Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 289 milyon 516 bin 700 TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.

ŞAHALİ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ise konuşmasında, görüşleriyle katkıda bulunan herkese teşekkür etti. 

40. hükümetin programında tarıma geniş yer verildiğine işaret eden Şahali, toprak ve arazilerin korunması; birim alandan elde edilen verimin artması; performans odaklı hareket etmenin önemine işaret etti.

Üretimde kalitenin önemine dikkat çeken Şahali, süt konusunun bu açıdan önemli bir örnek olduğunu kaydetti.

Hayvancılıkta süt üretimi kadar et üretiminin de desteklenmesine önem verdiklerini kaydeden Şahali, altyapı ve eğitim imkanlarının bu konuda seferber edilmesinin hükümet programında yer aldığını belirtti.

Şahali, Tarım Master Planı’nın revize edilerek daha gerçekçi ve somut hedefler içeren hale getirilmesi ve strateji belgesinin yeniden ele alınması gerektiğini ifade etti.

AB normlarına değinen Şahali, gıda güvenliğinde kriterin AB normları olduğunu, bu kriterlerin Mersin Gümrüğü için de geçerli olduğunu belirtti.

Şahali, hayvan hastalıklarının eradikasyonu bağlamındaki çalışmaların yeni hükümet döneminde de süreceğini anlattı.

Gıda güvenliği açısından hileli ürünler hakkında her türlü önlemin alınacağını belirten Şahali, kurallara uymayanların deşifre edileceğini belirtti.

Yine gıda güvenliği açısından ülkedeki laboratuarların yeterli olduğunu kaydeden Şahali, ihtiyaç olan teçhizatların tamamlanması için çalışmaların süreceğini dile getirdi.

Şahali, hayvancılığın temel ihtiyaçlarından olan yem içeriğinin analiz edilip denetlenmesine büyük önem verdiklerini de anlattı.

Mevcut kuraklık koşullarını aşmak için top yekün bir seferberliğe ihtiyaç olduğunu dile getiren Şahali, tazminatların karşılanması için iyi bir dayanışmaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Yapılan konuşmalarda hellimin bir fırsat olduğunun dile getirildiğini hatırlatan Şahali, hellimin tescili konusundaki koşullardan birinin yerel ırklardan elde edilmiş sütün hellim muhtevasında yer alması olduğunu ifade etti.

Bu nedenle yapılacak canlı hayvan ithalatının sahip olunan yerel menşeli sütün kimyasını bozabileceğini anlatan Şahali, hastalıklara karşı dirençli yerel ırklar üretilmesi için çalışmak gerektiğini belirtti.

Üretimde kayıtlılığın önemine değinen Şahali, bunun başarıldığı noktada laboratuar faaliyetlerine daha az ihtiyaç duyulacağını söyledi. 

Şu an ülkede 110 milyon metreküp su ihtiyacı olduğunu, Türkiye’den 75 milyon metreküp su taşıyabilecek su sitemi kurulduğunu anlatan Şahali, suyun en ekonomik ulaştırılabileceği alanın Güzelyurt aküfer bölgesi olduğunu, bu nedenle bu yönde çalışma yürütüldüğünü ifade etti.

Balıkçılık konusuna da değinen Şahali, sahip olunan filo kapasitesinin bir ada ülkesine uygun olmadığını, denizden elde edilen faydanın elde edilmesi gereken faydanın çok altında olduğunu belirtti.

HP Milletvekili Mesut Genç’in bahsettiği konunun gündemlerinde olduğunu anlatan Şahali, bu noktadaki gecikmenin KKTC kanadı tarafından değil TC kanadı tarafından kaynaklandığını anlattı.

Öte yandan hibe teknelerin şahıslara değil balıkçılık kooperatiflerine tahsis edilmesi gerektiğini anlatan Şahali, Gemikonağı Balıkçı Barınağı konusunda çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Tarım kolejinin bilinçli tarımsal uygulamalar açısından son derece gerekli olduğunu söyleyen Şahali, bu bağlamda Tarım Dairesi tarafından yürütülen eğitim faaliyetinin de oldukça önemli olduğunu kaydetti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı altında bulunan dairelerin kadro sayılarına değinen Şahali, dairelerin ciddi personel eksiğiyle hizmet verdiğini söyledi.

Konuşmaların ardından 289 milyon 516 bin 700 TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi. Böylece Genel Kurul dün akşamki görüşmesini tamamladı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmeleri, 19 Mart Pazartesi günü Kamu Hizmeti Komisyonu, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçeleri ile devam edecek.