Yeni Bakış'tan Deniz Abidin'in haberine göre, Turizm Bakanı müsteşarı ve DP milletvekili adayı İsmet Esenyel’in  "Anıtlar Üst Kurulu, gereksizdir. Yapacağımız yatırımlara engel oluyor" şeklinde bir TV kanalında yaptığı açıklamaya Çevre Platformu ve Biyologlar Derneği üyesi Hasan Sarpten ve Şehir Plancıları Odası Başkanı ve Anıtlar Yüksek Kurulu Üyesi Merter Refikoğlu’ndan sert tepki geldi.

Biyologlar Derneği üyesi Sarpten: “Kuzuyu kurda teslim ettiler”

Çevre Platformu ve Biyologlar Derneği üyesi Hasan Sarpten, Yeni Bakış’a yaptığı açıklamada,  UBP-DP hükümetinin göreve geldiği günden beri doğayı ve çevreyi hiçe sayarak almış olduğu çeşitli kararlar ve hayata geçirdiği çok sayıda uygulama olduğuna dikkat çekerek, orman arazilerinin peşkeş çekilmesi, dere yatakların tahrip edilmesi, kıyıların yapılaşmasına onay verilmesi, dağların yıkılması, atıkların denizlere boşaltılmasını görmezden gelmesi ve yasa dışı özel imar emirleriyle betonlaşmayı hızlandırmasının bunlardan sadece bir kaçı olduğunu belirtti. 

Sarpten, belki de böyle bir anlayışın göreve getirdiği bürokratların çevreyi doğayı hiçe saymasının normal sayıldığını, doğa katili bu hükümetin çevre müsteşarı olan bir kişinin "Anıtlar Üst Kurulu, gereksizdir. Yapacağımız yatırımlara engel oluyor" şeklinde bir söylemde bulunması en hafif tabirlerle bu ülkede "kuzuyu kurda teslim ettiğimizin" göstergesi olduğunu kaydetti. 

“Peşkeş çekme girişimlerini engelliyoruz”

“Çevreyi korumakla görevli bir müsteşarın rant ve sözde yatırım uğruna çevreyi korumayı kalkınmaya engel görmesi utanç vericidir” diyen Sarpten, çevre müsteşarı ve aynı zamanda da milletvekili olan bu zatın katıldığı bir programda hiç çekinmeden bu ifadeleri kullanmasının esas nedeninin seçim öncesi Karpaz'ı birilerine peşkeş çekme girişimlerinin Anıtlar Üst Kurulu tarafından engellenmiş olması olarak değerlendirdiğini kaydetti.

“Kendini kaybetti, pervasız açıklamalarda bulundu”

Sarpten, Turizm Bakanı ve müsteşarının talimatıyla 28 Kasım’da acil bir toplantı çağrısıyla Anıtlar Üst Kurulu "Karpaz" gündemiyle toplantıya çağrılıp  Karpaz'da yapılaşmalara onay verilmesinin tartışıldığını belirterek,  çevrecilerin şiddetle karşı çıktığı ve Anıtlar Üst Kurulu'nun üçünü kez gündemine gelen Karpaz'ın yapılaşması konusunun bu toplantıda oylandığını belirtti. Toplantıda 5 ret, 4 de kabul oyu çıkmasıyla şimdilik reddedilen bu peşkeş girişiminin karşısında ise hükümetin şok geçirdiğini anımsatan Sarpten, şöyle devam etti, “Eski Eserler Dairesi müdürü ve müdür yardımcısı, Kültür Dairesi temsilcisi ve Çevre Dairesi temsilcisinin siyasi baskılar sonucu kabul oyu verdiği toplantıda, başta Şehir Planlama Dairesi  temsilcisi olmak üzere diğer üyelerin ret oyu vermiş olmasının hükümet yetkililerini kızdırdı. Öyle ki, Turizm Bakanılığı müsteşarı kendini kaybedecek şekilde bu tarz pervasız açıklamalarda bulunabilmiştir. Önümüzdeki günlerde, ret oyu veren kurul üyelerinin yerlerini yenilerinin atanarak oylamanın yeniden yapılması beklenmektedir”

“Hükümet yetkilileri niyetlerini bir kez daha gösterdi”

Sarpten, katıldığı televizyon programda bu konudaki öfkesine yenilen Turizm Bakanı müsteşarı ve DP milletvekili adayı İsmet Esenyel’in  "Anıtlar Üst Kurulu, gereksizdir. Yapacağımız yatırımlara engel oluyor" şeklinde açıklamalarda bulunarak aslında peşkeş girişimlerin engellendiğini anlatmak istemekte olduğuna vurgu yaptı. Sarpten, görevde olan bir Çevre müsteşarının ve milletvekili adayının bu ifadelerde bulunması dikkate alındığında hükümet yetkililerinin niyetini bir kez daha gösterdiğini kaydetti. 

Anıtlar Yüksek Kurulu Üyesi Refikoğlu: “Birkaç iş bilmezin demesiyle kaldırılamaz”

Şehir Plancıları Odası Başkanı ve Anıtlar Yüksek Kurulu Üyesi Merter Refikoğlu da, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun yasayla kurulan  gerekli bir kurul olduğunu, birkaç iş bilmezin işe yaramaz demesiyle de ortadan kaldırılacak bir yapı olmadığını söyledi. 

Refikoğlu, “Herkes haddini bilecek, doğrudur, çünkü bu arkadaşlar birilerine peşkeş çekecek, satacak alan kalmadığından artık tarihi eserler, sit alanları, orman alanları ve denizler kaldı. Evet, Anıtlar Yüksek Kurulu burada engeldir. Peşkeşe, satılmışlığa engeldir” diye konuştu. 

Refikoğlu, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun en büyük amacının sit alanları, tarihi eserleri, denizleri ve çevreyi bilimsel şekilde korumak olduğunu belirtti. Refikoğlu,  söz konusu açıklamanın, 11 kuruluşa karşı  bir terbiyesizlik olduğunu ifade ederek, vatandaşın bu açıklamaları da dikkate alarak hükümetin  amacının ne olduğunu görmesi gerektiğini söyledi. 

Refikoğlu,  hükümetin, Girne Birinci Derece Sit Alanını,  Karpaz’ı, Bedis’i peşkeş çekmeye çalıştığını,  Salamis Sit Alanının sınırını değiştirmeye çalıştığını ve tüm bunların Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından engellendiğini hatırlatarak, Mağusa’da Ortaçağdan kalan tarihi binaların yıkıldığını, ancak bunun sonradan öğrenmeleri nedeniyle müdahale edip engel olamadıklarını söyledi. 

“Karşılarında durmaya devam edeceğiz”

Refikoğlu, “Lefke’de sit alanları zarar görüyor, Girne Antik Sinemanın arkasındaki inşaat bu insanların eserleridir. Hangi parti olursa olsun bilim çerçevesinde bunlar 11 kurum tarafından tartışılıyor, 11 kurum altındaki alt kurumlar tarafından tartışılıyor. Yerinde inceleme yapıyoruz. Yapılan bu açıklamayı 11 kurum olarak karşı çıkıyoruz ve karşılarında duracağız” diye konuştu. 

“Herkes haddini bilsin, ağzından çıkanı kulağı duysun”

Refikoğlu, Serdar Denktaş’ın altı ay önce Anıtlar Yüksek Kurulu’nun yapısının değişmesi için Meclise öneride bulunduğuna dikkat çekerek, “Yapılan usulsüzlerin karşısında olduğumuz için rahatsızlık duyuyorlar” dedi. 

Refikoğlu, şunları söyledi, “Anıtlar Yüksek Kurulu’ndaki insanlar en küçük bir maddi getirisi olmadan bu işi yapıyorlar. Buraya gelmemizin tek bir nedeni o da kamu yararıdır. O nedenledir ki herkes haddini bilecek ve ona göre konuşacak. Ağzından çıkanı duyacak.”