Türkiye ve dünyada bir süredir gündemdeki yerini koruyan ve tartışılan taksilere rakip UBER, ülkemizde yok ama korsan taksinin her türlüsü var…

Kıbrıs Postası’ndan Rahmican Çalışkan'a konuşan Lefkoşa Taksiciler Birliği Asbaşkanı Menteş Öztürk, turizm ofisi bile olmayan kişilere verilen turist taşıma belgelerini kötüye kullananların ülkedeki taksi piyasasını sarstığını belirtti ve hükümetten yasal bir düzenleme istediklerini söyledi.

Son günlerde özellikle Türkiye’de UBER ile taksicilerin arasında yaşanan gerginliklere de değinen Menteş Öztürk, “Ülkemizde UBER yok, fakat korsan taksicilik ve turizm taşımacılığı adı altında yapılan yasa dışı faaliyetler inanılmaz boyutlarda… Yasal düzenleme ile bunların engellenmesini ve haksız rekabetin bitirilmesini istiyoruz. Bu mümkün…” ifadelerini kullandı.

Sürücüye ve yolcuya ceza kesilen Türkiye’de olduğu gibi bir sistemin ülkemizde de uygulanmasını isteyen Asbaşkan Öztürk, “Artık bıçak kemiğe dayandı, sabrımız kalmadı” diye konuştu…

Taksicilerin yaşadığı sorunların nasıl çözülebileceğine dair Kıbrıs Postası’nın sorularını yanıtlayan Lefkoşa Taksiciler Birliği Asbaşkanı Menteş Öztürk, “KKTC’de, son zamanlarda, turistik ticari izinler, olur olmaz kişilere verildi ki bu kişilerin herhangi bir turizm ofisi de yok. İzinleri alan kişiler, kâr amacı güden ve turizmle alakası olmayan kişiler… Turistik adı altında verilen izinlerin, gece kulüplerinden yolcu taşıdığını, kontroller yapılırsa herkes görecektir” dedi.

Öztürk, yasal bir düzenleme ile korsan taşımacılığın önüne geçmenin mümkün olabileceğini söyleyerek, turizm taşımacılığın vergi vermediğini, vergi kaçırdığını iddia etti.

Öztürk: “KKTC’de UBER yok, fakat korsan çok”

“Mayıs ayında Taksiciler Birliği’nin seçimi olacak, ben de aday olacağım. Seçildiğim takdirde tüm yasal olmayan taşımacılığı, mahkeme yoluyla bitireceğim. Taksiciliğin hizmet sektörü olduğunu, turistlere ve KKTC halkına ispatlayacağım” ifadelerini kullanan Asbaşkan Öztürk, herkese verilen turistik taşıma belgelerinden üniversitede öğrenim gören öğrenciye bile dağıtıldığını ve bunu ispatlayabileceğini dile getirdi. Öztürk, “Ülkemizde UBER yok, fakat korsan taksicilik ve turizm taşımacılığı adı altında yapılan yasa dışı faaliyetler inanılmaz boyutlarda, yasal düzenleme ile bunların engellenmesini ve haksız rekabetin bitirilmesini istiyoruz” dedi. 

“Hükümetten bu taşımacılık rezaletine bir çare bulmalarını istiyoruz”

Türkiye’deki uygulamaların KKTC’de de uygulanmasını isteyen, korsan taşımacılığın nerede daha yoğun olduğunu açıklayan ve taksicilerin isyanını dile getiren Menteş Öztürk şöyle konuştu: “Türkiye’de kaçak taksicilik yapana da, o taksileri kullananlara da ceza kesiliyor. Sürücüye 6 bin TL, yolcuya da 3 bin TL ceza ve araç bağlama cezası uygulanıyor. KKTC’de de böyle bir uygulamanın yürürlüğe girmesini istiyoruz.”

Öztürk sözlerine şöyle devam etti; “Korsan taksicilik yapanları denetleyecek bir mekanizma gereklidir. Polis devriyeleri ne yazık ki yeterli değil, daha sık hale gelmelidir. Özellikle Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri “Rehbersiz” Ercan’dan yolcuları karşılıyorlar. Eğer ki polisler, bu günlerde Rauf Denktaş Bulvarı’nda çevirme yaparlarsa en az 20 korsan taşımacılık tespit edebilirler. Havaalanı, Girne, Gazimağusa ve Lefkoşa’daki tüm meslektaşlarımız korsan ve turistik taşımacılıktan şikâyetçi…  Hükümetten bir an evvel yasal olmayan bu taşımacılık rezaletine bir çare bulmalarını istiyoruz”

Öztürk: “En iyi hizmeti verebilmek için 3+1 evimi sattım”

Asbaşkan Menteş Öztürk, Korsanların ve turistik taşıma adı altında yasal olmayan taşımacılık yapanların, ülkemizin itibarını da sarstığını ifade ederek, “Onların verdiği hizmet, biz taksicilerin verdiği hizmetin çok altında… 3+1 evimi sattım ve buraya gelen turist ve bu ülkenin vatandaşları, en iyi hizmeti alabilsinler diye yeni araç aldım, fakat korsanlar, turistik taşımacılar ülkenin piyasasını bozdular ve tüm taksicileri isyana sürüklüyorlar. Her geçen gün meslektaşlarım beni arayıp grup halinde yollara çıkıp korsan ve turistik taşımacılık yapanları darp edeceklerini söylüyorlar, ben de kendilerini sakinleştiriyorum. Artık bıçak kemiğe dayandı, arkadaşlarımızın da sabrı kalmadı” dedi.

“Muayeneye girerken koltukları yasal hale getiriyorlar, çıktıklarında eski haline çeviriyorlar”

Öztürk, devletin, turizm şirketlerine, sadece turistleri taşımak için izin verdiğini, ama onların yollarda öğrenci, asker, casino müşterisi, hepsini aldığını vurgulayarak, “Üniversitelerin içerisinden öğrenci alıyor, bırakıyorlar. Hatta KKTC vatandaşını da taşıyorlar, bir nevi korsan taksicilik yapıyorlar. Geçen sene eylem yaptık, bize yasa sözü verdiler, ama henüz bir şey olduğu yok, hala beklemedeyiz” ifadelerini kullandı.

Menteş Öztürk sözlerine şöyle devam etti: “Bu turizm taşımacıları Rum tarafına da geçiyorlar, oradaki taksiciler de bu durumdan şikâyetçi… Turizm taşımacılarını yolcu alırken tespit ediyoruz, yaptığının yasal olmadığını söylüyoruz, bize “Aç mı kalalım, yola da çıkmayalım mı?” diyorlar. Bu tür korsancılığa engel olmak için üniversitelerimize de iş düşüyor, bu korsanların kampüslere girişlerinin yasaklanması gerekiyor. Turist taşıma araçlarında yasal olarak arka camda iki tane üçgen olması gerekiyor ve sol kapının açılıp, sağ kapının açılmaması gerekiyor. Ama onlar bu kurallara da uymuyorlar. Yasal olarak 9+1 kişi taşıma kapasitesi var, ama turist taşımacıları koltukları sökerek, binek taksi gibi kullanıyorlar, muayeneye girerken koltukları yasal hale getiriyorlar, muayeneden çıktıkları gibi eski haline çeviriyorlar… Bu koltukları böyle yapmalarının sebebi, normalde yolcuların bagajlarını koyacak yer yok, taksi belgesi olmadığı için, ama onlar bu kuralı da çiğniyorlar”