Ekonomist Hasan Rüstemoğlu, Kıbrıs Postası’ndan Rahmican Çalışkan'a ülke ekonomisini değerlendirdi. Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik anlamda kötüye gittiğine işaret eden Rüstemoğlu, bunun nedenini; çok fazla ürün çeşidinin fiyatlarının dövize endeksli olmasına bağladı.

“YÜZDE 3’LÜK ENFLASYON BÜYÜK TEHLİKE”

Döviz fiyatlarının yükselmesinin, enflasyon artışını beraberinde getirdiğini söyleyen Hasan Rüstemoğlu, Geçtiğimiz günlerde açıklanan yüzde 2.94’lük Haziran ayı enflasyonunu yorumlayarak, “KKTC’de sadece 1 aylık enflasyonun yüzde 3’e yakın seyretmesi büyük bir tehlike işaretidir. Bir yıl böyle devam ederse ülke çok ciddi bir enflasyon sorunu ile karşı karşıya kalacaktır” dedi. Asgari ücret ile ilgili düzenlemelerin yetersiz kaldığını dile getiren Rüstemoğlu, bu nedenle insanlarda geçim sıkıntısı olduğunu ve satın alma gücünün de bununla birlikte eridiğini anlattı.

“OLASI BİR KRİZ BİZİ DERİNDEN ETKİLER”

Hükümetin olası ekonomik krize yönelik tedbirlerinin yetersiz kaldığını vurgulayan Ekonomist Rüstemoğlu, KKTC’nin yerel üretimi bıraktıkça, tarımdan koparıldıkça, kendi havayolu şirketlerini kaybettikçe ve kendi otellerini batırdıkça, dışarıya bağlılığının o kadar attığını söyleyerek, “Ülkemizin kendine özgü bir ekonomik yapısı yok. Kredi veren donör ülke konumundaki Türkiye’ye muhtaç. Bu yüzdendir ki olası bir kriz sadece Türkiye’yi değil KKTC’yi de derinden etkiler” ifadelerini kullandı.

“HÜKÜMETİN RAHATLATICI DENGE POLİTİKASI TAKİP ETMESİ GEREK”

Ülkede dövizle ev satışını ele alan Rüstemoğlu, bunun nedeninin; inşaatların malzemelerinin döviz üzerinden ithal edilmesi olduğunu söyledi. Girdi maliyetlerinin arttıkça üretimin zorlaştığını ve haliyle fiyatların da yükseldiğini dile getiren Hasan Rüstemoğlu, bu konuda tedbirleri almanın hükümete düştüğünü ifade ederek, hükümetin, hem üreticiyi hem tüketiciyi bir nebze de olsa rahatlatıcı bir denge politikası takip etmesi gerektiğini savundu.

“TÜRKİYE’DEKİ SEÇİMLER DÖVİZİN ATEŞİNİ DÜŞÜRMEDİ”

“Türkiye’deki seçimlerin dövize bir etkisi oldu mu?” sorusunu yanıtlayan Ekonomist Rüstemoğlu, Türkiye’deki seçim sonuçlarının tek seferde sona erdiğini, ikinci turun olmadığını belirterek, bu durumun 1 hafta kadar dövizi frenlediğini, fakat ateşini düşürmeye yetmediğini aktardı ve Türkiye ekonomisindeki sorunların çok yapısal olduğundan ve bu nedenle dövizin yine yönünü yukarıya çevirdiğinden söz etti.

“ALTIN FİYATLARI DÜŞÜK SEYREDERKEN ALINABİLİR”

Altının orta ve uzun vadede gelir getiren bir yatırım kalemi olduğunun altını çizen Rüstemoğlu, “Altın fiyatları düşük seyrederken alınabilir. Bu şekilde değerlendirilebilir” diyerek sözlerini noktaladı.