YDÜ İlahiyat Fakültesi bölümünden 2015 yılında mezun olduğunu söyleyen Emre Özkan adlı vatandaş, Kamu Hizmetleri Komisyonu’nun yeni ilan ettiği öğretmenlik münhalleri içerisinde bir tane bile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği bulunmaması biz KKTC İlahiyat mezunlarını derinden üzmüştür diyerek Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

“2016 yılındaki münhal, FETO gerekçesi ile askıya alındı”

2016 yılındaki münhal, Fetö gerekçesi ile askıya alınmış, sınava giren diğer öğretmen adayları mağdur edilmiştir diyen Özkan, sınavda birinci gelen Selçuk Genç fetö üyesi olmakla Türkiye tarafından iadesi talep edilmiş olup geçen Haziran ayında Lefkoşa Kaza Mahkemesince yargılanıp teminatla tutuksuz yargılanması devam etmektedir, konu basınımızda genişçe yer almıştır dedi.

“Münhal açılması için çok uğraş verdik”

2008’den beri Lefkoşa Merkezi Cezaevinde gardiyan olarak görev yapan Emre Özkan adlı vatandaş, 2011 yılında açılan YDÜ İlahiyat Fakültesi bölümünden 2015 yılında mezun olduğunu ve bu süreç içerisinde neler yaşadığını anlattı.

“Mezun olmadan önce İlahiyat mezunlarının yaşayabileceği en başta istihdam sorunuyla mücadele edebilmek için ‘Kıbrıs İlahiyat Mensupları ve Mezunları Derneği’ni kurduk, derneğimizin 60’a yakın üyesi bulunmaktadır, iki dönem dernek başkanlığı yaptım, bu süreçte öğretmen münhali açılması için çok uğraş verdik.

2015 yılında 30 mezun vermemize rağmen, Pedagojik formasyonumuz da olduğu halde ‘Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’ öğretmenliği münhali açtıramadık. 2016 yılında 1 tane öğretmen münhali açıldı, Eylül ayının ilk haftası sınav yapıldı, sınavda birinci gelen Selçuk Genç isimli kişinin Türkiye’de fetö’den aranması ve iade talebinin olması nedeniyle münhal askıya alındı”.

“Yetkililerden konunun savcılık sürecinde olduğu için bir şey yapılamayacağı bilgisini aldık”

Ben, sınavda 2’nci geldim, konuyla ilgili Kamu Hizmetleri Komisyonuna, Milli Eğitim Bakanlığına, Maliye Bakanlığına danıştığımızda konunun savcılık sürecinde olduğunu sonuçlanmadan bir şey yapılamayacağı bilgisini aldık diyen Özkan, Selçuk Genç bu sene Haziran ayında KKTC mahkemelerinde yargılandı ve teminatla tutuksuz yargılanması devam etmektedir dedi.

“İlahiyat mezunları mağdur edilmeye devam mı edilecek?”

Özkan, dolayısıyla fetö gerekçesiyle KKTC İlahiyat mezunları mağdur duruma düşürüldü, geçen sene ki sınavdan da vazgeçtik, bu sene münhal açılmasını talep ettik, ona da S.G’nin mahkemesi gerekçe gösterildi, peki bu mahkeme 3-5 sene sürerse, İlahiyat mezunları mağdur edilmeye devam mı edilecek? Sorusunu yöneltti.

Özkan, kaldı ki KKTC Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Ortaöğretim’de ‘Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’ dersi olduğu halde öğretmeni neredeyse hiç yok diyebileceğimiz ders budur. KTOEÖS, bu sene 10 tane Din Bilgisi öğretmeni ihtiyacı olduğunu da bildirdiği halde maalesef İlahiyat mezunları mağdur edilmektedir dedi.

“Neden bizim yetişmiş İlahiyat mezunları istihdam edilmiyor?”

​Öncelikle şunu belirteyim, ülkemizde birçok ‘Din Kültürü Ahlak Bilgisi’ öğretmeni açığı varken, bu ders yıllarca ihmale edilirken, dersler ya başka öğretmenler tarafından geçiştirilip ya da Türkiye’den gelen öğretmenlerce verilirken, neden bizim ülkemizin yetişmiş İlahiyat mezunları istihdam edilmiyor, edilemiyor, sorun nedir? Diye soran Özkan, bu ülkenin insanını, dokusunu en iyi tanıyan bizler bu öğretmenlik vazifesini en iyi şekilde yapacağımıza inanıyoruz, bizler bu topraklarda doğduk, büyüdük, ortak bir kader paylaştık. Ben, 2008’den beri gardiyan olarak görev yapıyorum, mezunlarımız maalesef bunca ihtiyaca rağmen öğretmen olarak istihdam edilmediklerinden özelde çeşitli işlerde çalışıyorlar, bu da beni derinden üzüyor dedi.

“Bakan Berova’ya çağrımız biz İlahiyatçılara öğretmenlik münhali açmasıdır”

Münhali talep eden KKTC Milli Eğitim Bakanlığıdır, Sn. Bakanımız Özdemir Berova’dan ‘Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’ öğretmenliği münhali açmasını talep ediyoruz çağrısında bulunan Özkan, kendisine daha önce detaylı bilgi verdik, ciddi boyutlarda bu dersin öğretmen ihtiyacı olduğunu, KTOÖES’in de 10 Din Bilgisi öğretmeni ihtiyaç belirttiğini söyledik. Sağolsun kendisi bizimle ilgilendi, O da KKTC İlahiyat mezunlarının istihdam edilmesi gerektiğinde hemfikir oldu bizimle. Milli Eğitim Bakanı Sn. Özdemir Beraova’ya çağrımız bu sene tekrardan biz İlahiyatçılara öğretmenlik münhali açmasıdır dedi.

“SG’nin FETÖ davası nedeniyle münhal açılmıyor”

Son zamanlarda aldığımız duyumlara göre bu sene münhal açılmamasının sebebi, geçen seneki sınavda birinci gelen Selçuk Genç’in Fetö’den davasının sürüyor olmasıdır diyen Özkan,  oysa bu dava 3-5 sene de sürebilir, o zaman İlahiyat mezunları bu dava sonuçlanana kadar, kaç sene sürerse mağdur edilecekler, bunun devlet ciddiyetiyle bağdaşır bir durum olduğunu düşünmüyorum. Bir diğer iddia ise açılacak bir sınava yine S.G’nin başvurabileceğidir, oysa bu kişi Kamu’nun açtığı diğer sınavlara da başvurabilir, dolayısıyla ta ki bu kişinin savası sonuçlanana kadar Kamu Hizmetleri Komisyonumuz askıya mı alınacak? Diyerek sözlerine son verdi.