Devrim Demir

Sayıştay Başkanı Osman Korahan’ın eşinin, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü’ne atanması için başlatılan süreç, kamuoyu tepkisine rağmen ilerliyor.

Atama yazısını Cumhurbaşkanlığına gönderen hükümet, kamuoyu tepkilerine rağmen geri adım atmadı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün ile samimi olduğu bilinen Sayıştay başkanı Osman Korahan’a “bu samimiyeti, kamu kaynağını ailesinin avantajına kullandığı” şeklinde eleştiriler artarak devam ediyor.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ün başka bir ismi atamak istemesine rağmen, Başbakan Hüseyin Özgürgün buna engel oldu.

Hem etik, hem de siyasi açıdan ciddi şekilde eleştirilen olaya rağmen, atamayla ilgili ısrar devam ediyor.

Süreç nasıl gelişti?

UBP- DP Hükümetinin kurulmasının ardından, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na atanan Kemal Dürüst, yakın çalışma arkadaşlarını belirlerken, özel kalem müdürü Başbakan tarafından atandı.

Atanan kişi ise, Sayıştay Başkanı Osman Korahan’ın kardeşi Rezan Özveri oldu. Dürüst bu atamaya karşı çıksa da, “parti içi dengeler” gerekçesi ile sessiz kaldı.

Kısa bir süre önce, yaş haddinden emekliliğine bir yıl kala, Rezan Özveri emekliliğini istedi. Maaşında bin 500, emeklilik ikramiyesinde ise 150 bin TL artışla sessiz sedasız emekliye ayrılan Rezan Özveri’nin yerine atanacak isim ise memleketi alt üst etti.

Sayıştay Başkanı Osman Korahan’ın kardeşi emekliye çıkarken, yine Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ün onayı olmadan, bu kez Sayıştay Başkanı’nın eşi Ayşe Korahan’ın ataması istendi. Yine, Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından.

Tepkiler büyüdü

Sayıştay Başkanı Osman Korahan, bir anda tepkilerin hedefi haline geldi. Kamu kaynağını korumak ve denetlemekle görevli makamda oturan Korahan’ın, “önce kardeşini, sonra da eşini maaş olarak yukarı çekme ve emeklilik haklarında avantaj sağlama” girişimi, muhalefet partilerinin hedefi oldu.

Korahan’a, “Devletin her kuruşunu koruyup kollayacak yerde, ailesine peşkeş çektiriyor. Başbakan ile olan yakınlığını kullanarak, devlet kaynaklarına çöküyor” eleştirisi yapıldı.

Sessiz kaldı

Tüm bu eleştirilere rağmen, Sayıştay Başkanı Osman Korahan sessiz kaldı. Toplumun tüm kesimlerinden yükselen tepkilere rağmen, atamayla ilgili “geri alınması yönünde” girişim yapmayan Korahan, “daha fazla para kazanmak adına, toplumsal tepkiyi yok saymakla” suçlandı.

İzne çıktılar

Bu arada, eleştirilerden bunalan Korahan ve eşinin, aynı anda uzun süreli bir izne çıktığı öğrenildi. Korahan çifti, tepkilere rağmen, sessizliğini korumaya devam ediyor.

Henüz imzalanmadı

Ayşe Korahan’ın atama yazısı, bayındırlık v Ulaştırma bakanı kemal Dürüst ile, Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından imzalanarak Cumhurbaşkanlığına gönderildi.

Ancak, atama kararnamesi, eksik evraklar nedeniyle henüz imzalanmadı. Tepkilerin ardından kararın geri alınmasına yönelik beklentiler ise boşa çıktı.