Özlem Çimendal

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, bazı çevrelerin ithal etten umduğunu bulamadığını kaydetti.

“İTHAL ETTE YAPILMAK İSTENEN OLMADI”

Bakanlar Kurulu’nda onaylanan ülkeye ithal et konusunda yapılmak istenen aslında sadece donmuş bonfile getirmek olmadığını, diğer et cinslerinde de ithalatın önünü açılmak işstendiğini dile getiren Naioğulları, ilgili çevrelerin tepkileri dikkate alarak konulan kriterli ithalattan bugüne kadar kimsenin yararlanmadığını ifade etti. 

“BUGÜNE KADAR 1 KİŞİ SADECE KRİTERLERİ ÖĞRENDİ”

Naimoğulları, “Bugüne kadar sadece bir kişi Veteriner Dairesi’ne giderek kıstasları öğrenmiş. Bakanlar Kurulu birçok kriter ortaya koydu. Donmuş olacak AB standartlarında olacak şeklinde. Bu karar Temmuz ayının başında üretildi ve şu ana kadar herhangi bir izin almadı” şeklinde konuştu.

“BU ÜLKEDE DONMUŞ BONFİLEYE İHTİYAÇ YOKTUR”

KKTC’ye et ithalatına izin verilmesinin doğru bir karar olmadığını hala savunduklarını belirten Naimoğulları, “Bu ülkede donmuş bonfileye ihtiyaç yoktur. Alınan kararla amaçlanan hayvancının fiyatlarını aşağı çekmekti” dedi.

“AMAÇ ADINI BONFİLE KOYUP BAŞKA ET CİNSLERİNİN DE İTHALİNİ SAĞLAMAKTI”

“Amaç adını bonfile koyup başka et cinslerinin de ithalini sağlamaktı. Ancak bizim  tepkilerimiz neticesinde beklenen olmadı” diyen Naimoğulları, denetimlerin de daha ciddi yapılması noktasından sonra Bakanlar Kurulu’nun koyduğu kriterler de etkili oldu” şeklinde konuştu.

“KRİTERDE DONMUŞ YAZMASI TALEBİ DÜŞÜRDÜ”

Kriterde bonfilenin donmuş olmasının da dezavantaj olduğunu vurgulayan Naimoğulları, “Donmuş bonfileyi çözdüğünüz zaman direkt müşteriye sunamazsınız, ancak yemeklerde kullanabilirsiniz. Bu nedenlerden dolayı donmuş değil, taze kesilmiş bonfile tercih edilmektedir” ifadelerini kullandı.

“DONMUŞ BONFİLEYİ FİRMALAR TERCİH ETMEDİ”

İthaline izin verilen bonfilelerde donmuş olması kriterinden dolayı firmaların tercih etmemesine neden olduğunu vurgulayan Naimoğulları, ithal etle asıl yapılmak istenenin de böylelikle önüne geçilmiş olduğunu savundu.  

“ÜRETİCİNİN ELİNDEKİ HAYVAN FİYATLARINI DÜŞÜRMEK İSTEDİLER” 

Naimoğulları, “Amaç sadece bonfile getirmek değildi. Diğer et cinslerine de izin vermekti. Ve üreticinin elindeki hayvan fiyatlarını düşürmekti. Hükümet ilk etapta bonfileye izin verdi. Ama beklenen olmadı. Bundan sonraki süreci bekleyip göreceğiz” diye konuştu. 

“AYDA 200 HAYVANI BARIŞ KUVVETLERİ’NE VERİYORUZ”

Hayvancının kazancının büyük bölümünü Barış Kuvvetleri’nden sağladığına dikkat çeken Naimoğulları, “Biz bugün ayda 200 büyükbaş hayvanı Barış Kuvvetlerine veriyoruz, onlar da olmasaydı hayvan fazlalığının boyutu ciddi boyutta artacaktı” dedi.