Genel Kurul’da Başkanlığa Engin Halkseven getirildi.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası konferans salonunda gerçekleştirilen Genel Kurul saygı duruşu ile başladı ardından Başkanlık Divanı oluşturuldu.

Genel Kurul’da daha sonra konuşmalara geçildi.

İlk konuşmayı yapan Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada, sektörde yaşanan sıkıntılara değindi…

Yeşilada, özellikle bu yıl ithal edilen tohumdan kaynaklanan hastalık ile kışın kurak ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık nedeniyle verim düşüklüğü yaşandığını bu nedenle sadece ülkenin ihtiyacını karşılayabilecek kadar üretim yapıldığını belirtti.

Yeşilada, bir yandan üretilen patatesi satmakta sıkıntılar yaşarken öte yandan ülkeye 2000 ton civarında donmuş patates ithal edilmesinin ise ülkenin ayıbı olduğunu da kaydetti.

Genel Kurul’a katılan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle de üreticilerin ülkenin mihenk taşı olduğuna vurgu yaparak ‘Üretici olmazsa halkın karnı doyma aç kalır’ dedi.

Devletin üreticilerin sıkıntılarına çözüm bulması gerektiğini belirten Kelle, devletin tarım politikasının günün koşullarına göre yeniden belirlenmesi gerektiğinin altın çizdi.

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre de yarı kurak Kıbrıs adası üzerinde üretim yapmanın çok zor olduğuna değindi.

Tarım ve hayvancılıkta alınması gereken önlemler bulunduğuna dikkati çeken Töre, öncelikli olarak sertifikalı tohum ve damızlık hayvan konularına önem verilmesi, Tarım sigortasının güçlendirilmesi ve özel sigortacılığa teşvik sağlanması gerektiğini söyledi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ise üretimin günün koşullarına uygun biçimde dönüştürülmesi ve verimin korunmasına yönelik önlemler alınmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Şahali, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın kapılarının tüm çiftçilere açık olduğuna da vurgu yaptı.

Şahali, Türkiye’den gelen su ile tüm adada üretim yapılabileceği yönünde söylemler bulunduğunu ancak içme ve kullanım suyu ayrılınca tarımsal üretim için yeterli miktarda su kalmaması nedeniyle sadece belirli bölgelere verilebildiğini anlattı.

Ülkeye giren her damla suyun bir maliyeti bulunduğuna da dikkati çeken Bakan Şahali tarımsal suyun kullanımında bir disiplin ortaya konulması gerektiğini ifade etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın Türkiye Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi ile üç farklı alanda yeni uygulamalar hayata geçirmeyi planladığını belirten Şahali, bunlardan bir tanesinin patates ile ilgili olduğunu da söyledi.

Konuşmaların ardından Faaliyet ve Mali Raporlar aklandı.

Genel Kurul’da Birliğin 40 yıl boyunca Başkanlığını yürüten Ahmet Yeşilada’ya Bakan Şahali tarafından plaket takdim edildi.

Denetleme ve Disiplin Kurulları’nın da belirlendiği Genel Kurul’da Kıbrıs Türk Patatesi Üreticileri Birliği Başkanlığı’na Engin Halkseven getirildi.