Cumhuriyet Meclis’i Genel Kurul toplantısında bugün zaman zaman yaşanan nisap sıkıntısı nedeniyle açıklama yapan Başbakan Tufan Erhürman, önceki gün akşam yaşadığı rahatsızlıktan dolayı Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın bugün evinde dinlendiğini söyledi. 

Erhürman, TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin ise ailevi bir nedenden dolayı, DP Milletvekili Koral Çağman’ın ise ailesinden birisinin yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle Meclis’te bulunamadıklarını anlattı. 

Erhürman, UBP’nin nisap konusunda gösterdiği tavrı eleştirdi. 

OĞUZ: "BAŞBAKAN AJİTASYON YAPIYOR"

Erhürman’dan sonra söz alan UBP Milletvekili Dursun Oğuz, Başbakan’ın konuşmasını “ajitasyon” olarak niteledi. 

Oğuz, YDP’nin Meclis’in açılmasına verdiği desteğe değinerek, bunun alışkanlık haline getirildiğini iddia etti. 

Meclis 26 milletvekilinin katılımıyla açıldıysa, 26 milletvekilinin oturum bitene kadar Meclis’te bulunması gerektiğini ifade eden Oğuz, YDP’nin nisaba sürekli destek vermesinin, hükümetin sorgulanması anlamına geldiğini savundu. 

ARIKILI: “GÖNÜL İSTERDİ Kİ BİZDEN ÖNCE ANA MUHALEFET PARTİSİ NİSABA YARDIMCI OLSUN”

YDP Milletvekili Erhan Arıklı da, geçmişte yapılanların tartışıldığı bir ortamın, Meclis’i bir yere götüremeyeceğini ifade ederek, olumlu muhalefet tavırlarını sürdüreceklerini söyledi. 

Üç tane iktidar partisi milletvekilinin insani nedenlerle Meclis’te olamayacağını ifade eden Arıklı, “Gönül isterdi ki bizden önce ana muhalefet partisi nisaba yardımcı olsun. Halkın bize verdiği görevi yerine getirmeliyiz” dedi.   

Arıklı, hükümete 100 günlük süre verdikleri, hükümete icraatlarını yerine getirebilmek için yeni bir avans verdiklerini ve yerel seçime kadar hükümete destek vermek adına bu akşam MYK’larını toplayacaklarını söyledi. 

Konuşmaların ardından Ercan Havaalanı Yer Hizmetleri Hakkında Yasa Gücünde Kararnamenin Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Yasa Tasarısı madde madde görüşülerek, açık oylama usulüyle oylandı. Tasarı 24 kabul, 8 ret oyuyla ve oy çokluğuyla kabul edildi.  

Genel Kurul’da daha sonra İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesinin ivedilikle görüşülen “Kıbrıs Türk Sanayi Odası (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ele alındı. 

BEROVA: "TASARIYA OLUMLU OY VERECEĞİZ"

UBP Milletvekili Özdemir Berova, Sanayi Odası’nın rutin işlemlerindeki bir takım sıkıntıların giderilmesinin söz konusu olacağına işaret ederek, tasarıya olumlu oy vereceklerini açıkladı.

Berova, yasamadaki sıkıntılara değinerek, bu sıkıntının rutin değişiklikler yapabilmesini zorlaştırdığını, bunun giderilmesi için bir çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.   

TATAR: "BİZİM İÇİN SANAYİ ODASI'NIN İYİ ÇALIŞMASI ÖNEMLİ"

UBP Milletvekili Ersin Tatar, tasarıya olumlu oy vereceklerini ifade ederek, uzun vadeli bir ekonomi için Sanayi Odası’na önemli görevler düştüğünü vurguladı. 

Tatar, kendileri için Sanayi Odası’nın iyi çalışmasının önemli olduğunu vurguladı. 

Sanayi bölgelerinin gelişmesine ve düzenlemelere önem verilmesi gerektiğini ifade eden Tatar, dövizdeki yükselişin sanayide, turizmde ve insanların yaşam kalitesinde yarattığı bazı sıkıntılara da işaret etti.

NAMİ, VERİLEN DESTEĞE TEŞEKKÜR ETTİ

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami de yasa tasarısına verilen destek için teşekkür ederek, oy birliği ile geçecek daha çok yasa tasarısı olması temenni etti. 

Konuşmalar sonrasında tasarı oy birliğiyle kabul edildi. 

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Lefkoşa Kazasına Bağlı Alayköy’de Salih Hamitoğlu Adına Kayıtlı Emlakin İstibdalinin Onaylanmasına İlişkin Karar Tasarısı’nın üçüncü görüşmesi oy birliği ile kabul edildi. 

Bu oylamanın ardından Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü çalışmaları tamamlandı. Meclis’in bir sonraki birleşimi 28 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00’da gerçekleştirecek.