Başbakan Tufan Erhürman düzenlediği basın toplantısında, Sayıştay denetimleri sonucunda devleti zarara uğratanlar için bundan sonra, hem ceza hem hukuk davası açıllacağını ve disiplin soruşturmaları da başlayacağını beleirtti.

Başbakan Erhürman; Evkafın sözleşmeleri, Sayıştay raporları çerçevesinde yapılacak hukuki girişimler, Devlet Laboratuarı yangınına ilişkin sigorta sorunu, NKL ve Anafartalar Lisesi önünde yaşananlara ilişkin iddiaların araştırılmasının yanı sıra gençlik ve spor alanındaki çalışmalar konusunda bilgi veriyor.

Başbakan Erhürman’ın basın toplantısından satır başları söyle;

Erhürman’ın açıklamaları şöyle :”15 Şubat’ta güvenoyu aldık, henüz 2 ayımızı doldurmadık. Bu hafta içerisinde Başbakanlık’ta yürüttüğümüz çalışmaları aktarmak istiyorum. Evkaftan ilgili sözleşmeleri istedik, 10 yıl ve daha uzun süreli sözleşmelerle ilgili çalışma yaptık.81 tane 10 yıl ve daha uzun süreli kiralama sözleşmesi var. Şu an yürürlükte olanların sayısı…81 sözleşmenin yüzde 83’ü gerçek kişilerle veya özel şirketlerle imzalandı.  Yüzde 8’i belediyelerle, yüzde 6’sı dernek ve vakıflar, yüzde 3’ü de merkezi idarelerle yapıldı."

ERHÜRMAN: ZARARI ÖDEMEZLERSE DAVA AÇACAĞIZ

Bu genelgenin ilk uygulamasının 4 Nisan’da, daha önce açıkladıkları Piyangolar Birimiyle ilgili dosyalar hakkında yapıldığını anlatan Erhürman, ilgili kişilerden raporlarda belirtilen meblağların talep edildiğini söyledi.

Kendilerinin de Başbakanlık olarak aynı talebi bu kişilere ileteceğini, yasa uyarınca 3 ay içinde bu meblağların ödenmemesi halinde de bu kişiler hakkında Başsavcılığa başvuru yapıp dava açılacağını kaydetti.

Erhürman artık Sayıştay raporlarının bu şekilde ele alınacağını, bunun genelge öncesinde hazırlanan raporlar için de geçerli olduğunu dile getirdi.

“DEVLET LABORATUARI’NIN SİGORTA ÖDEMESİ GELMEZSE DAVA YOLUNA GİDİLECEK”

Devlet Laboratuarı’nda Aralık 2016’da çıkan yangından bu güne çok uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen sigorta alacağının hala devlete gelmediğine işaret eden Erhürman, bu hafta ilgili sigortanın yetkilileriyle toplantı yaptıklarını dile getirdi.

Sigorta yetkilerinin gelecek hafta sonuna kadar süre istediğini anlatan Erhürman, bu süre içinde kendilerine bir ödeme ile gelirlerse bu ödemeyi alıp devlet kasasına koyacaklarını, aksi halde dava yoluna gidileceğini ifade etti. 

Sigorta konusunda “yangına karşı sigortalıydı ama dumana karşı değildi” iddialarının da mahkemede zaten ortaya çıkacağını ifade eden Erhürman, sorumlular kimse bununla ilgili olarak da gerekli işlemlerin yapılacağını dile getirdi.

Erhürman, bu kadar zaman geçmesine rağmen devletin hala sigorta parası almadıysa ve bu nedenle dava açmadıysa ve bu nedenle çok sayıda tahlili yapılamadıysa bunun “saldım çayıra Mevlam kayıra” yaklaşımı olduğunu kaydetti.

“NAMIK KEMAL VE ANAFARTALAR ÖNÜNDEKİ GÖRÜNTÜLER HAKKINDA RAPOR İSTEDİM…”

Basına yansıyan, Namık Kemal Lisesi ve Anafartalar Lisesi önündeki görüntüler hakkında da konuşan Başbakan Erhürman, görüntülerin çok da fazla veri vermediğini dile getirdi.

Erhürman, bu sabah hem Mili Eğitim Bakanlığından bilgi aldığını, hem Evkaf’a konuyla ilgili rapor hazırlanması için talimat verdiğini, hem de devletin güvenlik ve bilgi alma birimlerinden bilgi istediğini anlatan Başbakan Tufan Erhürman, çıkan raporun sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacağını kaydetti.

Erhürman ortada ciddiye almak gereken bir durum varsa bu konuda gerekenin yapılacağını dile getirdi. 

“KAMU OKULLARINDA OKUYAN ÇOCUKLAR İÇİN PROJE…”

Gençlik alanında yapılan çalışmalara da değinen Erhürman, başta Surlariçi ve Gazimağusa Maraş’la başlayan ancak daha geniş alana yayılan bir projeyi aktardı.

Erhürman, DAÜ, YDÜ, UKÜ, KAÜ, GAÜ, LAÜ ve ODTÜ’den destekle yürütülen proje kapsamında kamu okullarında okuyan çocuk ve gençlerin öğlenden sonra vakitlerinde üniversite taşıma olanaklarından yararlanarak, üniversitelere taşınacağını ve ilgi alanlarına göre 30 kişilik gruplara ayrılarak, bilim, sanat, spor gibi alanlarda eğitimler alacağını kaydetti.

Erhürman böylece hem çocukların zamanını iyi değerlendirme, hem yetenekli oldukları alanlarda eğitim alma şansına sahip olacağını, hem de üniversite vizyonuna sahip olabileceğini dile getirdi.

Gençlik Dairesi görevlilerinin projeyle ilgili Lefkoşa ve Gazimağusada’dan rehber öğretmenlerle toplantı gerçekleştirildiğini kaydeden Erhürman, projenin rehber öğretmenlerin rehberliğinde bu 30 kişilik grupların belirleneceğini söyledi.

“KKTC ÜNİVERSİTELERİ EUSA MÜSABAKALARINA KATILABİLECEK”

Üniversite Sporları Federasyonu’nun, Avrupa Üniversite Sporları Birliği (EUSA) nezdinde yaptığı girişimler sonucu, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu’nun da katkılarıyla, KKTC üniversitelerinin EUSA’nın düzenleyeceği her türlü müsabakaya katılma hakkına sahip olduğunu kaydeden Erhürman, takımlar EUSA bayrağı ve marşıyla yarışmaya katılsa ve madalya almaları halinde EUSA bayrağı çekilip ve EUSA marşı çalınacak olsa da sporcuların KKTC bayrağı arması ve kendi üniversitelerinin isimlerini taşıyacaklarını dile getirdi. 

Erhürman, bunun diğer spor branşları için de olanak yarattığını ve bu yönde çalışma başlattıklarını kaydederek, bu gelişme sayesinde sporcuların başarılı olurlarsa Avrupa’da önemli spor müsabakalarında yarışan sporcularla yarışma şansına sahip olacağını anlattı.

Başbakan Tufan Erhürman, bu bağlamda üniversite sporları federasyonuna çalışmaları için teşekkür etti. 

Erhürman daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.