Hamit Er

Mesaryalı üreticiler kuraklıktan yana dertli. Kimi bölgelerde yüzde 70, kimi bölgelerde yüzde 50 oranında kuraklık yaşanıyor. Devletten beklediği desteği göremeyen üreticiler, Çiftçiler Birliği’nin de gerekli girişimlerde bulunmadığını düşünerek, yol haritası belirlemek üzere toplandı.

Çiftçiler Birliği eski yöneticileri Alican Kabakçı ve Oğuz Ceyda’nın önderliğinde Aslanköy’de toplanan çiftçiler yaşadıkları kuraklığın yarattığı mağduriyetin giderilmesini talep ediyor.

CEYDA: “ÜLKEDE OT BİTMEDİ”

Oğuz Ceyda “Geçen yıl bu ülkede ot bitmedi, zaten son yedi yıla bakarsanız bu yedi yılın son beş yılında bu ülkede birçok yerde kombay bile yürümedi. Bu yıl Allah’a şükür biraz yağmur yağdı ama daha sonra Ocak, Şubat, Mart aylarında tam 70 küsur gün bu ülkeye yağmur yağmadı” diyerek durumu ortaya koydu.

Bugüne kadar beklediklerini ancak ne hükümetten ne de Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nde konuya duyarlı bir yaklaşım göremediklerini ifade eden Ceyda, şunları kaydetti:

 “Bu köyün temsilciğini yapan Çiftçiler Birliği’dir. Bu konuda çıkıp bir şey söylemesi gerekir. Kuraklık diyemezsen, korkarsan en azından de ki 70 gün yağmur yağmadı verim kaybı var, bunu da maalesef diyemed. “10 gün sonra Eylül ayı girer ve insanlar tarlaları sürmeye başlayacak, artık o saatten sonra, tarlalar sürüldükten sonra halimizi kimseye anlatamayız.

“Bu bölgelerdeki çiftçi ve hayvancı bu topraktan soğusun versin ve birileri çıksın gelsin ya beleş elinden bu tarlaları alsın.. İstenen budur. Toprakları alacaklar yarın da su gelince istedikleri işi yapacaklar. Ben öyle bir şey seziyorum ve size buradan çağrı yapıyorum, “Elinizdeki toprakları sakın ola üç de verseler, beş de verseler, on da verseler satmayın. Çünkü yarın bir gün bu su buralara gelecek her yere gelecek, toprağınız değerlenecek..”

“MALİYE BAKANI GEREĞİNİ YAPSIN”

Ceyda, Tarım Sigortası Fonu’nun devreye sokulması gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti:

“Sigortanın bütün geliri gümrüklerden. Mazottan, buğdaydan, arpadan ondan bundan ülkeye giren her şeyden. Sigortaya kesin para maliye tarafından gasp edilmiştir ve kasasında para yoktur. Bildiğim kadarıyla tarım sigortası belli bir çalışma yapmıştır ama para olmadığı için kıpırdayamıyor. Buradan Maliye Bakanı’na sesleniyorum o bakanlar kurulu kararının gereğini yapması gerekir bugüne kadar gasp ettiği 10 trilyonluk parayı aktarması gerekir. Bu para aktarıldığı anda bizim sigortamızdaki bu parayla bu kuraklık sorununu çözeriz.”

KABAKÇI: ONURSAL BAŞKANLIK GÖREVİMİ İADE EDİYORUM

Toplantıda söz alan Alican Kabakçı da Mesarya’da iki yıldır kuraklık yaşandığını ifade ederek, Çiftçiler Birliği’nin bu konuda ses vermemesini eleştirdi. Kabakçı, “Bu akşam sessiz halkın, sessiz çiftçimizin sesi olmak için Onursal Başkanlık görevimi bu yönetime geri iade ediyorum” diyerek tepkisini dile getirdi.

KELLE: FOTOĞRAFLARLA BAŞBAKAN’A GİTTİM

Toplantıya davet edilmemesini eleştiren Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle de söz aldı ve kuraklık konusunda yapılan eleştirileri yanıtladı, birlik olarak bu konuda yaptıkları girişimleri anlattı:

“Ben Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu Sayın Başbakan’ı ziyarete gittim ve sayın Başbakan görüştükten sonra “kuraklık yoktur” dedi. Arkadaşlar “ben kendi aracımla gezdim bu bölgeleri gördüm” dedi. Ben sordum, “efendim nerelere gittiniz? Çiftçiler birliği bir adım öndedir arkadaşlar. Çektiğim tüm fotoğraf ve videoları Sayın Başbakan’a gösterdim ve bu bölgelerde bir sorun olduğunu kabul etti ve Bakan Çavuşoğlu’na bu konuyla ilgili çalışma yapmasını söyledi.”

Çiftçiler Birliği’ne yönelik yapılan eleştirileri de yanıtlayan Kelle, birlikte seçim dönemi geldiğini söyleyerek kendisinin seçim korkusu olmadığını ve günü geldiğinde birliği seçime götüreceklerini söyledi. “Biz kimseye bel altından vurmadık” diyen Kelle, “Eğriyi doğruyu ayırt etmenin yolu, feryat figan yollara sokaklara dökülüp de aramak değildir, bel altı vurmak değildir” diye konuştu.