Kıbrıs Postası'nın haberine göre, Afrika Gazetesi’nde yayımlanan karikatür tartışması hakkında Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay “Bunun bir hakaret olup olmadığına, mekanik bağına karar verecek olan konu yargıya taşındığına göre mahkemedir… Sayın bakanın söyledikleri de dâhil olmak üzere… Çünkü anlaşılan karşılıklı iki dava açılıyor. Bize göre bu son derece yakışıksız seviyesiz ve hiç de hoş bir şey olmamıştır maalesef…   İnsan olarak, birey olarak baktığımda küçük düşürücü; bir ulusun, bir ülkenin ya da herhangi birine karşı yapılmasını doğru bulmadığımız ve yadırgadığımız bir şeydir” değerlendirmesini yaptı.

Kıbrıs TV ekranlarında konuşan Özersay şöyle dedi; “Söz konusu karikatür hakkında yakışıksız, seviyesiz, hakaret niteliğinde bir şey olduğunu düşünüyorum… Yunanistan’da yayımlanan bu karikatürün gerçekten de bir kişiyi küçük düşürmeye dönük, üstelikte bu kişi bir devletin cumhurbaşkanıdır… Herhâlde bunu çıplak gözle görüyoruz ve bunu da söylememiz gerekir. Dolayısıyla aslında belki de bir hakaret davası Yunanistan’da da açılmalı… Bir de bu yönü var. 

Ayrıca Yunanistan’da yapıldı diye haber yapılması ayrı bir şeydir ki bu da sorun olabilir. Yorumsuz İktibas etmek başka bir şeydir. Bunun bir hakaret olup olmadığına, mekanik bağına karar verecek olan konu yargıya taşındığına göre mahkemedir… Sayın bakanın söyledikleri de dâhil olmak üzere… Çünkü anlaşılan karşılıklı iki dava açılıyor. Özgürlükler ile kişilere hakaret arasında ince bir çizgi var. Bize göre bu son derece yakışıksız seviyesiz ve hiç de hoş bir şey olmamıştır maalesef…   İnsan olarak, birey olarak baktığımda küçük düşürücü; bir ulusun, bir ülkenin ya da herhangi birine karşı yapılmasını doğru bulmadığımız ve yadırgadığımız bir şeydir…”