Cumhuriyet Meclisi’nde Hükümet Programı görüşmelerinde dün milletvekilleri konuşmalarını gece yarısına kadar sürdürürken Mecli'in mesaisi 14 saatte tamamlandı.

ÇALUDA: “ÇALIŞMA İZNİ İŞLEMLERİ KOLAYLAŞTIRILMALI… DENETİMLER SADECE İNŞAATLARLA SINIRLI KALMAMALI”

UBP Milletvekili Aytaç Çaluda da hükümet programında çalışma yaşamına dair bölüme değindi.

Çalışma izinleri konusunda, üçüncü ülkelerden gelen iyi hal belgelerinin nasıl kontrol edileceğini soran Çaluda, işverenlerin çalışma izni çıkarırken yaşadığı sıkıntıların çözülmesi, işlemlerin kolaylaştırılması gerektiğini kaydetti.

Denetçi istihdamı için bütçe olanaklarının yeterli olup olmadığını soran Çaluda, denetim konusunun sadece inşaatlarla sınırlı kalmaması gerektiğini anlattı.

Programda Güzelyurt-Lefke yolunun ne olacağına ilişkin bilgi verilmediğini de belirten Çaluda, hükümetin hayırlı olmasını diledi.

SANER: “İCRAATLAR İÇİN TARİH BELİRTİLMEDİ, UCU AÇIK KONUŞMAK DOĞRU DEĞİL”

UBP Milletvekili Ersan Saner, hükümet programında icraatlar için tarih belirtilmediğini kaydederek ucu açık konuşmanın doğru olmadığını, plan program oluşturulması gerektiğini belirtti.

Saner, Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun nereye bağlı olduğunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini dile getirdi.

Yeşil Hat ticaretinde düşüş yaşandığını kaydeden Saner, projelerin doğru planlanmasının önemine de işaret etti.

Dış temsilcilikler konusunda atılması gereken adımlar olduğunu belirten Saner, açılması planlanan yeni bir dış temsilcilik olup olmadığını sordu.

Saner, hükümetin müzakereler konusunda tavrının ne olacağını; Meclis’in ve hükümetin görüşmelerin neresinde yer alacağını da sordu.

Programda “anavatan” kelimesini pek görmediğini dile getiren Saner, askeri iş birliği konusuna da değindi. Saner, askeri işbirliği anlaşmasına gidilecekse bunu Garanti ve İttifak Anlaşmalarını zedelemeyecek bir şekilde yapılması gerektiğini dile getirdi.

Saner, ulaştırma ve telekomünikasyon konularında neyin ne zaman nasıl yapılacağının açık olmadığını dile getirdi.

Saner charter uçuşların turizm için önemine işaret etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda kendi görev döneminde ciddi icraatlar yapıldığını söyleyen Saner, “yapılan işlerin sanki tekrar yapılacak gibi gösterilmemesini” istedi.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda atılması gereken adımlara işaret eden Saner, bu konuyu ilk kez kendilerinin ele aldığını dile getirdi.

Ersan Saner, hükümet programında kadın sığınma evlerinin yer almadığını ifade ederek bu durumu eleştirdi.

Kendi bakanlığı döneminde yaptığı icraatlara değinen Saner, bakanlık icraatlarının takipçisi olacağını anlattı.

SENNAROĞLU: "ZENGİNLİK SINIRINDAKİ ÜRETİCİLERİ DESTEKLEMEK YANLIŞTIR"

UBP Milletvekili Önder Sennaroğlu, hükümetin Kıbrıs konusunda hiçbir fikri, zikri olmadığını iddia etti.

Hükümet programında bakanlıklara ayrılan sayfa sayısını eleştiren Sennaroğlu, programda bütünsellik olmadığını söyledi.

“Zenginlik sınırına gelen üreticileri desteklemek yanlıştır” düşüncesine katılmadığını söyleyen Sennaroğlu, tarıma yön verenlerin sağlıklı, kaliteli ve ucuz gıda üretilmesini sağlaması gerektiğini anlattı.

Sennaroğlu, hükümet programında, tarımsal üretimin rekabet edebilirliğini sağlamak için atılması gereken adımlara yer verilmediğini söyledi.

Gıda güvenliğinin önemine işaret eden Sennaroğlu, bunun için derhal Hal Yasası’nın çıkarılması gerektiğini belirtti.

ÖZTÜRK: "MÜLTECİLER İÇİN SIĞINMA EVİ AÇILMALI"

UBP Milletvekili Yasemin Öztürk, hükümet programında geçirilmesi gereken yasalara değinilmediğini belirtti.

Öztürk, özel sektörün güçlendirilmesi için atılması gereken adımların da hükümet programında yer almadığını savundu.

Mülteciler için sığınma evi açılması gerektiğini dile getiren Öztürk, hükümet programında mültecilerle ilgili öngörülen icraatları olumlu bulduğunu kaydetti.

"Geçmişini bilmeyen milletlerin coğrafyalarını başka milletler belirler" diyen Öztürk, bu bağlamda eğitim konusunda atılması gereken adımlar olduğunu belirtti.

Yasemin Öztürk, sicil affı konusunun da hükümet programında yer alması gereken unsurlardan biri olduğunu söyledi.

Kadın konusunun da hükümet programında yer almayan konularda olduğunu ifade eden Öztürk, çalışma hayatı konusunda da atılması gereken adımlar olduğunu kaydetti.

PİLLİ: GÜZELYURT HASTANESİ ÇOK ACİL BİR KONU

UBP Milletvekili Ali Pilli, yeni hükümetin hayırlı olmasını diledi ve özellikle sağlık konusunda gerçekleştirilecek icraatların takipçisi olacağını ifade etti.

Güzelyurt’taki hastanenin bir an önce tamamlanması gerektiğini anlatan Pilli, bunun çok acil bir konu olduğunu vurguladı.

Türkiye’den gelen suyun en kısa zamanda Güzelyurt’a ulaştırılması gerektiğini belirten Pilli, bunun devlet politikası olması gerektiğini ifade etti.

Pilli, Güzelyurt yolunun da bir an önce tamamlanmasını istedi.

Sağlıktaki yeni sistemin ne hastayı ne doktoru memnun ettiğini söyleyen Pilli, bu konuda en doğrusunu bulmak için çalışmak gerektiğini söyledi.

Kurulacak sistemde hem doktorun hem de hastanın memnun edilmesi gerektiğini anlatan Pilli, uzun yıllar eğitim alan doktorların maaşlarının artmasının şart olduğunu söyledi.

Pilli, sağlıkta otomasyon sistemine geçilmesinin önemini vurguladı ve birçok sorunun bu yolla çözümlenebileceğini kaydetti.

AMCAOĞLU: UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE ES GEÇİLDİ

Daha sonra söz alan UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, önceki dönemde e-devletle ilgili yapılan çalışmaları anlattı.

Hükümet programında Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun es geçildiğini söyleyen Amcaoğlu, kendi dönemlerinde komisyonun geliştirilmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İlk kez kendi dönemlerinde medya destek programının hayata geçtiğini söyleyen Amcaoğlu, konuşmasına önceki dönemde yapılan çalışmaları anlatarak devam etti.

Özelleştirmelerin doğru zeminde, doğru şekilde ve doğru zamanda yapılması gerektiğini dile getiren Amcaoğlu, Ercan Havalimanı ihalesi sürecinde yaşananlara da değindi.

Trafik Dairesi’nin hak ettiği noktaya getirilmesi gerektiğini söyleyen Amcaoğlu, yabancı öğrencilere ehliyet verilmesi konusunda düzenlemelere gidilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Olgun Amcaoğlu, hükümet programında yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılacağının ifade edildiğini kaydederek yeniden yapılandırmayla ne kastedildiğini sordu.

Amcaoğlu, turizmde acentelerin KOBİ statüsüne konulması, yatak kapasitesini artırılması gibi hedeflerin neden konmadığı sorularını da yöneltti.

UBP Milletvekili Amcaoğlu, turizmden, eğitime, tarımdan, ekonomiye, enerjiden ve sağlığa hedef eksikliği olduğunu savundu.