Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, bir süredir “bütçe” konusunun gündemde olduğunu ve CTP olarak somut önerilerde bulunduklarını belirtti.

Erhürman, bütçenin bir an önce  Meclis’e sevk edilmesini, komitede görüşme süresinin kısaltılmasını ve Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında konuşma sürelerini de sağlanacak olası konsensüsle kısaltılmasına yönelik öneri yaptı.

Bütçe bir an önce meclisten geçsin diyen Erhürman, ihtiyaca yönelik bir bütçenin hemen gelmesi önerisini yineledi.

ERHÜRMAN: “SİZ BANA ÇAĞRI YAPTINIZ BEN DE SORUMLULUK ALMAK ZORUNDA KALDIM”

Erhürman, Başbakan Özgürgüne yönelik olarak “Siz bana çağrı yaptınız, ben bu sorumluluğu almak durumunda kaldım. Bana göre ortağınızla görüşmeden bunu yapmanız sorumsuz bir yaklaşımdı.

Biz seçim tarihi önerimizi yaptık, bir adım daha attık bütçeyle ilgili önerimizi yaptık” dedi.

Erhürman, “CTP 7 Ocak’tan vazgeçmiş değildir. Biz sadece bütçenin yetişmesi için öneri yaptık. Sayın Özgürgün “bütçe önemli değil, niyetiniz yoksa bilmem” diyor. Baştan beri söylediğimiz gibi bu sorumsuzlukla devam edilecekse biz her türlü sorumluluğu almaya hazırız. Daha fazla üzerinde konuşmaya gerek yoktur” ifadelerini kullandı.

ÖZGÜRGÜN: “BÜTÇELER OLUR, HA VAZGEÇTİYSENİZ ONU BİLEMEM”

Başbakan Hüseyin Özgürgün, 62. maddenin sulandırıldığını, güncel konuşma haline getirildiğini söyledi.

Başbakan Özgürgün ise Erhürman’ın “seçim yapılacaksa” ifadesini eleştirerek “yeter ki niyet olsun… Bütçe olur, ha vazgeçtiyseniz onu bilmem” şeklinde konuştu.

Özgürgün, “Başbakan benim, istesem 9 ay daha bu koltukta otururum ama ben bu işten vazgeçtim ve seçime gidiyorum. Halka giderek güven oyu istiyorum” dedi.

Özgürgün seçim tarihinin artık tartışılmaması gerekiyor. Bütçeyi seçim erteleme gerekçesi yapmayın. İsterseniz Ağustos’a alırım, beni bozmaz” şeklinde konuştu.

Özgürgün ayrıca, UBP’nin her zaman sorumluluklarını bilen bir parti olduğunu belirterek, “ben de bu partinin ve hükümetin başıyım. Sorumluluklarımı bilirim. Meclis kürsüsünde söylenenler birbirimizi kırmadan söylenmesi lazım. Seçim meydanı başka, meclis kürsüsü başkadır” ifadelerini kullandı.

Seçimle ilgili kararın meclis tarafından verileceğini söyleyen Özgürgün, kararın ardından gerekenlerin yapılacağını belirtti.

Özgürgün, “7 Ocak ile ilgili iki parti niyet ortaya koydu. Bunun artık konuşulmaması gerekiyor. Ben sorumluluklarımın bilincindeyim” dedi.

Özgürgün, “Yargı halktır. Halk kimin doğru kimin yanlış yaptığına karar verecek. En önemli karar odur. meclis’te artık seçim tarihini tartışmamalıyız” diye konuştu.

Seçim tarihinin Meclis’te tartışılamamasını eleştiren Denktaş ise, “İki kişi karar verdiyse demek ki bu mecliste diğer 48 kişiye gerek yoktur” dedi.

DENKTAŞ: “ŞUBAT’TAKİ ÖDEMELER YAPILAMAZ”

Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bütçe çalışmalarının bir buçuk aydan beri devam ettiğini, bunu yok sayacak bir adım atılmaması gerektiğini, bu şekilde Meclis’e sunulacağını söyledi.

Denktaş, tartışılmadan bütçe geçirilemeyeceğini belirtti.  Denktaş, “Bütçesiz gidemeyiz, gelecek yıl sorunlu başlar. Şubat ayında yapılacak ödemeler yapılamaz” dedi.

Denktaş, bütçenin Meclis’te görüşülmesinin seçim çalışmalarıyla çakışacağını söyleyerek, seçimin Şubat başına alınmasının doğru olduğunu belirtti.

SİBER: “PARTİLER ERKEN SEÇİME KARŞI DEĞİL”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, partilerin erken seçme karşı olmadığını, en uygun seçim tarihinin belirlenmesine ihtiyaç olduğunu, toplumun zarar görmemesi gerektiğini belirtti.  Siber, tarih konusunda parti başkanlarının bir araya gelerek konsensüs sağlaması önerisinde bulundu.

DENKTAŞ: “İKİ YILI HEBA EDECEĞİZ”

Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, 2004 yılı bütçesi örneğini vererek, 2004 bütçesinin yaşanan olaylar, seçimler nedeniyle 31 Mart 2005 yılında geçtiğini söyleyerek, “Şimdi de gelecek iki yılı heba edeceğiz” dedi.

Son yıllarda yapılan olumlu gelişmelerin sıfırlanacağını ve 2019’da yeniden başlanacağını belirten Denktaş, “yazık” dedi.

Denktaş, Meclis’i sorumlu davranmaya davet ederek, geçmişte yaşanan örneğin göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.