Eniz Orakcığlu
 
CTP Milletvekili ve Eski Maliye Bakanı Birikim Özgür, hükümetin icraatlarını değerlendirdi. Açıklamalarında  Ercan Raporuna da değinerek, bu konuda ciddi ithamlar olduğunu ve hükümetin bu konuda sesiz kaldığını, bununda hükümetin iflası anlamına geldiğini vurguladı.
 
“Sessizlik, hükümetin iflası anlamına geliyor”

CTP Milletvekili Birikim Özgür, mecliste görüşülen Ercan raporunda hükümetin herhangi bir teknik rapora dayandırmaksızın Ercan’daki sözleşmeyi dört yıl uzattığının ortaya çıktığını söyleyerek, “Devlet büyük zarara uğratıldı. Ciddi ithamlar var ama Başbakan genel kurul salonunda bile değil. Maliye Bakanı bir açıklama yapmıyor. Muğlaklık giderilemiyor. “Biz bu hesaba göre böyle bir işlem yaptık” diyen kimse yok. Bu derin sessizlik başlı başına hükümetin iflası anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

“Enflasyon yüzde 15’i aştı”

Birikim özgür açıklamalarında ülke ekonomisinin geldiği durumu da değerlendirdi. Özgür,  “ Ekonomi 1,5 yılda düzeldi” deniliyor ancak 2016’da büyüme oranı hedefi tutturulamadı. Yüzde 5 büyüme hedeflenirken yüzde 4’ün bile altında bir büyüme oranına ulaşılabildi. Hükümetin performansı bağlı olan hiçbir ciddi sabit sermaye yatırımında tek bir çivi dahi çakılmış değil. 2016 yılında yüzde 5.3, 2017 yılında yüzde 4,7 enflasyon hedeflenirken 2016 enflasyon oranı 10,19 oldu. 2017’de ilk dokuz aylık enflasyon oranı 10,31. Yıllık enflasyon oranı yüzde 15’i aşmış bulunuyor. Pahalılık hızla artarken halkın alım gücü ciddi şekilde düşüyor. Hal bu iken bu gidişatı tersyüz etmek için hükümet hiçbir adım atamıyor.” 
 
“Siyasette de ciddi bir kaos var”

Hükümetin yapısal düzenlemelere ilişkin bir arpa boyu yol kat edemediğini vurgulayan Özgür, “30 reform eyleminden hiçbirisi gerçekleştirilememiş. Türkiye’nin sunduğu hibe ve kredilerin kullanım oranı 2016’da yüzde 50’de kalırken 4 Ekim itibariyle 2017’de harcama oranının sadece yüzde 35 civarında olduğu görülüyor. Tüm bu sıkıntılar ayan beyan ortada iken ve üstelik Türk Lirası’nın değer kaybettiği bir süreçten geçilirken en azından içte ekonominin iyi yönetilebildiğine ilişkin hükümet kamuoyuna güven verebilmekten çok uzak. Bu aciz görüntü ve derin sessizlik hayra alamet değil. Ekonomi yönetiminde de siyasette de ciddi bir kaos var. Öyle anlaşılıyor ki 1,5 yıldır ağustos böceği misali gününü gün eden bu hükümet için artık yolun sonuna gelindi. Ekonomideki ve siyasetteki büyük kaosa aşabilmek için artık tek bir seçenek kaldı. Erken bir erken seçim kaçınılmaz görünüyor” dedi.