Havadis'ten Ali Elmas'ın haberine göre, Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, göreve geldiği  2014 yılında borç batağı içinde bulunan bir belediyeyi devraldıklarını ve ödemelerinde sıkıntı yaşayan personelle karşılaştıklarını ifade etti.

Öztaş, geçmiş dönemde çok fazla olmamasına kendi döneminde 7 personelin çeşitli nedenlerden dolayı belediyeden ayrıldığını ve onların tazminatlarını ve ihtiyat sandığı paralarını ödemek zorunda kaldıkları için mali yapıyı bir türlü düzenleyemediklerini ifade etti.

Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, tüm bu mali sıkıntılara rağmen üç buçuk yılda birçok projeye imza attıklarını ve yaklaşık 50’ye yakın projeyi hayata geçirdiklerini vurguladı. Göreve gelmesi ile birlikte belediyede bir devrim yaşandığını aktaran Hasan Öztaş, bugün itibariyle örnek alınacak bir belediye haline geldiklerini belirtti.

Kırsal belediyelerin yaşadığı mali krizin kendilerini de vurduğunu aktaran Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, bununla mücadele ederken aynı zamanda Geçitkale ve bölge halkına hizmet vermeye devam ettiklerini, bu sıkıntıları da insanlara mümkün olduğunca hissetmemeye çalıştıklarını söyledi.

Havadis: Belediyenin mali durumu hakkında neler söylemek istersiniz?

Hasan Öztaş: Açıkcası, belediyenin geçmiş dönemlerinde hiçbir personelin görevi bırakma durumu olmadı. Bizim dönemimizde 7 personel çeşitli nedenlerden dolayı belediyeden ayrılmak zorunda kaldı. Bu işçilerin tazminatlarını ve ihtiyat sandığı paralarını ödediğimiz için mali yapıda pek bir iyileşme olmadı. 2014 yılında göreve geldiğimizde 6 aylık süreç de belediyenin mevcut borçlarını ödedik. Emekliye ayrılan personel konusunda sıkıntı yaşadığımız için tekrar borçlanmak durumunda kaldık. Buna rağmen işçilerimizin maaşlarını günü gününe ödemekteyiz. Fakat kırsal belediyelerinin yaşadığı mali kriz bizleri de vurmaktadır. Mali krize rağmen üç buçuk senede bir çok projeye imza attık. Lapta, Serdarlı, Esentepe ve Yenierenköy Belediye’lerinin durumu ortada. İşçiler en az 2-3 maaş geriden gelmektedir. Geçitkale Belediyesi olarak bu sıkıntılara rağmen ayakta durabilmek için canla başla mücadele ediyoruz.

Havadis: Geçitkale Havaalanı ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Tekrar bölgeye kazandırılması için çalışmalarınız var mı?

Hasan Öztaş: Geçitkale Havaalanı’nın aktif olduğu dönemler bölgede çok canlılığın yanı sıra hem ekonomik açıdan hem de bölgenin kalkınması açısından önemli bir faktördü. Havaalanının açılması Geçitkale’ye büyük bir ivme kazandırır. Geçmiş hükümetler zamanında Taşyapı ile yapılan anlaşmalar sonunda 25 yıl adanın hiçbir yerinde uçak kalkmaycak gibi bir ibare vardı. Bu durum, bölgeye yapılan en büyük kötülüktür. Havaalanı ile ilgili spekülasyonlar duyuyoruz. Sn. Asil Nadir burayı açacak diye fakat bu konuda ciddi bir yatırımın olduğunu henüz görmedik. Geçitkale Belediyesi olarak havaalnına endekslenip kalmak yerine bölgeye daha ekonomik kalkınma sağlayacak çalışmalar içerisindeyiz. Bölgeye üniversite kazandırılması için çalışmlarımız devam ediyor ve benim de en büyük temennim budur.

Havadis: Göreve geldiğinizde yapmak istediğiniz, fakat bugün itibariyle gerçekleştiremediğiniz proje var mı?

Hasan Öztaş: Açıkçası hayal ettiğimin 10 katı üzerindeyim. Bunu abartı olsun diye söylemiyorum ama bu konuda da alçak gönüllü davranmayacağım. Geçitkale Belediyesi bugün itibariyle 4. Cittaslow üyesi olmuştur. Cittaslow kapsamında bölgedeki üreticinin kalkınması adına, cittaslow ile birlikte bir hareketlilik olacaktır. Olivium diye bir projemiz var. Bu proje üretici pazarıdır ve bu projeyi de hayata geçirmek en büyük hayalimdir. Bir de kapalı spor salonu projemiz var. Bildiğiniz üzere Değirmenlik’ten İskele’ye kadar bölge de kapalı spor salonu yoktur. Bu 2 proje benim için çok önemlidir ve önümüzdeki seçimlerde tekrar seçilirsek bu projeleri de hayata geçirmek için elimden geleni yapacağım.

Havadis: Sizin için Geçitkale’ye ve bölge halkına yapmış olduğunuz en önemli projeler nelerdir?

Hasan Öztaş: Bizim için tüm projelerimiz önemlidir. Aslında projelerimiz insan hayatına doğrudan temas eden elzem ve şart olan projelerdir. Altyapı adına geçmiş dönemlerde çok az yatırım yapılmıştı. “ Engelsiz Belde “ sloganı ile yola çıkıp Geçitkale’ye ve köylerimize engelli kaldırımlar yaptık. Taşan köprülere ve derelere yönelik altyapı çalışmalarımız oldu. Bunun dışında Geçitkale ve köylerine 7 tane park yaptık.  Bu parkları “ Klasik belediyecilik” olarak düşünebilirsiniz ancak  bölgemizde doğru düzgün park olmadığı için bu projelerin de önemli olduğunu düşünüyorum. Geçitkale Belediyesi olarak “İkinci Bahar Yaşam Külübü” projesini gerçekleştirdik. Bu proje ile  5’te 1.5 nüfusa denk gelen 65 yaş ve üzeri insanlarımıza kuaför, berber, ufak tefek tesisat işlemleri, şeker ve tansiyon ölçümlerini ve bunun gibi belli dönemlerde düzenlemiş olduğumuz gezilerle bu insanlarımızı mutlu etmeye çalıştık ve bu da benim en büyük projelerimden biriydi.

Havadis: Gençlere yönelik ne gibi çalışmalarınız oldu?

Hasan Öztaş: Geçitkale Belediyesi Sosyal Aktivite Merkezi’ni (GEBSAM) kurarak bu çatı altında 14 tane sosyal aktiviteyi topladık. Geçmişe bakıldığı zaman gençlerimize yönelik pek bir çalışma yoktu. Bu proje ile Geçitkale ve bölgesindeki gençlerimize ve vatandaşlarımıza 7’den 70’e hizmet vermekteyiz. Bunun dışında yıllar önce eski kulüp başkanının altyapısını tamamladığı saha, malesef siyasete amaç edilerek kötü yerlerde kullanıldı. Son dönemlerde özellikle Genç Yönetimin göreve gelmesi ile birlikte inanılmaz bir şekilde bölgede futbola olan merak git gide arttı. Sıfıra doğru gitmeye başlayan futbol sevgisi tekrardan bu yönetimle artmıştır. Genç yönetim saha için  müthiş bir çaba azim ve istek göstermiştir. Gençlerle birlikte bende kendimi bu ivmenin içinde buldum ve bunun sonucunda Başbakan Sn. Tufan Erhürman’da bu ilgiye ortak oldu ve sahamızın ihaleye çıkmasını sağladı ve sahamızında önümüzdeki günlerde yapımına başlanacaktır. Bunun dışında Gençlik Kültür Kongre Merkezi yapıldı. Sütlüce’de spor kompleksi projesi yapıldı ve sunuldu fakat onayını alamadık. Kapalı spor salonu projemizin ise maliyetinin yüksek olmasından dolayı onun da onayını alamadık. Önümüzdeki dönem tekrar görevde olursak “Sosyal Belediyecilik” anlamında gençlere yönelik projelerimiz devam edecektir.

Havadis: 2018 yerel seçimlerinde aday mısınız? Vaatleriniz nelerdir?

Hasan Öztaş: 2018 Yerel seçimlerinde tekrardan adayım. Kazandığımız zaman altyapıya yönelik daha az çalışmalarımız olacaktır. Bundan sonra daha çok “Sosyal Belediyecilik” adına çalışmalarımız olacaktır.Cittaslow üyeliği seçimlerin hemen arifesine rast gelmektedir. Cittaslow felsefesini yaşatmak adına bir projemiz vardır ve bununla birlikte yerel üreticinin kalkınması ve bölgede alternatif tarım yaratma projeleri en büyük hedeflerimizden biridir. Bölgeye üniversite getirmek içinde çabalarımız olacaktır. Dediğim gibi “Sosyal Belediyecilik” kapsamında gerçekleştireceğimiz daha bir çok projemiz var ve bizde artık çıraklık döneminden kalfalık dönemine geçeceğiz.

Havadis: Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Hasan Öztaş: Öncelikle bu fırsatı bizlere tanıyan Havadis Gazetesi ailesine çok teşekkür ediyorum. Bunun dışında bu röportajı benimle gerçekleştiren kişinin öğrencimin olması beni ayrıca mutlu etmiştir. Tekrardan teşekkür ederek çalışmalarınızda başarılar diliyorum.