Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Lefke bölgesinde dün çok ciddi bir doğal afet yaşandığını ve bölgede bu üretim sezonunda hiçbir üretim yapılamayacak gibi görüldüğünü söyledi. Şahali, hasarın süratle giderilmesi için gerekli çalışmaların başlatıldığını ifade etti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu milletvekillerinin güncel konuşmalarıyla devam ediyor. 

Onaya ve bilgiye sunuş işlemleri ardından 62. madde uyarınca söz isteyen UBP Milletvekili Menteş Gündüz, dün ülkenin batı bölgesinde dolu yüzünden yaşanan felaket konusunda insanların çok büyük bir şaşkınlık ve üzüntü içinde olduklarını söyledi. 

Gündüz, bölgeyi ziyaret ettiğini ifade ederek, bir an önce Bakanlar Kurulu kararıyla bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi, çok süratli ve dikkatli bir şekilde tedbirler alınarak, teknik ekiplerce çözümler üretilmesi gerektiğini kaydetti.

Gündüz, olayın vahametine ilişkin örnekler de vererek, konunun ciddi ve hassasiyetle ele alınmasını, teknik ekiplerle inceleme yapılmasını istedi.

Bölgenin ülkenin en nadide tarım ve turizm alanlarından olduğunu kaydeden Gündüz, “Bu insanların hem maddi hem manevi desteğe ihtiyaçları vardır” dedi.

Gündüz, hızlı hareket edilmesi çağrısı da yaptı.

ŞAHALİ: “ÇOK CİDDİ BİR DOĞAL AFET YAŞANDI, BU SEZON ÜRETİM YAPILAMAYACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de dün Lefke ilçesinde etkili olan doğal afetle ilgili üzüntüsünü ileterek, zarar gören herkese “Geçmiş olsun” dedi. 

Bölgede oluşan hasarın tespit çalışmalarına başlandığını ifade eden Şahali, hasar tespit ekiplerinin görevlerinin başında olduğunu kaydetti. 

Çok ciddi bir doğal afet yaşandığını, bölgede bu üretim sezonunda hiçbir üretim yapılamayacak gibi görüldüğünü aktaran Şahali, evlerde, araçlarda, işyerlerinde de hasarlar olduğunu, bunların da tespit çalışmalarının yapılacağını kaydetti. 

“TAZMİNLERİN ERKEN YAPILMASI SORUMLULUĞUMUZ”

Geçmişte tazminler konusunda yaşanan gecikmenin bir daha yaşanmaması adına, ihtiyaç duyulan kaynağın temini için gerekli girişimlerin yapıldığını söyleyen Şahali, tazminlerin en erken zamanda yapılmasının kendilerinin sorumluluğu olduğuna işaret etti. 

Şahali, doğal afet zararlarının giderlerinin karşılanması için bir fon oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, bu konuda en erken zamanda bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi. 

Tarımsal üretim alanlarında meydana gelen zararlar için Genel Tarım Sigortası’nda bir fon bulunduğunu, ancak bu fonun kapsamının meydana gelmiş hasarın tamamını içerecek durumda olup olmadığının araştırılacağını, hangilerinin fon kapsamına gireceğinin değerlendirileceğini aktardı. 

Genel Kurul’da daha sonra güncel konuşmalara geçildi. 

ÇALUDA: ”DERİNYA VE APLIÇ KAPILARI EŞ ZAMANLI AÇILMALI”

UBP Milletvekili Aytaç Çaluda, “Sınır Kapılarının Eş Zamanlı Açılması ile ilgili güncel konuşma gerçekleştirdi.

Çaluda, konuşmasına başlamadan önce, dün ilçelerinde yaşanan doğal afetten etkilenenlere geçmiş olsun dedi.

Hükümetin insanların yaşadığı zarar ziyan bedelini hemen ödemesi gerektiğini vurgulayan Çaluda, dün yaşananların hatalı kaldırım ve bazı ıslah çalışmalarıntam olarak yapılmamasından kaynaklandığını kaydetti.

Sınır kapılarının açıldığı 2003 yılından sonra vatandaşların Güney’e sorunsuz birşekilde gidip geldiğini dile getiren Çaluda, Aplıç ve Derinya sınır kapılarının açılması yönünde girişimlerin yapıldığını fakat Rum tarafının ayak sürümelerinden dolayı kapıların açılamadığını belirtti.

Derinya ve Aplıç kapısının eş zamanlı açılacağının bilindiğini fakat geçen hafta yapılan farklı açıklamadan üzüntü duyduklarını dile getiren Çaluda, bölge halkının kapıların eş zamanlı açılmasını talep ettiğini söyledi.

Aplıç kapısının Lefke bölgesi açısından çok büyük önem taşıdığına dikkat çeken Çaluda, bölgenin canlanması için devletin alternatif teşvik sistemi getirmesi gerektiğini dile getirerek, esnafın ve geçlerin bölgede yaşadığı ciddi sıkıntılardan dolayı bölgenin durumunun git gide kötüye gittiğini kaydetti.

ŞAHALİ: “İLGİLİ BİRİMLER DÜN LEFKE’DE GÖREV BAŞINDAYDI”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, UBP Milletvekili Aytaç Çaluda’nın dün Lefke bölgesinde yaşanan doğal afet ile ilgili yaptığı konuşmayı eleştirdi.

İlgili tüm birimlerin dün görev başında olduğunu söyleyen Şahali, devletin görevlerini nasıl yerine getirmesi konusunda da bilinçli olduğunu kaydetti. 

ÇALUDA

UBP Milletvekili Ahmet Çaluda tekrar söz alarak, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’nin kendisine ve partisine yönelik yaptığı konuşmayı eleştirdi.