Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesi de oyçokluğuyla kabul edildi.

NAMİ

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami ise yanıt konuşmasında, bugün ortaya çıkan tabloya bakıldığında genel hedefler açısından bir mutabakat olduğunun görülebileceğini anlattı.

Nami, görev süresi içerisinde önerileri hayata geçirmek için çalışacaklarını kaydetti.

Kıbrıs Türk tarafı olarak hidrokarbon konusunda attıkları geri bir adım olmadığını anlatan Nami, eşzamanlı ve eşdeğerde adım atma politikalarının devam ettiğini söyledi.

Nami, Türkiye ile birlikte eşgüdüm içinde kararlılıkla verilen mesajın, Rum tarafı ve ilgili kesimler tarafından alındığını anlattı.

Kıbrıs Türk tarafının hidrokarbon konusunda gerginliği yükselten taraf olmadığına işaret eden Nami, bu konuda işbirliği yapabilmenin yollarının bulunabileceğini kaydetti.

“Rumlar ısrarla reddetmeye devam ederse bu tavrımızı sürdürecek miyiz” sorusuna cevaben Nami, “Dostluk, işbirliği mesajı vermek, kendi adımlarınızı atmaktan sizi geri tutmaz. Biz yine kendi halkımızın hak ve çıkarlarını korumaya devam ediyoruz” dedi.

Kıb-Tek yönetim kurulu konusunda yapılan eleştirilere de değinen Nami, atanan isimlere bakıldığında, kriterler yazılıp yayınlanmasa da atamaların hükümet prensipleri doğrultusunda yapıldığının görülebileceğini anlattı.

Ekonominin ülkedeki her konuyla ilişkili olduğunu dile getiren Nami, “Biz ekonomiye çok geniş perspektiften bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

Nami, hükümet programında yer aldığı gibi verilecek teşviklerle ilgili yeni bir yaklaşım oluşturmak istediklerini kaydetti.

Nami, dijital platformlar konusunda atılması gereken adımlar olduğunu da ifade etti.

Hal Yasası’nın gündemlerinde olduğunu belirten Nami, daha güncel bir yaklaşımla, paydaşlarla fikir alışverişinde bulunarak konuyu en kısa sürede Bakanlar Kurulu’na taşıyacaklarını anlattı.

Kablo ile elektrik konusunda ise Nami, sanki bu konuda tüm görüşmeler yapılmış tüm çalışmalar tamamlanmış gibi bir algı yaratıldığını ancak durumun böyle olmadığını belirtti.

Konuyla ilgili fizibilite çalışmasının henüz yapılmadığını dile getiren Nami, böyle bir çalışmanın mutlaka yapılması gerektiğini anlattı.

Nami, büyüyen bir KKTC ekonomisi yaratmak için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

Konuşmaların ardından Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesi oylanarak oyçokluğuyla kabul edildi.