Yeni Bakış'tan Eniz Orakcıoğlu'nun haberine göre, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Fethi Özboğaç, İhale Yasasının turizmde yarattığı sıkıntılara dikkat çekti. İngiliz Pazarındaki tanıtım eksikliğinden ve 2018 için reklam yapmanın önemine işaret eden Özboğaç, “Eğer biz bunu seçimden sonraya bırakırsak, 2018 primini kaçırmış oluruz ve 2019 için çalışmak zorunda kalırız. 1 yıllık kayıp da turizm için ciddi bir kayıptır. Lokomotif sektör olan turizmde yatırımcının ileriyi görebilmesi için bu tür şeylerin sabit olması lazımdır ve politikaya veya politikacıya göre değişmemesi lazımdır” dedi.

“İhale yasası ile ilgili sıkıntılar var”

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Fethi Özboğaç, İhale yasası ile ilgili sıkıntı yaşadıklarına vurgu yaparak, “İhale yasasına göre yurtdışı fuarları içinde ihale açmak gerekiyor ama bu fuarları genelde bir firma yaptığından dolayı buna imkân olmuyor. Diğer taraftan tanınmamış bir ülke olduğumuz için bu fuarlara çok büyük mücadelelerle katılmaktayız ve bu noktada da ihale açarak normal ihale sürecini takip etmek mümkün olmuyor” dedi.

“İhale yasası direk alıma izin vermiyor”

Son bir buçuk, iki aydır ihale yasası ile ilgili yaşanan sıkıntılar olduğunu vurgulayan Özboğaç, Yurtdışı fuarlarında direk alım yapmak durumunda olduklarını ama ihale yasasının direkt alıma izin vermediğini de dile getirdi.

“Tanıtım eksikliğimiz var”

Turizmde Planlamanın önemine işaret eden Özboğaç, “Diğer bir sıkıntımız ise İngiliz Pazarındaki tanıtım eksikliğidir. Bu noktada da ihale yasası bize ciddi sıkıntılar yarattı. Öte yandan seçim yasaklarından dolayı bir düzenlemelerde yapılamamaktadır. Bilindiği üzere turizm dinamik bir sektördür ve turizm bizim seçim yapmamızı, ya da seçimden dolayı devam etmemizi beklemez” diye konuştu.

“İngiliz pazarına kendimizi hatırlatmalıyız”

Bu yıl tanıtım eksikliğinden ve İhale yasasından dolayı bilhassa İngiliz pazarında ciddi sıkıntılar yaşanacağını vurgulayan Özboğaç, “İhale yasası yüzünden İngiltere’de ciddi bir reklam eksiğimiz oluştu. Bizim en ciddi pazarlarımızdan olan İngiltere, Güney Kıbrıs’a 1,2 milyon gibi bir turist gönderiyorsa, Kuzey Kıbrıs bundan faydalanabilmelidir. Bizi bilen ülkemizi bilen bir pazar var ve bu pazara kendimizi hatırlatmak zorundayız” şeklinde konuştu.

“Rezervasyon dönemindeyiz”

Özboğaç, sözlerine şu şekilde devam etti; “Bu dönemde bizim yapmamız gereken İngiltere’de billboardlarda, gazetelerde, tren istasyonlarında ve otobüslerde çeşitli reklamlar yapıp Kuzey Kıbrıs’ı hatırlatmaktır. Çünkü şu anda rezervasyon yapma dönemidir ve bu insanlar bizi hatırlamazsa ülkemize gelmeyecekler.”

“Yüzde 5 büyüme kaybediyoruz”

Turizmin seçim yasaklarına tabi tutulmaması gerektiğinin altını çizen Özboğaç, “Turizm seçimi beklemez. Biz seçimle Gayri Safi Milli hasıladan yüzde 5 kaybediyoruz ve bu korkunç bir kayıptır. Dünyada en çok büyüyen Çin yüzde 5-6 büyüyor ve biz yüzde 5’i seçim yasaklarından kaybediyoruz. Kısacası turizm seçim yasakları dışında bırakılmalı, ihale yasası da ivedi olarak düzeltilmeli ve turizmin önü açılmalıdır” diye konuştu.

“2018 primini kaçırırız”

Özboğaç, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Bugün biz 2018 için reklam yapmak zorundayız. Eğer biz bunu seçimden sonraya bırakırsak, 2018 primini kaçırmış oluruz ve 2019 için çalışmak zorunda kalırız. 1 yıllık kayıp da turizm için ciddi bir kayıptır. Lokomotif sektör olan turizmde yatırımcının ileriyi görebilmesi için bu tür şeylerin sabit olması lazımdır ve politikaya veya politikacıya göre değişmemesi lazımdır.”