Yeni Bakış'tan Özlem Çimendal'ın haberine göre, Templos/Zeytinlik Koruma İnisiyatifi Sözcüsü Halil Paşa, son günlerde doğaya karşı tahribat ve talana karşılık oluşturulan inisiyatiflerin, farkındalık yaratma ve yasa dışı icraatları engelleme noktasında başarılı olduğunu ifade ederek, yurt ve çok katlı inşaatların özellikle Girne’nin doğasına zarar verecek yerleşim yerlerinde yapılmasının, hem mevcut dokuyu bozduğunu, hem de altyapının uygun olmadığını dile getirdi. 

"Zeytinlik bölgesi 2 katla sınırlandırıldı"

Zeytinlik bölgesinde yapılacak olan yurt yapımı için Templos İnisiyatifi çerçevesinde bir araya gelen köylülerin büyük bir başarı elde ederek emirnamenin değişmesini sağlayıp, 4 katlı olan izinlerin 2 kata indirildiğini ifade eden Paşa, 7 aylık mücadele sonucunda Girne İkinci Bölge Kapsamlı Emirnamesi’nde, Zeytinlik bölgesinin 2 katla sınırlandırıldığını, yurt yapımının uygunsuzluğu gerekçesi ve önceki verilen izinlerin de iptal edildiğini ifade etti.

“Bir gecede 4 katlı olan izin 7 kata çıkarıldı”

Girne’de Kaya Grubu’nun 4 kat olarak izinlenen inşaatı 6-7 kata kadar çıkardığına dikkat çeken Paşa,  bu inşaatın yasal iznin dışında 3 kat fazla çıktığını belirtti.  Halil Paşa, bu vahşi yapılaşmaya da Girne İnisiyatifi’nin müdahalesinin olduğunu anımsattı. Paşa, “Kaya Oteller grubunun denize müdahalesi, İyi İdare Yasası nezdinde yapılan toplantıda ele alındı. Ombudsman, belediye başkanları ve politikacılar da bu toplantıdaydı. Ve bu inşaatın denize müdahalesi de söz konusuydu. Toplantıda beş yıldızlı otellerin denize müdahalesi ve halkın haklarının budanması noktasında ne gibi önlemler alındığı, ya da alınacağı tartışması da gündeme geldi ve herhangi bir önlem alınamadığı gerçeği ortaya çıktı. Bu tartışmalar sürerken, bir gecede hükümetin de baskısı ile emirname değiştirildi ve 4 katlı olan izin birden bire 7 kata çıkarıldı. Girne İnisiyatifinin ve şu anda hükümette olan birkaç partinin şikayetleri ile ara emri alındı ve hükümet emirnameyi geri aldı. Burada bir başarı elde edildi, bunda da en önemli katkı sorunlarına sahip çıkan vatandaşlarındır” dedi. 

"İnisiyatifler büyük başarı elde etti"

Yasa dışılığa ve doğa katliamlarına karşı, bilinçli ve farkındalıklı duruşlar neticesinde siyasetçilerin de hukukçuların da devreye girdiğine dikkat çeken Paşa,  Girne İnisiyatifi’nin sadece Kaya Grubu için kurulmadığına, altyapı sorunları ile boğuşan Girne’nin artan nüfus yapısı ile birlikte bozulan dokusuna bir tepki olarak doğduğunu dile getirdi. 

“Girne’nin nüfusu 30 bin değil 100 bini aştı”

Paşa, “Ciklos’tan şehrin içerisine girerken tabelasında 30 bin yazan Girne’nin nüfusu 100 bini geçmişti. Bir yıldır bunu söylememize rağmen yüzleri kızarmayan yetkililer de düzeltmeye tenezzül etmemektedir. Bunu gerek Girne Belediye Başkanı, gerekse diğer politikacılar da, zaman zaman dile getirmektedir. Ama ne yazık ki tabelalarımız bile özürlü” şeklinde konuştu. 

"Beton yığınlarına izin Şehircilik Planlama’dan çıkıyor" 

Son zamanlarda Güney ile nüfusun eşitlenmesi tartışmalarının gündemi oluşturduğuna da dikkat çeken Halil Paşa, mevcut nüfusu kaldırmayan şehirlerde nüfus artışına gitmenin imkansızlığının gözle görülür olduğuna işaret etti. Paşa, Girne’de 2026 yılına kadar bir İmar Planı olmadığını kaydetti. İnisiyatifler olarak tüm Girne bölgesi belediyelerini dolaşarak yeni inşaat izinlerinin verilmemesi adına imza topladıklarını anımsatan Paşa, hükümetin reddetmesinin ardından belediyelerin de bu karara uymadığını ifade etti. Şehircilik Planlama Dairesi’nin kilit noktada olduğuna dikkat çeken Paşa, beton yığınlarına iznin buradan çıktığını söyledi. 

"Son ana kadar yüzlerce 7 kat izni verildi"

Paşa, Şehircilik Planlama Dairesi’nin beton yığınlarını durdurma çağrılarına rağmen 2018’in Şubat’ına kadar yani İmar Planı ilan edilmeden önce, yine müteahhit ve inşaat sahiplerini dinleyerek son ana kadar yüzün üzerinde 7 katlı inşaat izinleri verildiğini vurguladı.

"Girne’de deniz havası solunamıyor"

Bugün Girne’de deniz havasının dahi şehir merkezlerinde solunamadığını anlatan Paşa, bölgede katliam yapıldığına işaret etti. 

"Asırlık ağaçlar katledildi, polis kaymakamlık seyretti"

Yasaların koruması altında olmasına rağmen, asırlık ağaçlarında kesildiğini ifade eden Paşa, “En aşağı 60 tane asırlık zeytin ağaçları kesilmiştir. Polise ve dönemin kaymakamlığına şikayette bulunulmasına rağmen de hiçbir şey yapılmamıştır” şeklinde konuştu. 

"Yasalara karşı hile yapılıyor"

Doğanın tahribinin her geçen gün biraz daha içinden çıkılmaz bir hal aldığını ifade eden Paşa, “Vadilere molozlar fütursuzca dökülüyor. Bugün insanlar yasalara karşı hile yapmaya başladılar. Yasaya uygun olmayan arazileri yasaları kandıracak ve yasaya uygun hale getirecek şekilde dolgularla fiziğini değiştirmeye başladılar. Anayasa’ya göre inşaat yapılacak bir yerin fiziki çevresini kimse bozamaz. Ancak bu yapılan hilelerle delinmektedir. Yasalar uygulanmıyor” ifadelerini kullandı. 

"Yurtlardan biri 2 kat yasağını deldi"

Paşa, “Bugün Templos’ta yurt yapılamıyor ancak gelin bakın buraya iki tane yurt inşaatı var. O iki yurt inşaatından bir tanesi 2 kat yasağını deldi. Bir aydır köylünün şikayeti üzerine belediye inşaatı mühürledi. Bugün üçüncü kat dökülmüş vaziyettedir” dedi

"Dönemin Şehircilik Dairesi Müdürü’nden giderayak kıyak" 

Paşa şöyle konuştu: “Dönemin Şehircilik Dairesi Müdürü bu izni yeni hükümet kurulmadan hemen önce vermiştir. İki kat ile inşaat başlanıp belediye de 2 kata onay verirken, daha sonra 23 Ocak 2018 tarihinde 3’üncü kat izni verildi. Yani müdür, kendini atayan hükümetin gideceği belli olduktan sonra hemen kat izni verdi.” 

"Girne’yi katleden anlayış para değil, daha çok para"

Girne’nin yok oluşuna neden olan anlayışın para değil, daha çok para zihniyeti olduğunun altını çizen Paşa, bunun suçlusunun da herkes olduğuna işaret etti. Bir inşaat yapılırken müteahhidinden izinleri verenlere, inşaat sahiplerinden inşatları kullanımlarına alanlara kadar, herkesin sorumlu olduğuna dikkat çeken Paşa, “Bindiğimiz dalı kesiyoruz” dedi. 

"Tarım alanları daralıyor, yeşil alanlar katlediliyor" 

KKTC’de tarım alanları daralarak, yeşil alanların katledildiğine vurgu yapan Paşa, para değil, daha çok para hırsı nedeni ile artık ülkenin yaşanmaz bir hal almaya doğru ilerlemesine tepki gösterdi. 

"Girne beyaz bir mezarlığı andırıyor"

Son zamanlarda başarılar elde etmiş olan inisiyatiflere  bir araya gelme çağrısında da bulunan Halil Paşa,  bu yönde sağlanacak bir güç birliği sayesinde, yasa dışı inşaatlar ve doğa katliamlarına biraz da olsa  dur deme şansı yakalanabileceğine dikkat çekti. Girne’nin artık beyaz bir mezarlığı andırdığının altını çizen Paşa, kötü gidişata dur deme zamanının geldiğini vurguladı.

"Bir yanda rant peşinde koşan yurt severler, diğer yanda gerçek yurt severler"

Paşa, ülkede bir tarafta rant peşinde koşan ve yurt inşaatlarını daha çok para kazanmak uğruna usulüne uygun yapmayan yurt severlerin olduğunu, diğer yanda da, gerçekten ülkesini yurdunu yeşilini seven yurt severlerin olduğunu dile getirdi. Gün geçtikçe tahrip olan doğanın yanı sıra atıl vaziyette bırakılan ve yıkılmaya yüz tutan tarihi eserlere de gereken değerin verilmediğini ifade eden Paşa, bunun da beraberinde kültürel kimlik yıkımı getirdiğine dikkat çekti.