Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)’nin, Andrianis Yoannu isimli Kıbrıslı Rum kadının, Kuzey Kıbrıs’taki Taşınmaz Mal Komisyonu(TMK) prosedürlerinin “uzun ve etkisiz olduğu” şikayetini kabul ederek Türkiye’yi 7 bin Euro manevi tazminat ödemeye mahkum etti. 

AİHM, davacının diğer tazminat taleplerini kabul etmedi, ayrıca Türk tarafının, Yoannu’nun iç yargı imkânlarını tüketmediği yönündeki itirazını da reddetti.

Finansal kaynak sorunlarıyla son zamanlarda çalışamaz hale geldiği belirtilen Taşınmaz Mal Komisyonu(TMK) aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)’nden tazminat kararı çıkması hakkında Müzakereci, Cumhuriyetçi Türk Partisi(CTP) Milletvekili Adayı Özdil Nami, Haberal Kıbrıslı'dan Candan Mert'e açıklamalarda bulundu.

“Karar, ‘ikaz’ niteliğindedir”

Bahse konu tazminat kararının ikinci bir Orams davası olma ihtimalinin bulunmadığını ifade eden CTP Milletvekili Adayı Özdil Nami, bu kararın ‘ikaz’ niteliğinde bir karar olduğunu dile getirdi. Bundan dolayı KKTC’nin gereken tedbirleri almasının önemine değinen Nami, bu sayede bu kararın daha olumsuz yöne gitmesinin engellenebileceğini vurguladı. 

Seçimden sonra hükümete geleceklere bu noktada önemli görevlerin düştüğünü belirten Milletvekili Adayı Nami, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun fonlanması ile ilgili gereken düzenlemelerin yapılmasının bu görevlerin başında olduğunu kaydetti. Özdil Nami, bu işlemin süratle yapılıp müracaatların daha süratli ve herhangi bir gecikmeye mahal vermeden neticelenmesi bakımından gerekenlerin mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“Davalar konusu yeni konu değil”

Taşınmaz Mal Komisyonu(TMK) aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)’nden tazminat kararı çıkmasının Kıbrıs Türk tarafını sıkıştırmaya yönelik bir provokasyon olabileceğini aktaran CTP Milletvekili Adayı Özdil Nami, davalar konusunun yeni bir konu değil, uzun zamandan beri mücadele edilen bir vaka olduğunu dile getirdi. Taşınmaz Mal Komisyonu’nun uluslararası alanda kabul görmüş bir kurum olduğunu kaydeden Özdil Nami, bu kurumun en etkili şekilde çalıştırma becerisinin gösterilmesi gerektiğini ifade etti.