Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Meclis komitesinden oy birliğiyle geçti. Komitenin, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşmesi ise devam ediyor.

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ başkanlığında toplanan komite toplantısına CTP Milletvekili. Teberrüken Uluçay, DP Milletvekili Dr. Mustafa Arabacıoğlu, UBP Milletvekili Dr. Erdal Özcenk, CTP Milletvekili Asım Akansoy ve UBP Milletvekili Ersin Tatar katıldı.

MAHKEMELER (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI ONAYLANDI

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi toplantısında önce Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı madde madde okunup, oylandı.

“Yargının güvenilirliğini ve saygınlığını artırma ve ülkeyi daha adil ve sağlıklı işleyen bir yargıya kavuşturma” gerekçesiyle hazırlanan tasarıyla, yargıçların nitelikleriyle ilgili düzenlemeler; Yargıç güvencesi esas alınarak daha adil bir disiplin yargılaması yapılabilmesini sağlayıcı düzenlemeler; mahkemeler bütçesinin, yürütmeden daha bağımsız bir biçimde kullanılmasının önünü açıcı düzenlemeler öngörüyor.

SEÇİM VE HALK OYLAMASI

Seçim ve Halk Oylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı ise, tadil edilip, yeni düzenlemeler getirilen 5/1976 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasası’yla bundan sonra yapılacak seçimlere ilişkin ortaya çıkan teknik ve hukuki sıkıntıların giderilmesi hedefleniyor.