Havadis'ten Eniz Orakcıoğlu'nun haberine göre, 32 dönümden oluşan ve 32 bin kişinin gömülü olduğu Lefkoşa mezarlığı neredeyse dolamak üzere. özellikle son 3 yılda trafik kazaları, kalp krizi ve kanser vakalarının artması ile çoğalan ölüm istatistikleri mezarlığın doluluğuna da yansıdı. Yılda 400 ile 500 arası defin işleminin gerçekleştiği Lefkoşa Mezarlığı 1-2 sene sonra dolacağı LTB Defin İşleri Sorumlusu Hasan Aybar’dan aldığımız bilgiler arasında. Mevcut parselde 200 define daha yer olduğunu belirten Aybar, Mezarlıkta boş alanların da değerlendirileceğini, ara yolların kullanılacağını böylelikle 1-2 yıl daha mezarlığın mevcut hali ile işleyişinin sağlanacağını söyledi.

“Zengin ve fakir ayrı yerlere gömülüyordu”

LTB Defin İşleri Sorumlusu Hasan Aybar, 1930’lu yıllara Evkaf dönemi açılan Lefkoşa Mezarlığı 1985 yılına kadar Evkaf’ın kullanımında kaldığını söyleyerek, 1985 yılında ise Lefkoşa Türk Belediyesine devredildiğini vurguladı. Evkaf döneminde ölenlerin zengin ve fakir diye ayrılarak ayrı ayrı yerlere gömüldüğünü anlatan Aybar, 1985 yılında mezarlığın belediyeye devri ile birlikte bu ayrımın da kalktığını kaydetti.

“32 dönümde 32 bin kişi gömülü”

Lefkoşa Kabristanlığının 32 dönümden oluştuğunu ve 32 dönüme 32 bin kişinin gömüldüğüne dikkat çeken Aybar, 32 bin kişiye ek olarak Mustafa Ruso Caddesi genişletildiği zaman yol üzerinde bulunan Küçükkaymaklı Mezarlığından da isimsiz 2 bin kişinin Lefkoşa Mezarlığına defnedildiğini söyledi. Aybar, 2015 yılında 420, 2017 yılında ise 450 civarında defin gerçekleştirildiği bilgisini verirken, bu günde 1 kişiden fazla defin anlamına gelmektedir.

“Yılda 400- 500 kişi defnediyoruz”

Yılda ortalama 400 ila 500 kişinin mezarlığa defnedildiğinin altını çizen Aybar, “3 yıl önce mezarlıkta göreve başladığımda bazı dönemlerde ölümlerin ve definlerin yoğunlaştığını gördüm. Hal böyle olunca araştırma gereği duydum.  Kış ayları olan Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında defin edilen kişilerde yaşlı popülasyonunun arttığını gözlemledim.  Uzmanlarla konuştuğumda ise Kıbrıs İnsanının vücut sıcaklığın 11 dereceye ayarlanmış olduğunu, kış aylarında soğuyan havalar ve yaşlıların bağışıklık sisteminin de azalmasıyla vücut ısısının 11 derecenin altına indiğinde bu tablonun meydana geldiğini öğrendim” dedi.

“3 yılda ölümler inanılmaz arttı”

3 yılda ölümlerin inanılmaz arttığını da vurgulayan Aybar, özellikle trafik kazalarının artması, kanser ve kalp krizi vakalarının çoğalmasının mezarlıktaki definlerin artma sebeplerinin içinde başta gelenlerden olduğunu belirtti. Bunların yanında Lefkoşa dışındaki bölgelerden özellikle de Güzelyurt’tan defin alımlarının gerçekleştiğini aktaran Aybar, Lefkoşa mezarlığının bu derece hızlı büyümesindeki ve neredeyse dolma noktasına getiren sebeplerden bir diğeridir.

“Mezarlık 1-2 sene sonra dolar”

Lefkoşa mezarlığının dolmak üzere olduğunun altını çizen Aybar, 1-2 sene sonra mezarlıkta yer kalmayacağını sözlerine ekledi. Mevcut parselde 200 define daha yer olduğunu belirten Aybar, Mezarlıkta boş alanların da değerlendirileceğini, ara yolların kullanılacağını böylelikle 1-2 yıl daha mezarlığın mevcut hali ile işleyişinin sağlanacağını sözlerine ekledi.

“Mezarlığın etrafındaki tarlalarla mezarlık genişletilebilir”

Mezarlığın etrafında şahıslara ait 2 tarla olduğunu vurgulan Aybar, “Eğer devlet bu arazilere karşılık şahıslara başka yerden dönümlerine göre yer verirse, mezarlığın uzun süre kapanmamasını sağlayabilir ve Lefkoşa mezarlığı aynı yerde aynı şekilde işleyişine devam edebilir” şeklinde konuştu.

“17-18 belediyeye yıkama ve kefen hizmeti veriyoruz”

Aybar,  LTB olarak sadece Lefkoşa Mezarlığına defin yapacak olan kişilere hizmet vermediklerini, 17-18 belediyenin daha yıkama ve kefenleme hizmetlerini LTB Defin İşlerinde verdiklerini anlattı. Öte yandan Aybar, diğer ülkelerden KKTC’ye gelen öğrenci veya işçi olan kişilerin trafik kazası veya herhangi bir ölüm durumlarında yıkama, kefen ve havaalanı transferlerinin LTB defin işleri tarafından gerçekleştirildiğini de söyledi.

Harmancı: Mevcut mezarlık birkaç yıl daha idare eder

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Hızla dolmaya doğru giden Lefkoşa Mezarlığın birkaç yıl daha işleyişi sağlayabilmek için alınan tedbirler olduğunu vurgulayarak, Üst düzey kurum ve kuruluşlarla da konu ile ilgili istişare içinde olduklarını ve mezarlık dolduktan sonra nasıl bir çözüm üretilebileceğini konuştuklarını kaydetti.

“Çözüm için girişimler sürüyor”

Harmancı, İçişleri Bakanlığı ile yapılan istişareler sonrasında Hamitköy’de mezarlık olarak tahsis edilebilecek bir yer olduğunu, fakat söz konusu yerin tepelik bir yer olduğundan ve buna benzer nedenlerle çok fazla yatırım ve maliyet istediğinden dolayı konu ile ilgili başka çözüm alternatiflerinin de konuşulduğunu söyledi. Şehir Planlama Dairesi ve İçişleri Bakanlığı ile yeni bir yer için görüşmelerin ve istişarelerin sürdüğünü, mevcut mezarlığın yanında olan bu yerin mezarlık olarak kullanılması amacı ile girişimlerinin devam ettiğini de ekledi.