Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, Kooperatif Merkez Bankası yönetimin şahsi menfaatler içeren kararlar aldığını açıkladı.

Özersay sosyal medya üzerinden yaptığı açıklada, "banka yönetim kurulu üyelerinin bazıları, menfaat ilişkisiyle bağlı oldukları tüzel kişilere (şirket veya ortaklık) kredi kullandırılmasına yönelik kararlarda oy kullandılar. Bankalar Yasası’nın 25. maddesini ihlal ettiler, hukuka aykırı işlem yaptılar" dedi.

Özersay'ın açıklaması şöyle:

"Kooperatif Merkez Bankası’nın kötü yönetildiği, şahsi menfaat içeren kararlar alındığı, bankacılık kurallarına aykırı adımlar atılarak bankanın zarara uğratıldığı, hukuka aykırı davranıldığı resmen belgelenmiş durumda! Bize gelen bilgi Merkez Bankası tarafından bu bankayla ilgili yapılan denetim raporunda başka şeyler yanında şunlar açıkça yer alıyor:

1- Banka yönetim kurulu üyelerinin bazıları, menfaat ilişkisiyle bağlı oldukları tüzel kişilere (şirket veya ortaklık) KREDİ KULLANDIRILMASIna yönelik kararlarda OY KULLANDILAR. Bankalar Yasası’nın 25. Maddesini ihlal ettiler, hukuka aykırı işlem yaptılar!

2- Önceden kredi alıp da ödemeyenlere yeni krediler verildi!!! Donuğa düşmüş kredisi olanlara, MEVZUATA AYKIRI ŞEKİLDE, yani yasadışı yeni kredi verilmesini onayladılar!

3- Bazı kredi başvurularında OLUMSUZ GÖRÜŞ verilmesine rağmen bu kişilere KREDİ verilmesine onay verildi! Kredi talep eden bu kişi veya şirketlerin teminatları, başka bankalara dair riskleri, geri ödeme imkan ve kabiliyetleri YETERSİZ olmasına rağmen kendilerine kredi verildi. Yani GERİ ÖDENMEYECEĞİ bilindiği halde bu kişi ve şirketlere kredi verilmesine onay verildi!

4- Yapılan kredi başvurularında bankanın genel müdürünün önerdiği miktarlar, vadelendirme ve diğer şartlar dikkat alınmadan, bunlara ters olacak şekilde KREDİ DAĞITILDI!

5- Bankanın parasının kullanılması açısından bankanın menfaatlerini göz ardı eden ve bankayı zarara uğratan kararlar alındı!

Hükümet başta Yönetim Kurulu Başkanı olmak üzere, Kooperatif Merkez Bankası yönetimini derhal görevden almalıdır. Gerçi buna kendileri de dolaylı olarak ortak olduklarından ölü gözünden yaş beklemeye de gerek yoktur.

Aslında bu sorumluluk aynı zamanda Merkez Bankası’na da düşer çünkü Bankalar Yasası’nın 37. Maddesi’ne göre Merkez Bankası bu şekilde davranan bankaların yönetimlerini kısmen veya tamamen görevden alabilir. Bu şartlarda almalıdır da! Mart ayında tamamlanan bu rapora rağmen Kooperatif Merkez Bankası’nda bu durumu düzeltmeye ya da önceki yasa dışı kararları ortadan kaldırmaya, iptal etmeye dönük hiçbir adım atılmadı. Bu durumda Merkez Bankası 37. Madde altında adım atmazsa sorumluluğa ortak olmaya başlar.

Daha önce birkaç kez çağrıda bulunmuş “yasa dışı ve bankayı zarara uğratacak kararları İMZALAMAYIN, ortak olmayın” demiştik. Kooperatif Merkez Bankasında sorumlu konumda olanlara bu yanlışa ortak olmamaları çağrımı yineliyorum.

Bütün samimiyetimle söylüyorum: Kooperatif Merkez Bankası’nı zarara uğratan ve artık belgelenmiş olan bu kararları alanlar, buna imkan veren siyasiler bunun hesabını verecekler."