SUCUOĞLU

Bütçe görüşülürken söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, Cengiz Topel Hastanesi’ndeki personel eksikliğine değinerek, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’ndeki bazı branşlarda fazla doktor olduğunu söyleyerek, “Demek ki göndermekte sorun var. Böyleyken siz istediğiniz kadar hastane yapın, boş kalacak” dedi.

“Tabipler Birliği Başkanı dahi sağlıkta olağanüstü hal ilan edilmeli diyorsa demek ki sağlıkta çok zor durumdayız” diyen Sucuoğlu, sağlıktaki sistem arayışının yıllardır son bulmadığını söyledi.

Denetleme mekanizmalarının oturtulmadığını söyleyen Sucuoğlu, denetlense bile yaptırım uygulanmadığını kaydetti.

Sucuoğlu, “Sağlık siteminde tam günü geçiremeyecekseniz, nokta koyun. Eğer uygulanmıyorsa adım atılması mümkün değil” dedi.

KKTC’de hastaların yüzde 40’ının sağlık hizmetlerini cebinden ödediğini söyleyen Sucuoğlu, özelde çalışan doktorların da yüzde 60’ının kamuda da çalıştığını kaydetti.

Ülkedeki tıp eğitimine değinen Sucuoğlu, pratikte sıkıntılar yaşandığını gözlemlediğini söyledi. Sucuoğlu, tıp eğitiminin çok kapsamlı bir eğitim olduğunu belirtti.

Gıda Güvenliği Yasası’nın geçtiğini ancak tüzüklerin henüz geçmediğini söyleyen Sucuoğlu, Hal Yasası’nın da geçmesinin gerektiğini, bu yasanın tamamlayıcı olduğunu ifade etti. 
 
Denetim yapılmadığı, cezai yaptırım olmadığından dolayı gıda güvenliği sağlanamadığını belirten Sucuoğlu, ekmek, tavuk, bakliyat gibi gıdalarda sağlık açısında risk taşıyan unsurlar bulunduğunu söyledi.

Kanser Danışma Kurulu kurulması ve faaliyete geçmesi gerektiğini belirten Sucuoğlu, 8 bin civarı kanser vakası olduğunu, her yıl 500 yeni vakanın bu rakama eklendiğini ifade etti.

Sucuoğlu, kanserin ülkenin kanayan yarası olduğuna işaret etti.

Ülkede yaşanan onkolog sıkıntısının aşılması gerektiğini söyleyen Sucuoğlu, Onkoloji Merkezi’nin açılacağını, o zamana kadar bu sıkıntının çözülmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Zirai ilaçların denetimsiz satışının engellenmesi gerektiğini kaydeden Sucuoğlu, şu anda hiçbir denetim uygulanmadığını ifade etti. Vücut geliştirme ilaçlarının da denetimsiz satıldığını söyleyen Sucuoğlu, “15-16 yaşındaki çocuklarımız bunu gayet rahat alabiliyor. Bunun engellenmesi şart” diye konuştu.

Organ nakline ilişkin yasanın geçtiğini ancak tüzüklerin geçmediğini söyleyen Sucuoğlu, yasanın uygulamaya geçmesi, altyapının hazırlanması gerektiğini belirtti.

Uyuşturucuyu önleme konusuna bütçe ayrılmadığını söyleyen Sucuoğlu, uyuşturucu sorununun giderek büyüdüğünü, önlem alınmadığını kaydetti.

Psikiyatrik hastalar ile uyuşturucu bağımlılarının aynı yerde tedavi edilmeye çalışıldığını kaydeden Sucuoğlu, uyuşturucu bağımlılarının rehabilite edildiği bir merkez bulunmamasını eleştirdi.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi binasının miadını doldurduğunu söyleyen Sucuoğlu, en kısa zamanda yeni bir hastane binası inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Sucuoğlu, hastanede yaşanan sıkıntıları aktardı.

Sağlık Bakanlığı bütçesine ilişkin değerlendirmede bulunan, karşılaştırma yapan Sucuoğlu, “Görünen odur ki bu yıl da bütçeden dolayı sorun yaşanacak” dedi.

Sucuoğlu, sağlık personelinin belirli dönemlerde eğitimden geçmesi gerektiğini söyledi.

ÖZCENK

UBP Milletvekili Erdal Özcenk de, hükümet programında sağlık ilgili maddeleri okuyarak, karşılaştırmalar yaptı.

Özcenk, hastanelerde randevu sisteminin uygulamaya koyulduğunu ancak bu sistemin iyi çalışmadığını söyledi.

Sağlıkta en önemli sorunun finansman sorunu olduğunu söyleyen Özcenk, bu sorunun Genel Sağlık Sigortası’nın hayata geçirilmesi ile çözülebileceğini kaydetti. Genel Sağlık Sigortası konusunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgilenmesi gereken bir konu olduğunu belirten Özcenk, bu bakanlığın bu konuda bir çalışması bulunmadığını gözlemlediklerini kaydetti.

Özcenk, kanser konusunda dünyada üst sıralarda bulunulduğunu, onkolog sıkıntısının henüz giderilemediğini belirtti. Onkoloji Merkezi’nin açılacağını ancak onkolog sorununun çözülmediğini söyleyen Özcenk, “Ne yapıp edip onkolog sıkıntısını çözmeliyiz” dedi.

Acil servis şartlarının çok zor olduğunu söyleyen Özcenk, hiçbir sağlık personelinin bu bölümde uzun süre çalışmak istemediğini kaydetti. Özcenk, “Bu hizmet alan ile veren arasındaki ilişkiyi olumsuz etkilemektedir. Acil servislerde acil doktoru yok. Biz acil servislerde çalışmayı özendirmeliyiz, onları teşvik etmeliyiz” dedi.

Acil servislerde kişilerin aciliyet durumuna kapıcıların karar verdiğini söyleyen Özcenk, bu uygulamanın doğru olmadığını kaydetti.

Sağlık hizmetlerinin hiçbir dönemde etkin şekilde denetlenmediğine işaret eden Özcenk, “Çalışanlar istediği kadar istediği sürede çalışıyor” dedi.

Genel Sağlık Sigortası sisteminin getirilmesi gerektiğini söyleyen Özcenk, sağlığın partiler üstü ele alınmasının şart olduğunu ifade etti.

Özcenk, “Çağdaş, kaliteli bir sağlık sistemi bizin halkımızın hakkıdır. Mecliste olan doktorlarla ayrı bir komite kuralım ve bu sorunları çözelim” dedi.

ÜSTEL

UBP Milletvekili Ünal Üstel de, sağlığın herkesi direk ilgilendiren bir konu olduğunu, sağlığa ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu söyledi.

Üstel, ülkede sağlık sisteminden herkesin rahatsız olduğunu belirtti. Sağlıkta tartışılması gerekenin sistem olduğuna işaret eden Üstel, “Bugüne kadar sağlıkta yaşadığımız sıkıntılar oldu. Sorunlar çözülmedi. Nedeni ise bütçedeki ayrılan payın yetersiz olduğunu görüyoruz” dedi.

“Yeni sağlık sistemi uygulaması ile sorunu çözebiliriz” diyen Üstel, hastanelerin daha iyi noktalara getirilebilmesi adına ayrılan bütçenin yeterli olmadığını kaydetti.

Girne Akçiçek Hastanesi’nin gelişen nüfusa yeterli olmadığını söyleyen Üstel, tıbbi aletlere, personele ve tam teşekküllü yeni bir hastaneye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Üstel, bunun Lefkoşa için de geçerli olduğunu, Lefkoşa’da da yeni bir hastaneye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

İlaçlara bakıldığında bütçenin bu alanda da yetersiz olduğunu söyleyen Üstel, ek bütçelerle ilaç ihtiyacının karşılandığını, yeni bir sistem içinde, daha verimli çalışmanın önünün açılmasının zamanının geldiğini kaydetti.

Üstel, bu alanda yapılacak çalışmalara muhalefet milletvekili olarak setsek koymaya hazır olduklarını söyledi.

Üstel, “Sağlığa ayrılan para daha çok olmalı. Yurtdışına giderek tedavi alan hastaların masrafları karşılanmalı ve onlara her türlü destek verilmelidir” dedi.

Üstel, Genel Sağlık Sigortası’nın bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, dövizdeki hareketlenmeyle bütçede daralma yaşandığını söyledi. En büyük kalemin yurt dışında tedavi görenlere ayrıldığını söyleyen Tatar, bu konu ile ilgili Sağlık Bakanı’ndan bilgi istedi.

Yakın Doğu Hastanesi’ne sadece kanser hastalarının sevk edildiğini, bunun haricindeki hastaların yurt dışına gönderildiğini söyleyen Tatar, bunun daha büyük masraflara yol açtığını kaydetti.

Ek mesai giderleri ile ilgili UBP hükümeti döneminde yapılan tedbirleri anlatan Tatar, bu tedbirlerin de işe yaramadığını söyledi.

Sağlıktaki ek mesai giderlerin yılda 35 milyon TL olduğuna işaret eden Tatar, bunun kontrol edilemediğini kaydetti. Tatar, “İhtiyaçsa ve çalışılacak bu para verilecek” dedi.

On-call uygulamasına rağmen ek mesai giderlerinin azalmadığını söyleyen Tatar, bu konunun araştırılması gerektiğini dile getirdi.

Otomasyon projesi hayata geçirilmediğinden fazla ilaç dağıtımı yapıldığını belirten Tatar, otomasyon projesinin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tatar, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin yeni bir binaya ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Ülkede çok iyi doktorlar, özveri ile çalışan sağlık çalışanları bulunduğunu söyleyen Tatar, “Önemli olan sağlık sisteminin en iyi şekilde çalışmasıdır” dedi.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, sağlıkla ilgili sorunların çözümünde en önemli rolü bütçenin oynadığını belirtti. Çakıcı, “Para yoksa, bakanlardan mucizeler bekleyemeyiz” dedi.

Hükümetin bütçede sağlığa yüzde beş ayırdığını geçen yıl da bu miktarın yüzde beş olduğunu söyleyen Çakıcı, “O zaman ne bekleyebiliriz..! Mesele sağlığa yeterli bütçeyi ayırmamamızdır” diye konuştu.

Genel Sağlık Sigortası ve tam güne geçme konularının çok önemli olduğunu söyleyen Çakıcı, bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın politikası ile ilgili bilgi almak istediklerini kaydetti. 
Çakıcı “En az kesinti yapılması gereken sağlıktır” dedi.

Çocuk kanser hastalıklarının da artışta olduğunu söyleyen Çakıcı, Sağlık Bakanlığı yanında belediyelerin de bu alanda rolleri bulunduğunu ifade etti.

Çakıcı, enflasyon rakamlarına bakıldığında sağlığa ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu daha net bir şekilde ortaya çıkacağını söyledi.

Çakıcı, sağlıkta; Genel Sağlık Sigortası’na ve tam güne geçilmesi, doktorlara hizmet içi eğitim verilmesini, teçhizat ve donanımın iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Çakıcı, “Kaynak yok değildir, yeter ki niyet olsun. Bazı kurumlar ekstra bütçelerle yönetilirken, Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi neden bu şekilde olsun” diye konuştu.

Çakıcı, “Devlet sağlık ve eğitimi ücretsiz olarak vatandaşına sunmalıdır” dedi.

Konuşulması gerekenin sistem olduğunu söyleyen Çakıcı, yasal çalışmalar konusunda eksiklikler bulunduğunu belirtti.

Uyuşturucuyla ilgili bir komisyon kurulmasının doğru bir adım olduğunu söyleyen Çakıcı, “Bir niyet olduğunu görüyorum. Beni sevindiriyor. Uyuşturucu ile ilgili bir politika oluşturulması lazımdır” diye konuştu.

Çakıcı, uyuşturucunun 11 yaş altına indiğini, kullanım ve yaygınlık oranında da çok büyük artış yaşandığını ifade etti.

Bu alanda yaygınlık oranının bilindiğini, gerekli araştırmaların yapıldığını söyleyen Çakıcı, bu konuda Türkiye’den daha ileri olunduğunu dile getirdi.

Eğitimle ilgili çalışmaların da hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Çakıcı, ilkokul, ortaokul ve liselere yönelik eğitim programı uygulanmasına ihtiyaç duyulduğuna işaret etti.

Tedavi ile ilgili tek merkezin Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde olduğunu söyleyen Çakıcı, yeni bir tedavi merkezine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

SINAY

CTP Milletvekili Abbas Sınay da,  “Sağlık Bakanına önerim var. Bu meclis tüm ikazlara rağmen Özel Hastaneler Yasası’nı geçirdi. Şu anda da uygulanamıyor. Sürekli yasa çalışmaları deniyor” dedi.

Sağlıkta öncelikle bir sistem belirlenmesi gerektiğini söyleyen Sınay, Genel Sağlık Sigortası da geçirilse bunun uygulanılamayacağını kaydetti.

Sınay, Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nde 1980’lerdeki teknoloji ile teşhis ve tedavi yapıldığını, ultra-sound dahi bulunmadığını söyledi.

Sınay, “Sağlıkta tasarruf konuşulamaz” dedi.

Sınay, Sağlık Bakanı’ndan Girne Hastanesi’ne katkı yapmasını istedi.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle yanıt konuşmasında, hastanelerde çalışanların çok iyi hizmetler verdiğini söyledi. Konuşmaların çoğunun durum tespiti olduğunu belirten Gülle, alacak yol, yapacak çok iş olduğunu, bir sistemsizlik bulunduğunu kaydetti.

Yasalar yapıldığını, tüzüklerin geçmediğini söyleyen Gülle, buna yönelik bir ekip kurduklarını ve çalışma yaptıklarını ifade etti.

Gülle, şimdiki yapının iyileştirilmesiyle sorunun çözümlenemeyeceğini, bütünsel bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Sağlık çalıştayı gerçekleştirildiğini anımsatan Gülle, katılımcı bir anlayışla konuların ele alındığını, sistemin yürütülemez bir halde olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Kaynakların verimli kullanılmadığının da tespit edildiğini dile getiren Gülle, sistem çalışmaları ve iyileştirme çalışmaları yapıldığını vurguladı.

Halk sağlığını ilgilendiren olaylarla ilgili çalışmalarla bilgi veren Gülle, ithal ve  yerli sebze denetimlerinin arttığını kaydetti.

Gülle, yerinde sağlık hizmetlerinin devam ettiğini de kaydetti.

Gülle, Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu çalışmalarının önem taşıyacağını, uyuşturucu bağımlılarının rehabilitasyonu için bir merkez kurulması çalışmaları bulunduğunu vurguladı.

Güzelyurt bölgesine uzun süredir yatırımlar yapılmadığını söyleyen Gülle, “Bu bölgenin bütünsel olarak geliştirilmesi düşüncesindeyiz. Ama şu anda merkeze hasta akşının durduramıyoruz. Bunu durdurmak için Güzelyurt’a hastane yapma kararındayız. Bunu kararlılıkla uygulayacağız. Cengiz Topel Hastanesi de geliştirilecektir. Bunu geliştirirken, iki aynı tip hastane değil bir rehabilitasyon merkezi ve basamak sağlık hizmetinin verildiği bir hastane düşünüyoruz” dedi.

Gülle, onkoloji ile ilgili ciddi çalışma ve projeler yapılacağını kaydetti.

Yenierenköy Sağlık Merkezi ihalesine yeni yıldan önce çıkılacağını açıklayan Gülle, Çamlıbel’de yeni bir sağlık merkezinin bir ay sonra açılacağını ifade etti.

Genel Sağlık Sigortası ile ilgili ciddi çalışmalar, görüşmeler yaptıklarını belirten Gülle, önemli bir noktaya gelindiğini fizibilite çalışmaları yapılmakta olduğunu vurguladı. Gülle, “Mutlaka hayata geçecek, vazgeçilmezdir” dedi.

Gülle’nin konuşmasının ardından Sağlık Bakanlığı bütçesi oyçokluğuyla onaylandı.