Deniz Abidin
 
Hükümetin istikrarsız politikası ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ün göreve geldikten sonra ilk 4 ayda 54 tane turistik T izni vermesi taksicileri ikiye böldü.
 
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğluları:

“Turistik T izinleri taksi konumunda kullanılıyor”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) İskele Milletvekili Biray Hamzaoğluları, UBP-DP Hükümetinin bugüne kadar ne kadar turistik T izni verildiğine dair açıklama yapması için Meclise yazılı soru önergesiyle sunduğunu belirterek, hükümete geldikten sonra ilk 4 ayda 54 tane turistik T izni verildiğinin bilinmekte olduğunu söyledi.

Hamzaoğluları, bu izinler verildikten sonra taksicilerin kendi içinde kavga çıktığını belirterek, bunun sorumlusunun taksiciler değil, UBP olduğunu kaydetti. Hamzaoğluları, taksicilerin yüzde 95’inin UBP’li ya da DP’li olduğunu söyleyerek, bu sektörün rant sağlanan bir sektör olduğunu belirtti. “Kemal Dürüst taksicileri birbirine düşürdü” diyen Hamzaoğluları, “o kadar çok T izni verildi ki rahatsızlık duyanlar oldu” dedi. Hamzaoğluları, Avrupa Birliği uyum yasasına göre 9artı 1’lerin otobüs kategorisinde değerlendirildiğini ifade ederek, bunun böyle olmasıyla turistik T izninin 9 artı 1’e alındığını söyledi.
Hamzaoğluları, şunları söyledi, “T iznini büyük otobüse koymak 400 bin lira iken, 9 artı 1 bir taksiye koymak ise 150 bin liradır. 9 artı 1’ler arka koltuğu çıkarırlar ve 5 artı 1 yaparlar ve taksi konumunda kullanırlar. Bu böyle olunca otel müdürü taksici arkadaşı olanlar resepsiyona der ki yolcu çıkarsa filan şahsı arayın. Sizce 2 bin nüfuslu bir otelde günde kaç iş çıkar? Günde 3-5 tane iş çıkar. Kendi içlerinde kavga edenlere bir sorulsun bakalım Baf’a ya da Larnaka Hava Alanına kaça giderler diye. Dolayısıyla otellerin ve turistlerin çoğalmasıyla ve yabancı yerden turist getirene teşvik verilmesiyle Güney’den gelen insan sayısında artış oldu. Ancak bu hizmeti normalde taksilerin ya da 6 artı 1’lerin yapması gerekirken burada Bakan Dürüst durmadan verdiği bu turistik T izinleri taksi konumunda kullanılmaktadır. Olay o kadar fazla büyüdü ki siyasi etkilendi. Bunun önüne geçmek için de taksicileri birbirine düşürdü”
 
“15 yıla yakın taksi izni verilmedi”

Hamzaoğluları, bu kadar turistik T izni vermeden taksi T izinlerinin bilinçli bir şekilde dağıtılması gerekirken, 15 yıla yakın taksi izni verilmediğini kaydetti. Hamzaoğluları, “15 yılda yapılan köy taksicilerini duraklara yerleştirmek oldu” diyerek, “durak değiştirttiler, bu arada üniversiteler çoğalınca taksi sayısı artırıldı. Buradaki bir diğer nitelikli suç ise okullara gidilerek, örneğin Srilanka lisanıyla hava alanına gitmek isteyen varsa götürüm diyenler oluyor. Böyle bir durumda Srilankalıların tümü o taksi ile gitmeye başlar. Bu da kavgalara neden oluyor ” diye konuştu.
 
“Hükümet istikrarlı davranmadı”

Hamzaoğluları, DP-UBP hükümetinin en çok sevdiği şeyin kaos yaratmak olduğunu ifade ederek, T izni verilen kişilerin başkalarına bu izni kiraladığını söyledi. Hamzaoğluları bir kişiye birkaç T izninin verildiğini belirterek, hükümetin istikrarlı davranmadığını kaydetti.
Hamzaoğluları, şöyle devam etti, “Nazım Çavuşoğlu Otellerle protokol imzaladı. Kaya Artemis dedi ki taksi durağındaki taksilerin kalitesi düşüktür. Örneğin, Elexus Otel’e iki taksi bir vito şeklinde bir protokol imzalandı. Ancak bu protokol geçersizdir. Ancak denetleme olmadığı için bu iş de uygulandı. Ses çıkarmaya çalışan taksiciye de taksi iznini alırız ya da seni bu  duraktan alırız denilir. Oteller 2 artı 1 ya da 1 artı 1 yerine 8 tane aynı model taksi alır. Hepsinin plakası aynı olur. Aslında aynı değildir. Örneğin, bir otelin üç ayrı plaka taksisi vardır.
 
“Bakan Dürüst taksicileri ipotek altına aldı”

Bu üç ayrı plakayı otelden çıkacağında aracın üzerine takar ve gider. Örneğin x plakalı araç Girne’dedir. Ancak, o x plakayı araca takar ve Hava Alanından başka birini karşılamaya gider”
Hamzaoğluları, T izni olmadan parayla yolcu taşımanın sadece T izinli araçlara mahsus olduğunu ifade ederek, otellerin özel araçlarla taşıdıklarını iddia ettikleri yolculardan para almadıklarını söylemelerinin doğru olmadığını kaydetti.
Hamzaoğluları, “Bakan Dürüst, gerek taksiciler birliğinde yönetim kurulunda olan insanlara gerekse KAR-İŞ yönetim kurulunda olan insanlara istedikleri kadar T izni verdi. İnsanları ipotek altına alınca doğru zamanda doğru sesi çıkartamadılar. Ortam kaosa dönünce sağ partililer kendi içlerinde birbirlerine karşı savaş açtılar. Birbirlerini suçlayarak gündemi değiştirmeye çalışıyorlar. Aslında gündem verilen turistik T iznidir. Aradaki taksi boşluğunu da turistik T izinleriyle kapatmaya çalışıyorlar” diye konuştu.
 
Güzelyurt-Gemikonağı Taksiciler Birliği Başkanı Özüorçun:

“Bu kişiler eylem yapmadan önce bunların hesabını versin?”

Güzelyurt-Gemikonağı Taksiciler Birliği Başkanı Akan Özüorçun ise, Kemal Gözay’ın çıkıp eylem yapmasının doğru olmadığını belirerek, ortada onaylanmamış bir birliğin olduğunu söyledi. Özorçun, Kemal Gözay’ın 30 yıldır Birleşik Taksiciler Birliği Başkanı olduğunu ifade ederek, üyelerden aldığı aidatların nereye harcandığını açıklamasını istedi. Özorçun, Birleşik Taksiciler Birliği genel sekreteri olduğu iddia edilen Murat Karalar’ın ise Merit Otel’e üç tane “T” aktardığını kaydetti. “Bu kişiler eylem yapmadan önce bunların hesabını versin?” diyen Özüorçun, Kemal Gözay’ın birliğinin onaylanmadığınıbelirterek, yönetim kurulunu toplamadan 20 kişi ile çıkarak basına verdikleri bir yazı ile genel başkan ve genel sekreter olarak kendilerini belirtiklerini kaydetti.
 
“Kemal Gözay izin kuruluna alınmayınca eylem yaptı”

Özüorçun, şöyle devam etti, “Lefkoşa başkanı üç tane turistik izin aldı. Murat Kararlar 10 tane kiralık araba aldı ve aktarma yaptı. Ayrıca 3 tane turistik izin için içeriye dilekçe vermiş. Biz bunlarla nasıl eylem yapalım? Asıl eylem amaçları Kemal Gözay’ın izin kuruluna alınmamasından dolayıdır. Neden zamanında üyelerine çıkıp da bu kadar izin verildi bu kadar aktarma vardır demedi. Herkesin eylem yapması hakkıdır. Turistik izinle 9 artı 1’lerin kalktığını bakan açıkladı. Neden bu izinler verilirken çıkıp eylem yapmadılar? Bunların hesabını versinler biz de ona göre kendilerine destek veririz”
 
Birleşik Taksiciler Birliği Genel Sekreteri Hakan Özkıraç:

“35 yıldır üyeden topladığı aidatın hesabını versin”

Birleşik Taksiciler Birliği Genel Sekreteri Hakan Özkıraç, Kemal Gözay’ın 35 yıldır birlik başkanı olduğunu, bir yıl önce yönetim kurulunun oluşturulduğunu belirterek, Girne Kaymakamlığından tescillendiğini söyledi. Özkıraç, 6 ay içinde genel kurul yapılacağı sözünün verildiğini ifade ederek, Gözay’ın 35 yıldır üyeden topladığı aidatın hesabını veremediğini kaydetti. Özkıraç, genel kurul yapılarak mali raporun aklanamadığını ifade ederek, bu konuda Girne Kaymakamlığına dilekçe yaptıklarını, bu duruma Kemal Gözay’ın daha da kızarak genel kurul tarihini açıkladığını söyledi. Özkıraç, şunları ifade etti, “Kendisine bu işlerin bir salon tutularak yapılacağını söyledik. Ancak Kemal Gözay, terminale 20 kişi toplayarak yeni yönetim kurulunu belirledi. Bunun dışında kendisiyle mahkemelik bir durumuz var. Onun sonucunu bekliyoruz. Kaymakamlıktan son aldığımız bilgiye göre ise ne mali raporların ne karar defterinin ortada olmadığıdır. Biz kaymakamlığın bu konuda üzerine düşen görevi yapmasını bekliyoruz”
Bu haber 1004 defa okunmuştur.