Doğu Akdeniz Üniversitesi  (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi Bankacılık ve Finans Bölümü tarafından düzenlenen  “III. Uluslararası Bankacılık ve Finans Perspektifleri” başlıklı konferans başladı.Üç gün sürecek konferansta ilk olarak konuşmalarına yer verildi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nesrin Özataç,  konferansın çok sayıda akademisyen ve bankacıyı bir araya getirdiğini ifade ederek, etkinliğin önemine işaret etti.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Özkaramanlı da konuşmasında üniversite hakkında bilgi verdi ve DAÜ’nün ülkede eğitim alanında standartları belirleyen bir kurum olduğunu söyledi.

Konferansın açılış törenine katılarak konuşma yapan Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami ise ekonomi ve Kıbrıs konusunda mesajlar verdi.Haksız izolasyonların ekonomik kalkınmada mazeret olmadığına vurgu yapan Nami, ekonomik ve sosyal kalkınmanın güçlü demokrasi, hukukun üstünlüğü, etkin kamu yönetimi ve serbest piyasa kurallarının uygulanması halinde mümkün olacağını söyledi.

Nami, “önümüzdeki beş yıllık dönemde her alanda ekonomik atılımları gerçekleştirilerek Kuzey Kıbrıs’ı yerli ve yabancı yatırımcılar için cazip bir yatırım merkezine dönüştürme kararlılığındayız” ifadelerini kullandı.

Nami, konuşmasında hidrokarbon konusuna da değindi. Bakan Nami, “biz bugüne dek bu konuda hep aklın yolunu savunduk, her şart altında işbirliği sağlayabiliriz. Tüm Kıbrıs’a ait doğal kaynakların bir toplum tarafından diğerine koz olarak kullanılması kabul edilemez. Biz bu yanlıştan dönmeleri için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne işbirliği önerimizi her vesileyle tekrar edeceğiz, umarım üçüncü taraflar da bize yardımcı olurlar” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Nami, Kıbrıs sorununda sonuç odaklı bir süreç planlaması gerektiğinin de altını çizdi.

Nami, “Rum liderin ucu açık süreç talep etmemesi gerekiyor. Ne iki toplumun ne de Birleşmiş Milletlerin zaman ve kaynaklarını boşa harcama lüksümüz olmalı. Bitiş tarihi belli, referanduma gidilecek, garantisi olan ve sonuç odaklı bir süreç planlanması gerekiyor” dedi.

Bakan Nami, Kıbrıs sorununun çözümünün her iki topluma olduğu kadar bölgeye ekonomik kazanç sağlayacağını da belirtti.

III. Uluslararası Bankacılık ve Finans Perspektifleri Konferansı’nda, 80 adet bildiri 23 farklı ülkeden katılan akademisyenler tarafından 15 oturumda sunulacak.