Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, KKTC’nin şu an taşıma suyla değirmen döndürdüğünü işaret etti. Her damla suyun değerinin çok iyi bilinmesi gerektiğini kaydeden Şahali, Türkiye’nin 30 yıl sonra kuraklık tehlikesi altında kalabileceğinin unutulmaması gerektiğini söyledi.

Başbakan Tufan Erhürman dün akşam Tarım ve Doğal kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’yle birlikte Değirmenlik’te halkla buluşma toplantısı gerçekleştirdi. Değirmenlik köy kahvesinde gerçekleşen toplantıya Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler, eski başbakanlardan Özkan Yorgancıoğlu da katıldı.

ŞAHALİ: “TÜM GÖLETLERİN ISLAH EDİLMESİ GEREKİR”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali burada yaptığı konuşmada, son günlerdeki yağışlara dikkat çekti ve yağmurların bereket getirmesini diledi.

Suyun KKTC halkı için önemine işaret eden Şahali, halkın su eksikliğinin ne demek olduğunu çok iyi bildiğini, hükümetinse önünde geçmişten gelen birçok sorun bulunduğunu söyledi.

Şahali, şu an KKTC’nin “Taşıma suyla değirmeni döndürmeye çalıştığını” kaydederek, yeni üretim sezonunun iyi başladığını ve sonunun iyi gelmesini umduğunu da dile getirdi.

Güzelyurt akiferi ve 5.2 km’lik tünel projelerinin 2021 yılında tamamlanmasının beklendiğini söyleyen Şahali, böylelikle tarımsal suyun belli başlı bölgelere ulaşabileceğini ve her damla suyun değerinin iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti.

KKTC’deki tüm göletlerin ıslah edilmesinin gerekli olduğunu söyleyen Şahali, buna karşın KKTC’nin maddi kaynaklarının sınırlı olduğunu belirtti.

“SÜT SAĞLIĞI TEHLİKEDE DEĞİL”

Erkut Şahali, “sütte alfatoksin” haberlerine de değinerek, alfatoksinin bir nevi küf olduğunu ve hayvan yemlerinden kaynaklandığını ancak “tüm sütlerde alfatoksin var” demenin popülist ve siyasi bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Gerekli test ve imhaların devlet tarafından aksatılmadan yapıldığını vurgulayan Şahali, “Süt sağlığı hiçbir şekilde tehlikede değil” ifadelerini kullandı.

“SÜREKLİ ‘ARPA YOK’ SÖYLEMİ PANİK HAVASI YARATIR”

Şahali, sürekli olarak “arpa yok” şeklindeki söylemlerin panik havası oluşturarak, üreticiyi ihtiyacından fazla arpa almaya zorladığını belirterek, arpada sorun bulunmadığını ve yarın 800 ton, hafta başında ise 12 ton daha arpanın KKTC’li üreticilerle buluşturulacağını ifade etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın her bir bireyin hayatına birebir temas eden bir bakanlık olduğunun altını çizen Şahali, güvenli gıdanın sağlıklı koşullarda tüketicilere ulaşmasının aynı zamanda hem eğitim, hem denetim görevlerinin bakanlık tarafından yerine getirildiğini belirtti.

Hayvan refahı, süt kalitesi ve rekoltesinin artırılması eğitimleri, Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün toprak analiz ve raporlama çalışmalarıyla, geleneksel tarım ürünlerine farklı alternatifler geliştirilmesi çabalarına da değinen Şahali, “tarımdan kopan toplumların yurtdışına döviz ödemek zorunda kalacağını” hatırlattı.

Doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde değerlendirilmesinin önemine işaret eden Şahali, Türkmenköy ovası ve Doğancı havzasının toprağının verimli olmasına rağmen suyu arar olduğunu kaydetti. Şahali, Türkiye’den gelen suyun “taşıma su” olduğunun ve oranın da 30 yıl içinde kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğinin unutulmaması gerektiğini söyledi.

“YENİ TAŞ OCAĞI AÇILMAYACAK”

Taş ocakları konusuna da değinen Şahali, dağların patlatılarak inşaat ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi.

Maden mühendislerinin yaptığı çalışma ve projeler doğrultusunda taş ocaklarının devlete verdikleri taahhütleri yerine getirmediği gerekçesiyle 8 taş ocağının faaliyetinin Bakanlar Kurulu’nca sonlandırıldığını dile getiren Şahali, hükümetin şu an için yeni taş ocağı açılması yönünde bir yaklaşımı da bulunmadığını açıkladı.