Duygu Alan

Hamitköy çemberi yakınlarında son yıllarda çok sayıda trafik kazası yaşandı. Bu kazalarda çoğu yaya birçok kişi yaralanırken 2 kişi yaşamını kaybetti.

Bölgede yaşanan trafik kazalarının çoğunluğu yeterli yol güvenliği olmaması sebebi ile meydana gelirken vatandaşın, “Önlem alın” çağrısı yetkililer tarafından dikkate alınmadı.

Ölümlü trafik kazaları da ders olmadı.

Hamitköy çemberi yakınlarında biri 11, diğeri 22 yaşında iki can trafiğe kurban gitti.

Öğrenciler isyan etti

Hamitköy çemberini kullanan üniversiteli öğrenciler, anayolda hemen her gün bir trafik kazasına şahit olduklarını söyledi.

Öğrenciler, anayolda yayaların karşıdan karşıya güvenli geçişini sağlayacak herhangi bir önlem bulunmadığını belirterek, ciddi kaza tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını belirtti.

“İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı” diyen öğrenciler, otobüs durağı önünde veya yakınında bir üst geçit yapılmasını istedi.

Bazı öğrenciler, durak önüne konulacak bir trafik ışığının da kazayı önleyici bir tedbir olduğunu savundu.

11 yaşında trafiğe kurban gitti

Hamitköy çemberi yakınında 2011 yılında meydana gelen trafik kazasında 11 yaşındaki Samet Ali Demirci, yaşamını yitirdi. Kaza, Samet’in okul çıkışı evine gitmek üzere anayoldan karşıdan karşıya geçmek istediği esnada gerçekleşmişti.

Söyek de yayaydı

Hamitköy çemberi yakınlarında bir diğer feci kaza ise önceki gün yaşandı.

Üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Alper Söyek, Hamitköy çemberi yakınında önceki gün yolu karşıdan karşıya geçmek istediği esnada motosikletin çarpması sonucu ağır yaralandı.

Alper Söyek, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Öğrenciler ne dedi?

Halil Yalçın: Çok kaza olacak

“Hamitköy’de çok sayıda öğrenci yurdu var, bölgede aileler de oturuyor ve bir ilkokul var. Birçok aile, öğrenci köyün içerisinde ikamet ederken birçoğu da anayolun karşı tarafında ikamet ediyor. Okul otobüslerinin durduğu duraklar anayolda, durakların 200 metre ileri de Hamitköy çemberi. Durakların olduğu yerde yeterli yol güvenliği yoktur. Birçok defa kaza tehlikesi atlattım. Otobüs durağının olduğu yerde bir yaya geçidi, kırmızı ışık butonu veya bir üst geçit olmalı aksi halde bu caddede çok kaza olacak.”

Adaouf  Annarof: Kaza her an için mümkün

“Hamitköy’de üniversite otobüslerinin geçtiği durağın önünde ne bir yaya geçidi, ne de kırmızı ışık butonu ne de bir üst geçit bulunuyor. Yol çift yönlü ve öğrencilerin birçoğu Hamitköy içindeki yurtlarda oturuyorsa birçoğu anayolun karşısı tarafındaki evlerde kalıyor. Her gün ve her saat onlarca insan ya okula gitmek için ya da işe gitmek için anayolu yaya geçiyor, otobüs durağına gidiyor. Ancak durakların olduğu noktada karşıdan karşıya güvenli geçişi sağlayacak önlem yok. Her an bir kaza olabilir.”

İbrahim Aydeniz: Tehlike büyük

“Lefkoşa Hamitköy yolunda özellikle otobüs duraklarının önünde yeterli yol güvenliği yok. Durak önünde yayaların karşıdan karşıya güvenli geçişini sağlayacak trafik ışıkları veya kırmızı ışık butonlu bir yaya geçidi veya da bir üst geçit olmalıdır. Durakların 500 metre ilerisi Hamitköy çemberi, ancak orası da güvenli değil. Durak ile kavşak arasında yolda yaya geçidi çizgisi var ama bu yaya geçidinde kırmızı ışık butonu yok, sürücüler durmuyor, hatta yavaşlamıyor bile. Tehlike büyük.”

Serenay Karacaoğlu: Yol mevcut hali ile çok tehlikeli

“Yol çift yönlü yolun her iki tarafındaki yayalar da tehlikede. Durak Hamitköy çemberine çok uzak, durak önünde yayaların karşıdan karşıya güvenli geçişini sağlayacak bir önlem bulunmuyor. Otobüs duraklarının önünde bir üst geçit inşa edilebilir, eğer bu yapılmıyorsa, kırmızı ışık butonu bulunan bir yaya geçidi yapılabilir. Yol mevcut hali ile çok tehlikeli.”

Muhammet Ali Artantaş: Geç kalınmadan önlemi alınmalı

“Hamitköy çemberine yakın bölgede bulunan otobüs duraklarının önünde yayaları koruyacak hiçbir önlem bulunmuyor. Arabalar aşırı süratli. Durağın önünde veya çok yakınında bir üst geçit olursa yayalar karşıdan karşıya güvenli bir geçiş yapabilir. Bölge kalabalık, çok fazla yurt var, konutlar var. Bu kadar insan kalabalığının olduğu bir bölgede durak önleri daha güvenli olmalıdır. Neticede herkesin aracı yok, bu yolu çocuklar da geçiyor. Geç kalınmadan önlemi alınmalıdır.”

İlayda Aktuğ: Araçlar çok süratli, yol güvenliği yetersiz

“Anayol çift yönlü ve geniş olduğu için yolu karşıdan karşıya geçerken sıkıntı yaşıyorum. Otobüs durağının önünde yayalar için yeterli yol güvenliği yok. Araçlar çok süratli ve anayolda mesai başlangıç saatlerinde ve mesai bitiş saatlerinde trafik daha bir yoğun, sürücüler daha bir dikkati dağınık oluyor. Yayaların da can güvenliği iki kat tehlikeye giriyor. Bazı zamanlar orta refüjde dakikalarca beklediğimiz oluyor, birçok kez bizzat ben yolu geçemediğimden okul otobüsünü kaçırdım ve bir sonraki otobüse binmek zorunda kaldım. Durakların önünde veya çok yakınında bir üst geçit olmasını isterdim.”

Yunus Emre Aktaş: Yayaların tümü tehlike ile karşı karşıya

Lefkoşa-Hamitköy arasındaki yol çift yönlü ve okul otobüsünün öğrenci alıp, bıraktığı durak Hamitköy çemberine 500 metre kadar uzakta. Durağın önünde kırmızı ışık veya üst geçit de bulunmuyor. Dolayısıyla yolu karşıdan karşıya yaya geçen herkes aslında trafik kazası tehlikesi ile karşı karşıya. Durak ile kavşak arasında yolda bir yaya geçidi çizgisi var ancak, ışık yok. Sürücüler bu yaya geçidini kesinlikle dikkate almıyor, yayalar da zaten sadece o çizgiye güvenerek bu yolu geçmek istemiyor.”

Melda Güzelaydın: Kazaya şahit oldum başka kazalar çok mümkün

Bence yol yeteri kadar güvenli değil. Bence otobüs durağının önünde bir yaya geçidi olmalıdır ama bu yaya geçidi de trafik ışıkları veya bir kırmızı ışık butonu ile desteklenmelidir. Geçtiğimiz yıl tam da durakların olduğu yerde yolu karşıdan karşıya geçen bir kadına araba vurgu ve kadın yaralandı. Her an benzeri ve daha kötü sonuçların doğacağı trafik kazaları yaşanabilir. Bu olmadan bence gereken önlem alınmalıdır.”

Hilal Akarsu: Durak önünde düzenleme şart

“Bence sürücüler yayalara ve birbirlerine karşı saygısız değil ancak Hamitköy çemberine yakın yerde bulunan durakların önünde yayaların karşıdan karşıya geçişini kolaylaştırmak için bir düzenleme yapılmalıdır.  Bir üst geçit yapılabilir, kırmızı ışık konulabilir.”