Yeni Bakış'tan Eniz Orakcıoğlu'nun haberine göre, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkemize bugün yapacağı ziyaret üzerine Havadise konuşan Parti Genel Sekreterleri ve Milletvekilleri bu ziyaretin geleneksel bir ziyaret olduğunu belirterek, ziyarette yapılacak görüşmelerde muhakkak Kıbrıs Sorununun da konuşulacağını, hatta 2019 Mali protokolüne de değinilebileceğini kaydetti.

Sorakın: Beklentim Kıbrıs sorunu ile ilgili olumlu mesaj

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkemizi ziyaret etmesinin geleneksel bir ziyaret olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de her seçimden sonra Cumhurbaşkanların ve Başbakanların yaptığı ilk ziyaret Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yapıldığını aktardı. Gerçekleşecek ziyareti olumlu bulduğunu belirten Sorakın, fazla beklentisi olmadığını ama en büyük beklentisinin Kıbrıs’ta uluslararası bir boyut kazanan ve şu anda hareketlenen Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili olumlu mesajların verilmesi olduğunun altını çizdi.

Özcafer: Kıbrıs sorunu üzerinde çok fazla durulmaz

Koalisyon ortağı Demokrat Parti’nin (DP) Genel Sekreteri Afet Özcafer, Türkiye’de seçimlerin ardında Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden kazandığını ve her seçimden sonra ilk ziyaretin KKTC’ye olduğunu söyleyerek, bunun geleneksel bir durum olduğunu Kaydetti. Cumhurbaşkanını ülkemizde kabul etmenin büyük onur ve şeref olduğunun altını çizen Özcafer,  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinden ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hem vatanda, hem de DP Genel Sekreteri olarak bugüne kadar Türkiye’nin KKTC ile ilgili görüş ve düşüncelerinin değiştiğine inanmadığını belirterek, Türkiye ile KKTC’nin birlikte hareket ettiğini, birlikte hareket edilip birlikte kararlar üretildiğini sözlerine ekledi. Özcafer, Bu nedenle Kıbrıs Meselesi ile ilgili herhangi bir görüş, fikir ve düşünce farklılığının olacağını ve ziyaret esnasında Kıbrıs sorununun üzerinde çok fazla durulacağını düşünmediğini vurguladı.

“Protesto çok yanlış”

Geçtiğimiz Erdoğan ziyaretinde yaşlanan olayları tasvip etmeyen Özcafer, TC Cumhurbaşkanı ziyareti esnasında gerçekleşen protesto eylemlerinin yanlış olduğunu aktardı. Ülkemize ve bizlere maddi manevi tüm desteğini belirten anavatanın Cumhurbaşkanının ülkemize geldiği esnada protesto etmenin bize yakışmadığını söyleyen Özcafer, “Bizim VİP’lerimiz Türkiye’ye gittiği zaman görüşü ne olursa olsun en yüksek düzeyde karşılanıyorsa ve kücücük bir protesto ile dahi karşılaşmıyorsa, bize yakışan da Sayın TC Cumhurbaşkanını en iyi şekilde karşılamak ve ağırlamaktır.

Senin: Kıbrıs konusu ve mali protokol gündeme gelir

Diğer bir koalisyon ortağı Halkın Partisi’nin (HP) Genel Sekreteri Yenal Senin, TC Cumhurbaşkanlarının ilk ziyaretini KKTC’ye yapmasının artık geleneksel olduğunu söyleyerek, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ında ilk ziyaretini bu bağlamda KKTC’ye gerçekleştireceğini belirtti. Kıbrıs konusunun bu ziyarette muhakkak gündeme geleceğini vurgulayan Senin, 2019 Mali Protokolüne de değinilebileceğini aktardı. Geçmişte yaşanan protestolara da değinen Senin, Ana müttefikimiz olan Türkiye Cumhurbaşkanının ziyaretinin öneminden bahsederek, bu ziyarette protesto olmaması temennisinde bulundu.

Sucuoğlu: Kıbrıs sorunu mutlaka değerlendirilir

Ana muhalefet UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önce KKTC’yi sonrada Azerbaycan’ı ziyaret etmesinin geçmişten bugüne kadar gelen bir gelenek olduğunu vurgulayarak, Ziyaretin çok uzun sürmeyeceğini, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Tufan Erhürman’la görüşme gerçekleştireceğini sözlerine ekledi. Yapılan ziyaretin bir nezaket ziyareti olduğunu vurgulayan Sucuoğlu, ziyaret ve görüşmeler esnasında Kıbrıs Sorununun gündem olmamasının mümkün olmadığını, bu konuda bir değerlendirmenin mutlaka yapılacağının altını çizdi.

“Güney Kıbrıs’ın ekmeğine yağ sürüyoruz”

TC Cumhurbaşkanı’nın bir önceki ziyaretinde gerçekleşen protestoların ve daha gelmeden 10-15 kişilik gurupların yaptığı eylemlerin çok yanlış, gereksiz ve abartılı olduğunu söyleyen Sucuoğlu, Erdoğan’ın 82 Milyon kişinin seçtiği bir cumhurbaşkanı olduğunu ve ilk ziyaretini KKTC’ye yapan bir Cumhurbaşkanına bu şekilde tavır almanın kabul edilemeyeceğini aktardı. Yapılan protesto ve eylemlerin demokrasi ile alakası olmadığına da dikkat çeken Sucuoğlu, yapılanların Güney Kıbrıs’ın ekmeğine yağ süreme olduğunu kaydetti.