Yeni Bakış'tan Ufuk Çağa'nın haberine göre, Ocak 2018’de gerçekleşecek olan Milletvekilliği Erken Genel seçiminde Halkın Partisi’nin Lefkoşa Bölgesinden aday olan eğitimci Mehmet Özbilgehan, Yeni Bakış’ın sorularını yanıtladı. Özbilgehan lise yıllarından beri hep “Bu ülke nasıl daha iyi yönetilir” diye düşündüğünü ve bu sebeple de her zaman siyasete bir yakınlık duyduğunu belirterek, “Görev yaptığım sivil toplum örgütlerinde yaşadığım ve gördüğüm sorunların çözümünde siyasi erkin yetersiz kaldığını görmek beni oldukça rahatsız etmekteydi. Bu sorunların çözümüne katkı koyabileceğim için çevremin de etkisiyle milletvekilliğine adaylığımı koydum” dedi.

“Laik ve Demokrat bir siyasi görüşüm var”

 Özbilgehan, siyasi görüş olarak kendisini laik ve domokrat olarak tanımladığını ve sosyal adaletin hakim olduğu bir düzeni savunduğunu belirtti. Mehmet Özbilgehan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendimi laik ve demokrat bir birey olarak tanımlarım. Sosyal adaletin hâkim olduğu ve toplum menfaati adına doğruların yapıldığı bir çizgide olduğumu söyleyebilirim”.

“Ülkemizde maalesef sorun çok”

Mehmet Özbilgehan ülkede şu an itibarı ile birçok sorunun bulunduğunu ve özellikle eğitim ve sağlık alanlarındaki sorunların acil çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı. Özbilgehan trafik terörüne de dikkat çekerek, trafikte her gün başka bir acının yaşanmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. HP Milletvekili adayı sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde maalesef eğitim ve sağlık başta olmak üzere pek çok sorunumuz bulunmaktadır. Trafikte yaşanan acılar her gün artmaktadır. Kıbrıs Sorunu’nun çözümlenmemiş olması da sorunlarımızın artmasına neden olmaktadır. Özellikle spor alanındaki ambargolar ülke gençliğinin önünü tıkamaktadır”.

“Siyasilere güvensizliğin olduğu doğrudur”

Siyaset kurumu ve siyasilere vatandaşların güven duymadığının doğru bir tespit olduğunu vurgulayan Özbilgehan, bunun nedeninin görevde bulunan siyasilerin birçoğunun hem verdikleri sözleri tutmamaları hem de isimlerinin birçok şaibeye ve hukuksuzluğa adlarının karışması olduğunu söyledi. Mehmet özbilgehan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Böyle bir güvensizliğin oluştuğuna katılıyorum. Görevde olan siyasilerden birçoğunun verilen sözleri tutmaması ve birçok şaibeye ve hukuksuzluğa adlarının karışması toplum vicdanını rahatsız etmiştir. Bunu da geçmiş dönemde halkımızın mecliste temsil edilen tüm partilerin onayladıkları “Anayasa Değişikliği’ni” halkoylamasında reddetmesiyle örnekleyebiliriz”.

“Vatandaşın beklentileri doğrultusunda icraat yapmıyorlar”

HP Lefkoşa Milletvekili adayı Özbilgehan şu anda görev yapan vekillerin büyük bir çoğunluğunun vatandaşın beklentileri doğrultusunda icraat yapmadığını belirtti. Özbilgehan Mecliste çok çalışkan vekillerin de olduğunu ancak bu sayının çok daha fazla olması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürüdürdü: “Meclisteki vekillerin önemli bir kısmının vatandaşın beklentileri doğrultusunda icraat yaptıklarına inanmıyorum. Vatandaşın yararına icraat yapmaya çalışan vekilleri ayrı bir yere koyuyorum. Ancak bugün halkımızın değişim beklentisi içerisinde Halkın Partisine yönelmesi de mevcut memnuniyetsizliğin bir sonucudur diye düşünüyorum. “Meclisimizde iyi niyetli çalışan arkadaşlarımız bulunsa da eski siyasi anlayışın temsilcisi olan birçok ismin yenilenmesi gerekmektedir. Ülkemizde bazı şeylerin değişmesi ve gelişebilmesi için denenmiş olanlar yerine yeni bir vizyon ve sinerjiye ihtiyaç olduğu bir gerçekliktir”.

“Kadın vekil sayısı muhakkak ki artmalıdır”

Özbilgehan şu an itibarı ile kadın vekil sayısının az olduğunu ve artırılması gerektiğini kaydetti. Mehmet Özbilgehan, Halkın Partisi olarak kuruldukları günden bu güne kadar partide görev alan kadın sayısında herhangi bir eşitsizliğin söz konusu olmadığını belirtti ve şöyle devam etti: “Bu biraz da siyasi partilerin kendi içlerindeki dağılımla alakalıdır. Bizim partimizin kurulduğu günden bu yana görev alan kadın sayısında herhangi bir eşitsizlik söz konusu olmamıştır. Bazı partiler kota yoluyla suni sıralamalar yapsa da partimizde dağılım kotaya ihtiyaç bile duymadan doğal bir şekilde oluşmuştur”.

“Görüşmelerin ucu açık olmamalıdır”

HP Lefkoşa Milletvekili adayı Mehmet Özbilgehan, “Kıbrıs konusunda başlaması olası görüşmelerin ucu açık olmamalıdır” dedi. Özbilgehan, çözümsüzlüğün enerjimizi tüketmemesi gerektiğini ve ülkeyi daha yaşanabilir hale getirebilmek için adımlar atmamız gerektiğini savunarak şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler parametrelerinde adil ve kalıcı bir çözüm hepimizin temennisidir. Olası görüşmelerin ucu açık olmamalıdır. Mevcut durumda iki taraf adına güven arttırıcı önlemler ile ekonomi, turizm, spor gibi birçok alanda iş birliği yapmak gerekmektedir. Çözümsüzlük enerjimizi tüketmemeli, ülkemizi daha yaşanabilir bir hale getirmek için adımlar atmalıyız”.

“Meclisimiz tam bağımsızdır”

“Meclisimizin bağımsız hareket ettiğine ve karar aldığına inanıyorum” diyen Mehmet Özbilgehan, dokunulmazlıkların ise sadece kürsüde yapılan konuşmaları kapsaması gerektiğini belirtti. Özbilgehan dokunulmazlıklarla ilgili şunları aktardı: “Dokunulmazlıkların kaldırılması taraftarıyım. Meclis kürsüsünden yapılan konuşmaların dışında dokunulmazlıkların gerekli olmadığını düşünüyorum. Yasalar karşısında herkes eşit olmalıdır”.

“Yeni bir faiz yasası muhakkak gereklidir”

Mevcut faiz yasasının muhakkak düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Mehmet Özbilgehan, “Yapılacak yeni faiz yasasıyla bankaların daha adil hesaplama yöntemleri uygulaması sağlanmalıdır” dedi. Özbilgehan şöyle devam etti: “Faiz oranları yeniden düzenlenmelidir. Partimizin manifestosunda da belirttiğimiz gibi yeni bir Faiz Yasası yapıp, kredi maliyetini haksız olarak artıran faiz hesaplama yöntemlerinin yerine bankaların daha adil hesaplama yöntemleri kullanmaları gerekmektedir”.

“Mücadele yeterli değildir”

Yasaklı madde kullanımının ilkokul yaşlarına kadar düşmesi konusuna da değinen Mehmet Özbilgehan, bu konuda daha etkin ve sistemli mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. Bu konu ile ilgili eğitimin önemine de değinen Özbilgehan, “son yıllarda kullanımı ilkokul yaşlarına kadar düşen içki, sigara ve uyuşturucu kullanımı ile ilgili mücadele yeterli değildir. Etkin bir denetim ve eğitim sağlanmalıdır. Çeşitli sivil toplum örgütleri ve Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun çalışmaları takdir edilirken, söz konusu çalışmaların daha etkin bir şekilde devlet politikası olarak uygulanması son derece önemlidir” diye konuştu.

“İlk hedef Eğitim Bakanlığı Teşkilat Yasasını revize etmek olacak”

HP adayı Milletvekili seçilmesi halinde ilk olarak Eğitim Bakanlığının teşkilat yapısını revize etmek olacağını belirtti. Mehmet Özbilgehan sözlerine şu şekilde devam etti: “İlk hedefim Eğitim Bakanlığının teşkilat yapısının revize edilerek vizyonumuzu hayata geçirebilecek düzenlemelerin yapılmasına olanak sağlamaktır. Bunun yanında Sporda Şiddet Yasası ülkemiz sporu açısından son derece gerekli bir yasadır. Yıllarını ülke sporuna adamış birisi olarak bu konuda bu yasanın eksikliği ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Ayrıca Kıbrıs Sorunundan kaynaklanan ve sporumuzun gelişmesine engel teşkil eden sorunların giderilmesi için Spor Dairesi bünyesinde bir “Dış İlişkiler Biriminin” kurulmasına öncülük etmek isterim”.