Duygu Alan

Canlı hayvan satışlarında kesat bir sezon geçiren hayvan üreticileri umudunu Kurban Bayramı münasebeti ile kurbanlık hayvan satışlarına bağladı ancak umduğunu bulamadı.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nden yapılan açıklamada, kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla ciddi bir artış olmamasına rağmen satışların beklenen düzeyde olmadığı kaydedildi.

Kurbanlık hayvan satışlarının bayram haftasında da hareketlenmemesi halinde üreticinin bu bayramda da parasız olacağı belirtildi.

FİYATLARDA CİDDİ BİR ARTIŞ YOK

Geçen yıl kilosu 12 TL’den satılan kurbanlık kuzunun kilosu bu yıl 15-16 TL arasında satışa çıktı. Dananın kilosu 10 TL’den 12 TL’ye yükseldi.

Kilo fiyatlarına göre bu yıl; bir kurbanlık dananın fiyatı kilosuna göre 6-7 bin TL arasında değişirken kurbanlık koyun fiyatı 600-800 TL, kurbanlık kuzunun fiyatı 700-1000 TL, kurbanlık ineğin fiyatı 5-6 bin TL, kurbanlık keçinin fiyatı ise 500-600 TL arasında değişiyor.

NAİMOĞULLARI: “İŞLER KESAT”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, bu bayram arifesinde de kurbanlık hayvan satışlarında umut edilen hareketliliğin yaşanmadığını belirtti.

Kurbanlık hayvan satışlarının her yıl, önceki yıla oranla daha da düştüğünü belirten Naimoğulları, üreticinin canlı hayvan satışlarında zaten kesat bir yıl geçirdiğini, kurbanlık satışlarında beklenen hareketliliğin yaşanmaması halinde hayvan üreticisinin bu bayramı da parasız geçireceğini ifade etti.

 “KURBANLIKLARINIZI ÜRETİCİDEN ALIN”

Mustafa Naimoğulları, kurbanlıklarını hayvan üreticilerinden almaları konusunda vatandaşı uyardı. Aracılarda veya kasaplarda maliyetin ve karın da satış fiyatına eklendiğinden kurbanlıkların bunlarda hayvan üreticisinin satış fiyatından çok daha pahalı olacağını dile getirdi.

Naimoğulları, Kurban kesecek olanlara, kurbanlıklarını hayvan üreticilerinden almaları yönünde çağrıda bulundu.

Naimoğulları, “Hayvan üreticisinden kurbanlık alanlar hem uygun fiyata alacaklar hem de üretime katkı koyacaklar. Bazen kurban olmayacak hayvanlar da kurban olarak satılıyor, tüketici yanıltılıyor. Kurbanlığın özürlü olması ve herhangi bir organı eksik olmaması gerekmektedir.  Kurbanlık kuzu ve oğlak 6 aydan büyük, dana ise 18 aydan büyük olmalıdır. Hayvan üreticisinden kurbanlık alanlar tüm bu riskleri ortadan kaldırmış olur” diye konuştu.

“HASTA HAYVAN YOK”

Mustafa Naimoğulları, ülke genelinde hayvanların tümünde hastalık taraması yapıldığını ve Haziran ayı itibari ile bu tarama çalışmalarının tamamlandığını dile getirdi.

Yapılan taramalarda hastalık tespit edilen hayvanların veteriner kontrolünde imha edildiklerini kaydeden Naimoğulları, “halkın hayvan hastalıkları konusunda içi rahat olsun. Ülkede hasta hayvan yoktur” diye konuştu.

 “MEZBAHALARDA KESTİRİN”

Mustafa Naimoğulları, kurbanlık kesimi konusunda da uyarılarda bulundu.

Naimoğulları, kurban keseceklerin kurbanlarını mezbahalarda, veteriner kontrolünde kesmeleri gerektiğini belirtti, bayram süresince mezbahaların açık olacağını, Veteriner Dairesi’nin de bayram için mezbahalarda gerekli görevlendirmeyi yapacağını duyurdu.

Ağaç altında, mandırada, yol kenarlarında kesinlikle kurban kesilmemesi gerektiğini söyleyen Naimoğulları,  hayvan hastalıklarının yayılmasında en büyük nedenin kontrolsüz kesimler olduğunu kaydetti.

Naimoğulları, “Kontrolsüz hayvan kesimleri çok fazla yapılmaktadır ve ne yazık ki ülkemizde bu durumun cezai bir uygulaması yoktur. Fakat vatandaşın bu sorumluluğu yüklenmesi gereklidir” dedi.