediye, Organize Sanayi Bölgesi’ne yeterli ilgiyi gösteriyor. Özellikle çöpler hafta da bir kere toplandığı için birikiyor, ortalığa pis kokular yayılıyor, sivrisinek popülasyonu artıyor. Sanayi’ye giriş çıkışlar kontrol altına alınmalı, bu noktada özellikle hastane yolu üzerinden sanayiye girişin kapatılması gerekir. Çünkü hastane yolundan giriş çıkışlar kazaya davetiye çıkarıyor hem de trafiğin tıkanmasına neden oluyor. Belediyenin bu yol ile ilgili çalışması olduğunu duydum. İnşallah en kısa zamanda bu projeyi hayata geçirirler”

Ali Güçeri: “Hastane yolu üzerinden sanayiye yapılan giriş çıkışlar çok tehlikeli. Bu yollar kapatılacak diye duydum ama bununla ilgili bir çalışma yapıldığını henüz görmedim. Hastane yolundan sanayiye giriş yollarının kapatılması için biz çalışma başlattık ama malesef başarılı olamadık. Sanayide ayrıca büyük bir altyapı eksikliği ve çevre kirliliği sorunu var. Bir de buradaki meslek gruplarının aynı yere toplanması gerekir. Sanayide her anlamda bir düzenleme yapılması şart.”

Hasan Hundal: “Gazimağusa Organize Sanayi Bölgesi pislikten geçilmiyor, her yerde çöp yığınları molozlar var. Belediye bölgede hafta bir gün temizlik hizmeti veriyor ancak duruma bakılırsa bunun yeterli olmadığı açıkça görülüyor. Temizlik hizmetlerinin sanayi bölgesinde arttırılması gerekiyor. Belediyenin bölgeye yeteri ilgiyi göstermediğini düşünüyorum. Yollar zaten berbat durumdadır. Yol kusurların giderilmesi sanayiye giriş çıkışların belli bir noktadan yapılması gerektiği kanaatindeyim.”