Yeni Bakış gazetesinden Deniz Abidin'e konuşan; DAÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sözen, Crans Montana’ya kadar olan uzlaşmaları korumanın en doğru adım olacağını söyledi. Sözen, bu çerçevede, Akıncı’nın Anastasiadis’e yaptığı “Guterres çerçevesini sulandırmadan kabul etmeye hazırsanız stratejik bir paket anlaşması olarak ilan edelim” çağrısının yerinde olduğunu belirtti. Sözen, Anastasiadis’in bugüne kadar yaptığı açıklamada gerçek niyetinin bu çerçeve içinde olup olmadığının yakın bir zamanda öğrenileceğini söyledi.

DAÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sözen, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Anastasiadis’e yaptığı “Guterres çerçevesini sulandırmadan kabul etmeye hazırsanız stratejik bir paket anlaşması olarak ilan edelim” şeklindeki çağrısının yerinde bir çağrı olduğunu belirtti

Sözen, Akıncı’nın yaptığı açıklamayı uluslararası toplumla uyum içinde ve uluslararası toplumun takdirini alacak bir açıklama olarak değerlendirdiğini kaydederek, “Rum tarafını zorlayacak bu açıklama karşısında nasıl bir yanıt verileceğini bekleyip göreceğiz” dedi

Sözen, “Türkiye’de çok önemli bir erken seçim var. Bu tarihten önce bitebilecek bir süreç beklemiyorum. Rum tarafı bu tarihten önce Akıncı’ya olumlu bir yanıt verecekse müzakerelerin ciddi bir şekilde hızlanabileceğini düşünebiliriz” diye konuştu 

“BM’ye göre varılan uzlaşılar korunmalı”

Sözen, BM Genel sekreterinin Güvenlik Konseyine sunduğu rapora göre bugüne kadar tarafların çok önemli uzlaşmalara vardığı, bunların korunması gerektiğinin belirtildiğini anımsattı. 

Sözen, şöyle devam etti, “BM Genel Sekreterinin başka bir söylemi ise, müzakereleri kolaylaştırmak için iyi niyet misyonumu kullanmaya hazırım. Bunun için bana iki tarafın ortak daveti gerekli diyor. Bir başka önemli söylemi de, bu müzakereler tekrardan başlayacaksa bunun amacı stratejik bir anlaşmaya varmak için olması gerekir. Bunun bir paket çerçevesi içinde al-vere dayalı bir sistemle olması gerekir. Bu anlaşmaya varmanın yolu iki liderin siyasi irade göstermesidir. Ve de bu paketi kabul etmesi gerekir. Bunun teknik anlamdaki detayları teknik insanlar tarafından doldurulacaktır.”

“Genel sekreterin Güvenlik Konseyi’ne sunduğu raporla uyumlu”

Ahmet Sözen, liderlerin anlaşmaların detaylarıyla uğraşmayacağını ifade ederek, iki liderin de esas hedefinin stratejik paket şeklindeki anlaşmayı kabul etmek olacağını kaydetti. 

Sözen, Akıncı’nın son günlerde yaptığı açıklamanın çok yerinde olmakla birlikte, Genel Sekreterin Güvenlik Konseyine sunduğu raporla uyum içinde olduğunu söyledi. Sözen, Akıncı’nın yaptığı bu önemli açıklamayı hem uluslararası toplumla uyum içinde ve uluslararası toplumun takdirini alacak bir açıklama olacağını değerlendirdi. Sözen, Kıbrıs Rum tarafının gerçek anlamda Federal bir çözüme niyeti varsa onu zorlayacak ve itekleyecek bir açıklama olarak gördüğünü belirtti. 

“Türkiye’deki seçimden önce bitecek bir süreç değil”

Sözen, “Türkiye’de çok önemli bir erken seçim var. Bu tarihten önce bitebilecek bir süreç beklemiyorum. Rum tarafı bu tarihten önce Akıncı’ya olumlu bir yanıt verecekse müzakerelerin ciddi bir şekilde hızlanabileceğini düşünebiliriz” diye konuştu.