Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu güncel konuşmaların ardından tamamlandı. Milletvekilleri, Bedis Piknik Alanındaki binayla ilgili dava süreci, Lapta Marina ve Otel projesi ihalesi ile  güvenlik ve garantiler konularını da meclis gündemine taşırken; hükümetin icraatlarıyla ilgili eleştiriler de yapıldı.

ŞAHALİ: “ÜLKEDE SEFERBERLİĞE İHTİYAÇ VAR”

CTP Milletvekili Erkut Şahali “Bir Peşkeşin Ardından Yaşananlar” konusunda yaptığı konuşmada, trafik kazaları ve diğer konularda olduğu gibi iş sağlığı ve güvenliği konusunda ülkede bir seferberliğe ihtiyaç olduğunu söyledi. 

Bedis Piknik alanının bir kısmının özel şahıslara kiralanmasıyla ilgili yapılanlara değinen Şahali, konuyla ilgili bir ara emri olduğunu anımsattı. 

Şahali, başlatılan dava sürecine değinerek Başsavcılığın ve Bakanlığın konuyla ilgili yazışmalarından bazı bölümler okudu. 

Şahali konuyla ilgili şu soruları sordu:

“Ahşap binayla ilgili ödeme kim tarafından yapıldı? Bu kararları verenlere yapılan ödeme rücu ettirildi mi? Ödemenin yapılıp yapılmadığına ilişkin net bilgi alabilecek miyiz? Sökülen ahşap bina ne oldu? Binadan arta kalan kısımlar ne olacak?”

ATAOĞLU: “BEDİS’TEKİ BİNA İSKELE’DE ORMAN DAİRESİ BİNASI HALİNE GETİRİLECEK”

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Şahali’ye verdiği yanıtta, halkın temiz bir alanda piknik yapabilmesi için başlayan süreçte, mahkeme emriyle bölgedeki yapının durdurulduğunu anlattı. 

Bölge birinci derece sit alanı olduğu halde Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan izin alınmadığı için sorunun yaşandığını anlatan Ataoğlu, inşaat konusunda Merkezi İhale Komisyonu’ndan yetki alarak hareket ettiklerini dile getirdi. 

Bölgedeki yapının kaldırılması için çalışmaları olduğunu kaydeden Ataoğlu, binanın İskele’de Orman Dairesi Hizmet Binası haline getirileceğini söyledi. 

Ataoğlu, Bedis’teki ahşap binayı, engellilere de hizmet verebilecek tam teşekküllü bir bina olacağı için o günlerde desteklediklerini söyledi.

ŞAHALİ: “YAPIM AMACI RESTORAN OLAN BİNANIN ORMAN DAİRESİ BİNASI YAPILMASI KABUL EDİLEMEZ”

Bunun üzerine yeniden söz alan Erkut Şahali, bu inşaatın hem yetkisiz hem gayri yasal olduğuyla ilgili ilk günden uyarıda bulunduklarını dile getirdi.

Şahali, bölge temiz kalsın gerekçesiyle gayri yasal işlem yapılamayacağını dile getirdi; yapım amacı restoran olan bir binaya Orman Dairesi Hizmet Binası yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Şahali “bu izahatın ardından ortada bir peşkeşin anatomisi olduğuna ikna oldum” dedi ve Sayıştay’ın konuyla ilgili gerekeni yapmasını istedi. 

“Görev başında bir azınlık hükümeti vardır” diyen Şahali, hükümetin “boyunu ve vadesini aşan işlere kalkışmaması” gerektiğini söyledi. Şahali, buna elektrikle ilgili sözleşmeyi de örnek gösterdi.