Hürriyet'te yer alan habere göre, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in adını taşıyan Guterres çerçevesi, geçen yıl Temmuz ayında başarısızlıkla sonuçlanan İsviçre'deki Kıbrıs müzakerelerinde Genel Sekreter'in masaya koyduğu non-paper adı verilen ve resmi olmayan fikirler dizisinin adı. Guterres çerçevesi bugüne kadar resmen açıklanmadı. Garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin dışişleri bakanları seviyesinde katıldığı konferans, geçen yıl bu çerçeve üzerinde tartışma sürerken koptu ve başarısızlıkla sonuçlandı.

GUTERRES ÇERÇEVESİ NE DİYOR?

Akıncı'nın çağrısı sonucu Ada'nın her iki tarafında da gündeme gelen Guterres çerçevesi, taraflar arasındaki anlaşmazlık noktalarının nasıl çözüleceğini belirliyor. Çerçeve şöyle:

*Yönetim: Yeni Federal Kıbrıs'ta 2 dönem Rum, bir dönem Türk dönüşümlü başkanlık olacak. Hükümette karar alma mekanizmasında salt çoğunluk aranacak, ancak her iki toplumu ilgilendiren konularda en az bir Türk'ün olumlu oyu aranacak.

*Bireysel mülkiyet: Rum yönetimine iade edilecek topraklarda bireysel mülkiyette öncelik 1974 öncesi mülk sahibi yani Rumlara verilecek. Kıbrıs Türk tarafında kalacak topraklardaki bireysel mülkiyette, öncelik mülkü kullanana verilecek.

*Toprak paylaşımı: Kıbrıslı Türklerin sunduğu toprak paylaşımı haritasında Rumların hassasiyet gösterdiği (Güzelyurt) bölgesiyle ilgili yeni düzenlemeler yapılacak.

* Garantörlük ve asker: Türkiye'ye müdahale hakkı veren garantörlük sistemi sürdürülebilir değil. Garanti anlaşması yerine yeni bir anlaşmayla içinde garantör ülkelerin de bulunabileceği bir izleme mekanizması kurulabilir. Garantör ülkeler, askerlerin çekilmesi (Türk askeri) zamanı, takvimi, kalacak asker sayısı gibi konularda üst düzeyde anlaşmaya varacak.

* Türk-Yunan dengesi: Öğrenci, turist ve mevsimlik işçilerin Ada'ya girişine izin verilecek (Türkiye'den). Daimi ikamet isteyen Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarına Kıbrıs'taki Yunan vatandaşlarıyla eşdeğer muamele yapılacak.

Haberin Tamamı Hürriyet Gazetesi'nde...