Hamitköy Göleti’nde yaşanan balık ölümleri ve su azalmasıyla ilgili olarak Haberal Kıbrıslı'ya konuşan Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Sarpten , “Yaz aylarından kaynaklı olarak su seviyesinin çabuk buharlaşması ve suyun çabuk azalmasının sebep olduğu oksijen yetersizliğinden kaynaklanıyor” derken, Su İşleri Dairesi Müdürü Mustafa Kutrafalı ise “Geçtiğimiz Perşembe günü su verilmişti. Ekip arkadaşlarımız gidip yerinde kontrol ettiler. Bir sorun yok” açıklamasında bulundu.

Yaşanan olaylarla ilgili Haberal Kıbrıslı'ya konuşan bir diğer kişi Biyologlar Yönetim Kurulu  üyesi Hasan Sarpten, balık ölümlerinin sık yaşanmaya başladığını belirterek “Daha önce Kanlıköy ve Mehmetçik’de de bu sorunla karşılaştık. Henüz bir inceleme yapma fırsatımız olmadı ama ölümler artmaya başladı” dedi.

“Oksijen yetersizliği”

Sarpten, sorunun yaz aylarının yaşanmasıyla daha da büyüdüğünü belirterek “Su seviyesinin düşmesine bağlı olarak kirliliğin aşırı boyutlara çıkmasından dolayı oksijen yetersizliği oluyor ve oksijenle yaşayan bütün canlılar ölüyor. Bu sorun ciddi şekilde karşımıza çıkmaya başladı. Özellikle sulama amaçlı göletlerde tarımsal faaliyetler için su çekilen göletlerde daha da hızlı şekilde oluyor. Bu konuda daha önce uyarmıştık. Su çekimi durdurulmalı” dedi.

“Tahlil alınmalı”

Burada bir kimyasal zehirlenmenin olmadığını söyleyen Sarpten “Tahlil alıp incelenmesi gerekiyor. Özellikle sulama amaçlı göletlerde sürekli takip edilmeli. Belli bir seviyenin altına indiği zaman su çekimleri durdurulmalı” diyerek sözlerini bitirdi.

“Perşembe günü kontrolü yapıldı”

Gölette yaşanan ve avcıların tepkisini çeken su sorunuyla ilgili olarak konuştuğumuz Su İşleri Dairesi Müdürü Mustafa Kutrafalı sorunun çözüldüğünü belirtti ve “Şu anda su akıyor. Zaten arkadaşlarımız genel olarak kontrol yapıyorlardı. En son geçtiğimiz Perşembe günü su verilmişti. Alınan şikayetler üzerine bölgeye giderek kontrollerimizi yaptık ve bir sorun olmadığını gördük. Başka bir sıkıntımız yok” dedi.

“İhaleler sonuçlanıyor”

Göletlerle ilgili çalışmaların sürekli olarak devam ettiğini belirten Kutrafalı “Bu konularla ilgili olarak çıkılan ihale sonuçlanıyor. Temizlik ve boru döşenmesiyle ilgili ihaleye çıkılmıştı. Vanalar da değişecek. Yenilenecek ve temizlenecek sürekli olarak” dedi.

Su İşleri Dairesi Müdürü Mustafa Kutrafalı, Su İşleri Dairesi İşletme ve Bakım Şubesi’nin 2017 Gölet Ölçümleri sonuçlarını da Haberal Kıbırıslı Gazetesi ile paylaştı.