Genel Kurul’da ilk olarak onaya ve bilgiye sunuşlara yer verildi.
Bu bölümde, Meclis Danışma Kurulu’nun Genel Kurul’un Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla, 19 ve 26 Kasım’daki birleşimlerde yasama ve denetimin birlikte yapılması ile 13 ve 27 Kasım’daki birleşimlerin de ertelenmesi kararı oy birliğiyle onaylandı.

Bu bölümde ayrıca, Başbakanlığın 2018 Mali Yılı Bütçesi, 1.1.2018-31.3.2018 devresi bütçe uygulama sonuçları ile 2018 Mali Yılı Bütçesi 1.1.2018-30.6.2018 Devresi Bütçe Uygulama Sonuçlarını Gösteren Cetvel bilgiye getirildi.

Bu esnada söz alan UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, bütçedeki sıkıntılara değinerek, bütçede neden bu kadar açık öngörüldüğünü sordu.

Maliye Bakanı Serdar Denktaş da 2018’in yaşanan tüm sıkıntılara rağmen 80 milyon öngörülen açığın 110 milyon olduğunu söyledi.

Gelirlerin azaldığını, gelecek yılın kamu maliyesi açısından çok zor olacağını kaydeden Denktaş, açığı süratle azaltmak için çalıştıklarını ifade etti…

Genel Kurul’da 62’inci madde tahtında söz alan UBP Milletvekili Resmiye Canaltay, Çocuk İzlem Merkezi ile ilgili konuştu.

Çocuk İzlem Merkezi ile ilgili sundukları önerinin “daha iyi bir yasa” hazırlanması amacıyla kabul edilmediğini ifade eden Canaltay, bugüne kadar bir gelişme yaşanmadığını anlattı.Canaltay, bu konudaki ivedilik istemini önümüzdeki hafta da gündeme getireceğini belirtti ve neden bu konunun bu kadar geciktiğini sordu.

Genel Kurul’da daha sonra güncel konuşmalara geçildi.İlk güncel konuşmayı CTP Milletvekili Asım Akansoy, “Son Siyasi Gelişmeler Bağlamında Kıbrıs Sorunu” konusunda yaptı.

Akansoy, Doğu Akdeniz’de 9 bin 350 milyar metre küp doğalgaz bulunduğunun tahmin edildiğini söyleyerek, Avrupa Birliği’nin yıllık doğalgaz ihtiyacına bakıldığında potansiyelin ne kadar büyük olduğunun görüldüğünü belirtti.

Rum Yönetimi’nin ciddi bir hata yaparak, müzakere sürecini ileriye taşımak yerine doğalgaz konusuna yöneldiğini söyleyen Akansoy, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı’nın Kıbrıs’a ziyaretine değinerek, uluslararası camianın Kıbrıs sorununa yönelik ilgilisinin önemine işaret etti.Adil ve kalıcı bir çözüme yönelme adına başlayan süreci dikkate almak gerektiğini vurgulayan Akansoy, doğalgaz konusunda gelinen aşamanın ciddi krize dönüşebileceğini, bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Akansoy, bu yönde siyasilerin ve Meclis’in duyarlılığını artırmak amacıyla bugün bu konuyu gündeme getirdiğini ifade etti.Genel Kurul’da daha sonra YDP Genel Başkanı Milletvekili Erhan Arıklı “CAS Çalışanları ve Diğer Çalışanların Sorunları” konusunda konuştu.

Konuşmasına Kıbrıs konusuna değinerek başlayan Arıklı, Rum Liderin basın toplantısı düzenleyerek son gelişmeleri aktaracağını, ancak Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bu konuda bir girişimi olmadığını savundu.

Daha sonra konuşmasını 130 civarındaki CAS çalışanının sıkıntılarının sürdüğünü ifade ederek sürdüren Arıklı, Başsavcılığın “CAS’ın devlete bağlı bir kuruluş” olup olmadığına ilişkin farklı zamanlarda farklı görüşler verdiğini söyleyerek bunun nedenini sordu.Arıklı, CAS çalışanlarıyla ilgili girişim yapılmamasını eleştirerek, bu kişilerin yaşadıkları zorlukları anlattı, sahip çıkılmasını istedi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da mahkeme gündeminde olan bir konuda çok fazla konuşamayacağını belirterek, ancak yaşanan sorunun siyasi partilere bağlanmasını yadırgadığını anlattı.Konuyla ilgili alınan başsavcılık görüşleri bulunduğuna işaret eden Atakan, gerek mahkeme, gerek savcılık gerekse de CAS’ın o dönemdeki yöneticilerinin CAS’ın özel bir şirket olduğunu ortaya koyduğunu aktardı.

Atakan, özellikle 2017 yılında alınan feci kararların CAS’ın ipini çektiğini kaydederek, Ercan Havalimanında 2 handing firmasının hizmet vermesi gerektiğinin farkında olduklarını aktardı.Atakan, mahkeme kararı sonrası oluşacak yapı çerçevesinde ne yapılacağının ortaya çıkacağını kaydetti.

Genel Kurul’da üçüncü güncel konuşmayı UBP Milletvekili Resmiye Canaltay, “Bilişim Suçları” konusunda yaptı.Canaltay, ülkede bilişim suçlarıyla mücadele konusunda istenilen seviyeye ulaşılamadığını belirterek, konuyla ilgili yasanın henüz gündeme gelmemesini eleştirdi.

Bilişim suçları konusunda son yıllarda artışlar yaşandığına işaret eden Canaltay, önceki hükümet tarafından hazırlanan bilişim suçları ile ilgili yasanın biran önce gündeme getirilmesini istedi.

4’üncü güncel konuşmayı UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu “Kıbrıs Müzakerelerinde Başlaması Muhtemel Yeni Görüşme Süreci” konusunda gerçekleştirdi.

Hasipoğlu, Kıbrıs konusunda yeni bir süreç içerisine girilmek üzere olunduğunu ifade ederek, gevşek federasyon konusundaki görüşlerini paylaştı.

Kıbrıs konusunda Cumhurbaşkanı’nın görüşlerini bilmediklerini söyleyerek, Kıbrıs gündemini Güney Kıbrıs’ın belirlediğini savunan Hasipoğlu, Kıbrıs konusunda bir şeyler yaparken Meclis’in görüşünün de alınması gerektiğini anlattı.

Hasipoğlu, UBP olarak Türkiye’nin etkin ve fiili müdahale hakkının ortadan kaldırılmasına karşı olduklarını belirterek, müzakerelerin ucu açık devam etmemesi gerektiğini ancak sürenin sonunda Türk tarafının ne talep ettiğinin de önceden ortaya konulması gerektiğini aktardı…

UBP Milletvekili Aytaç Çaluda da “Yolsuzluklar” konulu güncel konuşmasında, şu andaki hükümetin muhalefetteyken yolsuzluklar konusunda çok açıklamaları olduğunu ancak göreve gelince girişim yapmadığını savundu…

Çaluda, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kuderet Özersay’ı kredilerle ilgili geçmişteki açıklamalarının gereğini yerine getirmemekle suçlayarak, hükümetin göreve gelince bunların üstüne gitmediğini, milyon dolarların hesabını sormadığını anlattı…
İskan konusunda da Çaluda, ülkede eşdeğer sorunu bulunduğunu, bazı kişilerin puanlarına göre karşılığını aldığını anımsatarak, 2 binden sonra gündeme gelen Annan Planı ile birlikte bunların durdurulduğunu ancak insanların ellerinde hala puanlar olduğunu anlattı…

UBP Milletvekili Yasemin Öztürk de, “Kamu Reformu” konusunda güncel konuşma yaptı.

Hükümetin göreve gelirken bazı vaatlerde bulunduğunu ifade eden Öztürk, kamu reformu ile ilgili yasanın içeriğine bakıldığında köklü bir reform görmediğini söyledi.

Öztürk, yasa tasarısında daha birçokdüzenleme gerektiğini ve ciddi bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu aktardı…

Genel Kurul’da son güncel konuşmayı CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları “Toplu Taşımacılarımızın Ülkemizde Konaklayan Yabancı Turistlere Güney Kıbrıs Havaalanına Taşıma Hizmeti Verememesine İlişkin Sıkıntılar” konusunda yaptı.

Güney Kıbrıs’taki havayollarına giden AB vatandaşı yolcuların KKTC’deki otellere Güney Kıbrıs plakalı otobüslerle getirilmesine itirazları olmadığını söyleyen Hamzaoğulları, KKTC’deki otellerden alınan yolcuların güney plakalı otobüslerle güneydeki havaalanına götürülmesine karşı olduklarını belirtti. Hamzaoğulları, bunun engellenmesini istedi.

Polis tarafından bu konunun denetlenmesini isteyen Hamzaoğulları, ilgili bakanlıkların bu yönde emir vermesini talep etti.

Hamzaoğulları, Kurudere köyünden gelen bir mesajı da okuyarak, bölgedeki kavşakta 25 ölüm gerçekleştiğini söyledi ve bu soruna çözüm bulunabilmesi için çalışma yapılmasını önerdi.Daha sonra sözlü ve yazılı sorular bölümüne yer verilmesinin ardından genel kurul çalışmalarını tamamlamış oldu.