Hamide Topcu – Gündem Kıbrıs Özel

Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi KKTC’de inanan vatandaşlarımız bu bayram da kurban kesecek. Peki, kurbanlık fiyatları ne kadar? Küçükbaş kurbanlık ve büyükbaş kurbanlıklar kaç lira? İşte merakla beklenen 2017 kurbanlık fiyatları...

İslam âleminin en önemli ikinci bayramı olan Kurban Bayramı’na kısa bir süre kaldı. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de inanan vatandaşlar bayramda kurban kesecek. Kurban Bayramı öncesinde en çok merak edilen konulardan biri de kurbanlık fiyatları.

Henüz bir açıklama yapılmayan ‘kurbanlık satış fiyatları’ ile ilgili Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ile görüştük.

Bayrama yaklaşık 15 gün olduğunu ve talebe bağlı olarak fiyatların da şekillendiğine değinen Naimoğulları, şu anda kurbanlık satışının çok fazla olmadığını belirtti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bayrama 10 gün kala kurbanlık satışlarının artmasını ümit ettiklerini belirten Mustafa Naimoğulları ‘halkın alım gücünün düştüğüne’ de dikkat çekti.

“ARACILAR VE KASAPLAR FİYATLARI YÜKSELTİYOR. KURBANINIZI HAYVANCIDAN ALIN”

Birçok yerde kurbanlık satışının yapıldığına dair tabelaların asılmaya başladığını gördüklerini söyleyen Naimoğulları “Her yıl halkı bilgilendiriyoruz. Kurbanlık kesecek olan kişilerin kurbanlarını hayvancıdan almalarını söylüyoruz. Çünkü aracılar, kasaplar fiyatları yükseltiyor ve kurbanlık satışı düşüyor. Bunun önüne geçilmelidir. Vatandaşlarımız hayvan üreticilerinden kurbanlıklarını kasaplık fiyatına yani daha uyguna alabilirler ” dedi.

Naimoğulları bu konuda sıkıntı yaşayan vatandaşlara mağduriyetini gidermek için Hayvan Üreticileri Birliği’nin de bölgelerinde bulunan hayvan yetiştiricilerinin de yardımcı olabileceğine dikkat çekti.

“BÜYÜKBAŞ HAYVANA TALEP ARTTI”

Vatandaşın eskiye oranla daha çok büyükbaş hayvan kesmeyi tercih etiğini de vurgulayan Mustafa Naimoğulları şunları söyledi:

“Gözlemlediğim kadarıyla büyükbaş hayvana daha çok talep vardır. 7 kişi birleşerek bir büyükbaş hayvan alıp paylaşabiliyorlar. O yüzden de kurban kesecek olanlar için daha ekonomik olur. Daha az ödeyerek daha çok et ihtiyaçlarını giderirler”   

İŞTE BU YILIN FİYATLARI

Bu yıl kurban fiyatlarının geçen yılın çok da üzerinde olmadığını belirten Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Naimoğulları, “Kilosuna göre değişen fiyatlarla bir kasaplık koyun 600 ila 800 TL arasında, bir kasaplık keçi 500 ila 700 TL arasında, bir kasaplık kuzu 700 ila 1000 TL arasında; bir kasaplık dana 6000 ila 8000 TL arasında, 1 kasaplık ineğin fiyatı da 5000 ila 6000 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor” dedi.

KUZU, KOYUN VE DANA...

Naimoğulları yıllardır yapılan gözlemlere göre en çok tercih edilen kurbanlıkların kuzu, koyun ve dana olduğunu ancak keçi ve oğlak kurban kesenlerin de olduğuna değindi.  

KKTC’deki kurbanlık fiyatlarının bugün Türkiye fiyatlarının çok altında olduğuna da dikkat çeken Mustafa Naimoğulları, geçen yıla bakıldığı zaman kurbanlıklarda yüzde 5 ile yüzde 10 aratışın söz konusu olduğunu söyledi.

Naimoğulları yaşanan artışın dana fiyatlarında yüzde 10, kuzuda ise yüzde 5 ila 10 arasında olduğunu belirterek, bu artışların hayat pahalılığına bakıldığı zaman çok da büyük bir artış olmadığını söyledi.

“ASGARİ ÜCRETLİ KURBANLIK KESEMEZ HALE GETİRİLDİ”

Ümit edilenin kurbanlık satışlarının bu son 15 günde iyi noktalara gelmesi ve üreticinin yüzünün  gülmesi olduğunu dile getiren Naimoğulları sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii ki bizim düşüncemiz, derdimiz bütçesine göre herkesin kurbanlık alabilmesidir. Bu fiyatlara bakıldığı zaman bir asgari ücretlinin, fakir fukaranın kurban kesmesi çok da mümkün değildir. Ciddi anlamda geçen yıl da bu durum mevcuttu. Bir asgari ücretlinin bu asgari ücretle geçinmesi söz konusu değildir. Bu devletin yapmış olduğu hatadır. 2000 TL bugün açlık sınırıdır; zaten geçinmek mümkün değildir. O yüzden aylarca parasını biriktirip kurbanlık alanlar vardır. Aile fertleri tarafından parasını birleştirip kurbanlık alanlar vardır. İnsanlarımızın kurban kesme alışkanlıklarının bizim kültürümüzde yeri vardır. Ama geçim sıkıntısı içindeki vatandaş artık geleneklerini yerine getiremeyecek hale gelmiştir.”  

“KURBAN SATIŞLARI ŞU ANDA ÇOK DA İÇ AÇICI DEĞİL”

Şu anda gözlemledikleri kadarı ile satışların çok da iç açıcı olmadığına dikkat çeken Naimoğulları, kurbanlık almak isteyen vatandaşların mağdur olmaması için kasaplara ve aracıya değil üreticiye başvurması gerektiğine bir kez daha vurgu yaptı.

“EVDE; AĞAÇ ALTINDA DEĞİL MEZBAHADA KONTROLLÜ KESİN”

Naimoğulları, her kurban bayramında kurban kesen vatandaşların kesimi yaptığı yere çok dikkat etmesi gerektiğini de vurgulayarak “Ağaç altlarında, evlerinde kurbanlık kesilmesi çok doğru değildir. Sağlıksızdır. Veteriner kontrollerinde ve mezbahalarda kesim yapılması en doğru olan uygulamadır. Bu nedenle insan sağlığı hem de gıda güvenliği açısından kesimin kontrollü mezbahalarda yapılması büyük önem taşımaktadır. Her yıl söylüyoruz ama bu uyarılarımız bazı vatandaşlar tarafından dikkate alınmıyor. Veteriner Dairesi, Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çevre Dairesi bayram gelmeden bu konuda gerekli açıklamaları yapmalı, gerekli önlemleri almalıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.