Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugün gündeminde, geçen hafta bir kez daha görüşülmek üzere komiteye gönderilen Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri (Değişiklik) Yasa Önerisi ve Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı da var.

Cumhuriyetçi Türk Partisi(CTP) Milletvekili Adayı Erkut Şahali, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun, polisle ilgili yasa önerisinin genel kuruldan geçirilmeyip komiteye çekilmesinin ardından, alt komitede kendisinin ısrarla ret oyunun olması için çaba gösterdiği yönündeki iddialara cevap vererek, Haberal Kıbrıslı'dan Candan Mert'e yasa önerisi hakkında açıklamalarda bulundu.

“Anayasanın eşitlik ilkesini zedeliyor”

Alt komitede polis yasasına ret verilmesi ile alakalı ısrarlı bir tutumunun olmadığını savunan CTP Milletvekili Adayı Erkut Şahali, ısrarlı tutumunun Sosyal Güvenlik Yasası’nda değişikliğe gitme konusunda olduğunu belirtti. Sosyal Güvenlik Sistemi’ndeki bir değişimin bu sistemde çok büyük yaralar açacağını kaydeden Erkut Şahali, ülkede çalışma hayatı açısından çok ciddi sıkıntıların da beraberinde geleceğini aktardı. Amacının ve ısrarının Sosyal Güvenlik Yasası’nın bütünlüğünü koruma yönünde olduğunu söyleyen CTP Milletvekili Adayı Şahali, polis yasası ile ilgili tutumunun Başbakan ve CTP Genel Başkanı’nın Meclis Genel Kurulu’ndaki ifade ettikleri görüşler çerçevesinde olduğunu dile getirdi. 

Yasa önerisinin, anayasa nezdinde bir eşitsizlik ihtimalinin söz konusu olacak biçimde olduğunu ifade eden Şahali, buna yargının karar vereceğini belirtti. Aynı işi yapanların farklı muameleye tabi tutulmasının anayasanın eşitlik ilkesini zedeleyeceğini aktaran Erkut Şahali, bu bağlamda anayasa mahkemesine geri dönmesinin söz konusu olabileceğini ve Başsavcılık görüşünün de bu doğrultuda olduğunu belirtti.

“Öneri komiteye geldiği şekilde geri döndü”

Cumhuriyetçi Türk Partisi(CTP) Milletvekili Adayı Erkut Şahali, yasa önerisi kapsamında anayasanın eşitlik ilkesinin zedelenmesi durumunun bertaraf edilmesi yönünde çalışmaların yapılması için yasa önerisinin genel kuruldan komite gündemine çekildiğini belirtti. Ancak eşitsizliğin giderilmesi yönünde bir çalışmanın yapılmadığını ve Maliye Bakanlığı’nın bu bağlamda yeni öneri hazırlayamadığını kaydeden Erkut Şahali, Personel Dairesi’nin ve Çalışma Bakanlığı’nın da bu konuda farklı bir formül üretemediklerini aktarırken, yasa önerisinin Meclis Genel Kurulu’ndan komiteye geldiği şekilde geri dönüşünün yapıldığını ifade etti.

“Sosyal Güvenlik Yasası’na müdahalede bulunulmamalı”

Komite aşamasında Meclis Genel Kurulu’nda ifade ettikleri görüş çerçevesinde oylarını kullandıklarını dile getiren CTP Milletvekili Erkut Şahali, Sosyal Güvenlik Yasası’nın bu ülkede sadece kamu çalışanları ile alakalı değil, tüm çalışanlar ilgilendiren bir yasa olduğunu ve bütün çalışanları aynı kefeye koyarak değerlendirdiğini belirtti. Bahse konu yasada bir farklılaşmanın söz konusu olması durumunda, bu farklılaşmanın domino etkisi oluşturabileceğini kaydeden Erkut Şahali, böyle bir durumda ülkedeki Sosyal Güvenlik Sistemi’nin ve Çalışma Barışı’nın bozulmasının söz konusu olabileceğini aktarırken, “Dolayısıyla benim ısrarım Sosyal Güvenlik Yasası’na müdahalede bulunulmaması yönündeydi” dedi.