Kıbrıs Postası’ndan Cansu Yarışan'a konuşan bazı seçmenler oy kullanma şeklinin değişmesi nedeniyle oylarını yakmamak için karma oy kullanmayıp, ‘mühür vurmayı’ tercih edeceğini söylerken, bazı seçmenler ise genel seçim tarihine kadar oy kullanma sistemi hakkında kapsamlı bilgi edineceğine inanç belirtti.

Yeni oy kullanma sistemini tam anlamıyla bildiğini ifade eden kişi sayısı ise oldukça az…

Yüksek Seçim Kurulu’nun, Ekim 2017’de Meclis tarafından kabul edilen Seçim ve Halk Oylaması (Değişiklik) Yasası kapsamında değişen oy kullanma sistemi hakkında bilgi vermesine ve basında oy kullanma şeklinin nasıl yapılacağı hakkında bilgi bulunmasına rağmen seçmenin aklı karışık…

Oy kullanacak kişiler ile yapılan ‘halk röportajında’ seçmenler oy kullanma sisteminin nasıl yapılacağı hakkında bilgi verildiğini ancak sistemin karışık olmasından yakındı.

HALK BİLGİLENDİRMEYİ YETERSİZ BULDU

7 Ocak 2018 tarihinde gerçekleştirilecek erken genel seçimde oy kullanma sisteminde Ekim 2017’de Seçim ve Halk Oylaması (Değişiklik) Yasası’nın Meclis tarafından kabul edilmesiyle yapılan değişiklik, seçmenlerin akıllarında soru işareti yaratırken, halk değişen oy kullanma sistemi hakkında yapılan bilgilendirmeyi yetersiz buldu.

OYLARINI YAKMAMAK İÇİN ‘MÜHÜR VURACAKLAR’

Bazı seçmenler oy kullanma şeklinin değişmesi nedeniyle oylarını yakmamak için karma oy kullanmayıp, ‘mühür vurmayı’ tercih edeceğini söylerken, bazı seçmenler ise genel seçim tarihine kadar oy kullanma sistemi hakkında kapsamlı bilgi edineceğini belirtti.

TAM ANLAMIYLA OY KULLANMAYI BİLEN KİŞİ SAYISI OLDUKÇA AZ…

Yeni oy kullanma sistemini tam anlamıyla bilen kişi sayısının ise oldukça az olduğu gözlemlenirken, seçmenler sistemin oldukça karmaşık olmasından yakınırken, oy kullanmayı henüz bilmeyenlerin basından ve YSK’dan bilgi alarak oy kullanacaklarını açıkladı.

SEÇMEN NE DEDİ?

Kadir Ece: Nasıl oy kullanacağımı bilmiyorum. Gazetelerde belirtildiği kadarıyla öğrenmeye çalışıyorum ancak ben zaten karma oy kullanmayacağım adam seçmiyorum bu yüzden pek fazla detaylarını araştırmadım.    

Ali Gümüşay: Değişen sisteme göre her bölgeden aday seçebileceğimizi biliyorum. Yeni oy kullanma şekli ile ilgili kamuoyuna sunulan bilgileri takip ediyorum. Açıklandığı kadarıyla nasıl oy kullanacağımı öğrendim.

Ecmen Avcı: Nasıl oy kullanacağımı bilmiyorum, öğrenmeye çalışıyorum. Ancak şu anda halkın durumuna baktığım zaman herkes yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle ekmeğinin peşinde. O yüzden pek fazla insanın seçimlerle ilgilendiğini düşünmüyorum.

Gökmen Sinekçi: Tam olarak nasıl oy kullanacağımı bilmiyorum. Özellikle basının yaptığı haberleri takip ederek öğrenmeye çalışıyoruz. Bence seçim sistemi çok karıştı, yaşlılara yeni sistemi anlatmanın zor olacağını düşünüyorum.

Ayşe Özyıldırım: Yeni oy kullanma sistemini tam olarak bilmiyorum. Günü gelince öğreneceğim. Oy kullanmadan önce sandık görevlileri tarafından bilgilendirileceğimizi düşünüyorum.

Ömer Özyıldırım: Yeni oy kullanma sistemini biliyorum. Bana göre şimdiki sistem daha iyi olacak. Oy kullanma sistemini oyların yanmaması için öğrenmek şart.

Ali Haksun: Ben nasıl oy kullanılacağı hakkında bilgi sahibi değilim. Zaten mühür vuracağım bu yüzden ilgilenmiyorum.

Ceylan Evgen: Yeni oy kullanma sistemini bilmiyorum. Zaten oy kullanmayacağım bu yüzden öğrenmeyi de düşünmüyorum, ilgilenmiyorum.

Vedia Plaka: Ben nasıl oy kullanılacağını bilmiyorum bu yüzden mühür vuracağım

Özer Yarışan: Yeni oy kullanma sistemini öğrendim, nasıl oy kullanacağımı biliyorum ancak bu konuda kamuoyuna sunulan bilgilerin yetersiz olduğunu düşünüyorum.

Ayten Volkan: Değişen oy kullanma sistemi hakkında henüz detaylı bilgim yok ancak medyadan takip ediyorum. Genel hatlarıyla biliyorum ancak detaylarını seçim tarihine kadar öğreneceğim.

Feray Göçerili: Yeni oy kullanma sistemini biraz karışık ancak detayları seçim tarihine kadar öğreneceğim. Yapılan değişiklikleri takip ediyorum.

Hatice Çetinler: Yeni oy kullanma sisteminde yapılan değişiklikleri takip ediyorum. Detayları öğrendim. Nasıl oy kullanacağımı biliyorum

Seniha Hilkat: Bence halk yeterince bilgilendirilmiyor. İnsanlar bilinçsizce oy kullanacaklar. Nasıl bir bilgilendirme yapıldı bilmiyorum. Ben gazetede okudum ancak verilen bilgiler çok karmaşık geldi. Çok uzun bir anlatım yapılınca insanlar zaten okumuyor. Kısa ve net ifadelerle bilgi verilmesi lazım. Oy vermeye gidince sandık görevlilerinin de bilgi vereceğini düşünüyorum. Çünkü sistem değişti ve vatandaşa yeni sistem çok karışık gelecek. Bilinçsiz oy kullanımından dolayı çok oy yanabilir.

Feride Volkan: Seçim sisteminin değiştiği konusu çok kez konuşuldu ancak henüz ben nasıl oy kullanacağımızla ilgili aydınlatıcı bir bilgiyle karşılaşmadım. Hangi bölgede kaç adaya kadar oy verebileceğimiz ya da şartların ne olduğuyla ilgili herhangi bir fikrim yok. Umarım yakın zamanda bilgilendirici yayınlara yer verilir.