1996 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırlarını ihlaleden Rumlar arasında bulunan Tasos İsak ve Solomos Solomou’nun ölüm yıldönümlerini bahane gösteren Rum fanatiklerin eylemri dün olduğu gibi bugün de devam etti. Güney Kıbrıs’ta “İsaak ve Solomou’yu Anma İnisiyatifi” sınır kapılarını kapatma eylemleri gerçekleştirdi.

Eylemlerine dün başlayan motosikletli eylemciler bugün de Lefkoşa’da ilk olarak Metehan sonrasında ise Ledra Palace ve Lokmacı sınır kapılarında eylem yaptı.

Eylemlerden dolayı sınır kapılarında geçişler bir süreliğine durdu.

8 Ağustos 1996’da kalabalık bir Rum motosikletli grup, Derinya’da sınır delme eylemi yapmış ve çıkan arbedede Tasos İsak adlı Rum hayatını kaybetmişti.

14 Ağustos 1996 tarihinde ise Gazimağusada sınır kapısında protestolar olmuş daha sonrasına ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarına geçerek sınırda asılı olan Türk Bayrağı’nı indirmeye çalışan

Rum Solomos Solomou, Türk askerinin “Dur” emrini ve göndere tırmanırken yanından geçen uyarı ateşini dinlemeyip, eylemine devam etmişi ve sonrasında bayrağı indirmek üzere iken vurularak öldürülmüştü.

Rum motosikletliler 1996 yılından itibaren her yıl sınırlarda gerginlik yaratmayı alışkanlık haline getirdi.

Bu çerçevede ilk eylemini dün Yeşilırmak-Pirgo Kapısı’nın güneyindeki geçiş noktasında gerçekleştiren inisiyatif bugün de Lefkoşadaki sınır kapısında gerginlik yarattı.

Metehan, Ledra Palace daha sonra da Lokmacıdaki geçişler Rum eylemciler nedeni ile bir süreliğine durdu.

Eyleme yaklaşık 50 motosikletli Rum katılırken, eylem nedeniyle saat 08.30 -10.00 saatleri arasında Metehan Sınır Kapısı’nda geçişler durduruldu.

Rum motosikletliler daha sonra Ledra Palace Sınır Kapısına geçerek eylemlerini burada sürdürdü.. Eylem nedeniyle geçişler Ledra palace’ta da bir süre durdu.

Bazı araçlar eylemin bitmesini bekledi, bazıları ise geri döndü.

Metehan ve Ledra Palace’taki eylemlerin sonlandırılmasıyla her iki kapıda da geçişler normale döndü.

Eylemciler daha sonra Lokmacı Sınır Kapısına gitti. Buradaki eylemin ardından geçişler yeniden başladı.

Rum motosikletlilerin eylemi yarın da Akyar Sınır kapısı ve Derinya’daki sınır bölgesinde devam edecek.