Bir grup polis UBP-DP hükümeti döneminde gündeme gelen ve polislere emeklilik için 55 yaş zorunluluğunu ortadan kaldıracak değişikliği yeniden kamuoyu gündemine taşıdı.

Emekli polis Atınç Yağızsoy, bu yöndeki talebi hatırlatarak, mevcut hükümetin yasa değişikliğini gündeme alma konusunda isteksiz olduğunu savundu. Polislerin bu yöndeki talebini ileri götürmek için konuyu Türkiye Elçiliği’ne v Ankara’daki makamların bilgisine taşıma konusunda kararlı olduklarını ifade eden Yağızsoy, sonuç alamadıkları takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmenin yolunu da deneyeceklerini kaydetti.

“Başbakan bizi baştan savdı”

Yağızsoy, Başbakan Tufan Erhürman’dan polisin sıkıntılarını aktarmak için istedikleri randevuya yanıt alamadıklarını belirterek, ayaküstü yaptıkları görüşmelerde ise Erhürman’ın ekonomik krizi öne sürerek kendilerini baştan savdığını iddia etti.

“25 yılı ve 50 yaşını dolduran emeklilik haklarını almalı”

Söz konusu yasada değiştirilecek olan maddeler arasında 25 yılı dolduran polisin yaşının dolmasını beklemeden hem ikramiyesini hem de maaşını alabilmesine yönelik adımlar olduğunu vurgulayan Yağızsoy, emeklilik yaşı ile ilgili 50 yaşın sınır olabileceğini de kaydetti. 4-5 kişinin gerek psikolojik sorunlardan gerekse fiziksel problemlerden dolayı emekli çıkmak zorunda kaldığını anlatan Yağızsoy, bu kişilerin emeklilik maaşlarını alamadıklarını, emekli ikramiyesinin ise zaten az olduğunu ve bir yere kadar yettiğini belirtti.

Ek mesai de sorun

Yağızsoy, “Mesailer gümrük ve sağlık çalışanlarına haftalık 35 saat çalışması halinde yüzde 100 veya yüzde 80 ödenirken, poliste ise haftalık 48 saat çalışmasına rağmen sendikasız olmasından dolayı yüzde 25 ödenmektedir. Polis haftada 48 saat çalıştığı için kamu görevlilerinden yaz ve kış mesaisi olarak hafta 10- 11 saat, ayda ise 45-46 saat fazla çalışır. Bu fazla çalışmayı maaşa vurduğunuz zaman polisin yaklaşık 2 bin TL fazla bir ücret alması gerekmektedir ama devlet 300 TL civarı sabit bir ek mesai vererek, polise sus payı veriyor.” dedi.

“Devlet bu durumdan kâra geçer”

Geçmiş hükümet dönemde yasa değişikliğinin gerçekleşmeme nedeninin Maliye Bakanı Serdar Denktaş olduğunu savunan Yağızsoy, Denktaş’ın o dönem işin mali yönünü öne sürdüğünü hatırlattı. Bu hesabın da yanlış olduğunu ifade eden Yağızsoy, “Bugün 20 sene üzerinde çalışan bir polis mesai ile birlikte 8 bin 200 TL civarı bir maaş almaktadır. Bu polis emekli olduğu zaman emeklilik maaşı 4 bin 700 civarı bir maaş alacaktır ve yaklaşık 3 bin 500 TL civarı devletin bir kazancı olacaktır. Kısacası devlet emekli olan her bir polis memuru yerine kazancı olan para ile yeniden bir polis memuru istihdam edebilecektir. Kısacası bu iş devletin mali açıdan kârı ile sonuçlanmasına rağmen bu yasayı değiştirme taraftarı değildirler” şeklinde konuştu.