Şehir Plancılar Odası Yönetim Kurulu adına Başkan Merter Refikoğlu tarafından yapılan açıklamada, Girne-Çatalköy İmar Planı taslağı hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Açıklamada, “Yaklaşık 18 aydır yoğun çalışmalarla Girne ve Çatalköy Belediyeleri ve Şehir Planlama Dairesi işbirliğinde hazırlanan imar planı çalışmaları tamalanarak ortaya çıkan taslak plan 26 temmuz 2017’de halka sunulmuş ve Şehir Plancıları Odası olarak bizler de taslak planın sunumunu dinlemiş bulunmaktayız. Hazırlanmış olan taslak imar planı tamamıyle Girne’yi bugün içinde bulunduğu kaotik, yaşam kalitesi gittikçe düşen, çevre kirliliğinin, düşük ulaşılabilirliğin, çarpık yapılaşmanın pençelerinden kurtarmaya yönelik olduğunu söyleyebiliriz. Hiçbir kesimin bireysel çıkarlarını gütmeden mesleğimizin gerektirdiği etik kurallar çerçevesinde, sürdürülebilirliğin üç boyutu olan çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlar dengeli bir şekilde ele alınmış, tüm halka yüksek yaşam kalitesi sunabilecek, kente gelecek olan turistin rahatça tatilini yapabileceği ve daha çok turistin ilgisini çekebilecek düzenli bir kent hedeflenerek bu imar planı hazırlanmıştır” denildi.  

“İmar planı şart”

Refikoğlu açıklamasında, “Ülkemizin ve Akdeniz’in gözde tatil kenti olarak bilenen Girne ve yakın çevresinin son dönemlerde yaşadığı deniz, çevre ve gürültü kirliliği, ulaşım, agresif yapılaşmayla birlikte yüksek yoğunluk ve benzeri kentsel sorunları yakından takip eden bilir kişiler olarak, kentin bir imar planının şart olduğunu belirtmek isteriz. Ancak geçtiğimiz günlerde taslak olarak halkın ve sivil toplum örgütlerinin görüşüne açılan Girne-Çatalköy İmar Planı yasal süreç tamamlanıp resmi olarak uygulamaya konuncaya kadar geçen sürede, kentin agresif yapılaşmasının daha da yoğunlaşacağı ve kente, imar planıyla dahi düzeltilemeyecek zararlar verilebileceği endişemizin altını çizeriz. Bu bağlamda, Şehir Planlama Dairesi’nin imar planının yasal sürecini tamamlamasına kadar geçerli olacak bir emirnameyi derhal yayınlayıp bahse konu olan agresif yapılaşmanın önüne geçmesini talep etmekteyiz. Söz konusu emirnamenin ya bir tür dondurma emirnamesi olması, ya da taslak imar planındaki kararları uygulayacak bir emirname olması uygun olacaktır görüşündeyiz” ifadelerine yer verildi.

“Görüşler rapor olarak sunulacak”

Açıklama şu ifadelerle tamamlandı: “Bu endişemiz haricinde, hazırlanan taslak planda emeği geçen tüm meslektaşlarımıza teşekkürlerimizi bildirir, çalışmalarında başarılar dileriz. Şehir Planlama Dairesi resmi internet sitesinde paylaşılan taslak planın rapor ve haritalarını şu günlerde detaylı olarak inceleyerek plana katkı koyabilmek adına görüşlerimizi bir rapor olarak sunacağımızı bildiririz”