Tuğçe Ü. Aydın-Gözde S. Sarı

Meclis Genel Kurulu güncel konuşmalarla devam ediyor. 

SUCUOĞLU: “TARIM ALANLARI İNŞAAT VE EMLAK SEKTÖRÜNE KAYDI… PLANLAMA YAPILMALI, VERİMLİ TOPRAKLAR KORUNMALI”

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, “tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunlar” konusunda konuşma yaptı.

Sucuoğlu, tarım alanlarının inşaat ve emlak sektörüne kaydığını söyleyerek, planlama yapılması ve verimli toprakların korunması gerektiğini belirtti.

Tarımsal girdilerin ve mazot fiyatlarının çok yüksek olduğuna işaret eden Sucuoğlu, bu sektörde çalışanların sıkıntı yaşadığını kaydetti.

Doğrudan Gelir Desteğinin zamanında ödenmesinin önemine işaret eden Sucuoğlu, kuraklık ve verim kaybı ile ilgili de çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Sucuoğlu, 13 milyonluk bir akaryakıt desteği ödenmesi gerektiğini dile getirerek, bu ödemenin de geciktiğini belirtti.

Ülkeye balya getirme izni verildiği ve balyaların adaya geldiğini dile getiren Sucuoğlu, izin kriterlerinin ne olduğunu sordu.

Sucuoğlu, küçük ve büyükbaş hayvana katkı verilip verilmeyeceğini sordu.

Kuraklığın çiftçi ve hayvancıyı çok olumsuz etkilediğini dile getiren Sucuoğlu, bu konuda atılacak adımların ne olacağını sordu.

ŞAHALİ: “TARIMSAL ALANLARIN KORUNMASI KONUSU ÖNCELİKLERİMİZ  ARASINDA”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, tarımsal alanların korunması konusunun hükümet programının öncelikleri arasında olduğunu, Toprak Koruma Yasası’nın, Ülkesel Fizik Plan ve İmar Planları ile uyumlu olması gerektiğini, bu çerçevede konunun ele alındığını belirtti.

Girdi maliyetlerinin tarım sektörü için önemli olduğunu dile getiren Şahali, dövizdeki hareketlilik nedeniyle üreticilerin zor zamanlardan geçtiğini, süt fiyatlarının artışının da bu bağlamda değerlendirilebileceğini kaydetti.

Şahali, tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi için bütçede ayrılan kaynağa değinerek, kaynağın nasıl dağılacağının da önceki hükümet döneminde hazırlandığını, bir değişikliğin söz konusu olmadığını ifade etti.

Bütçe çerçevesinde akaryakıt desteği yapılmasına ilişkin çalışma yapılacağını söyleyen Şahali, doğrudan gelir desteği ödemelerinin, Maliye Bakanlığı’nın nakit akışına göre bu ay içinde ödenecek durumda olduğunu kaydetti.

Şahali, “Üreticiye sırtını döner pozisyonda değiliz” dedi.

2016’da kuraklık tazminatlarının ödenmesinin Genel Tarım Sigortası Fonu’nun yapısını bozduğunu, ödemenin mevzuata aykırı bir şekilde yapıldığını dile getiren Şahali, 2017-18’de yaşanan sorunların kaynağının bu olduğunu belirtti.

Şahali, kuraklık tespiti çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

“ÖZEL BİR ŞAHSA BALYA İTHALİ İZNİ VERİLMESİ KONUSUNDA ÇALIŞMA BAŞLATILDI”

Küçük ve büyükbaş hayvancılara yönelik destek için çalışmalar yapıldığını dile getiren Şahali, özel bir şahsa balya ithali izni verilmesi konusunda bakanlığın çalışma başlattığını, gelir kaybı ve haksız rekabet oluşturmayacak şekilde bir çözüm bulunacağını söyledi.

Şahali, kooperatifçilik konusunda ortalamanın altına düşüldüğünü belirterek, yeniden başlangıcın öngörülmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.