Ülkede domuz eti tüketen çok ciddi bir nüfus bulunduğuna da işaret eden Şahali, Veteriner Dairesi ile domuz yetiştiriciliğinde olası gelişmelere yanıt verebilecek şekilde yeniden yapılanma sürecinin başlangıcını yaptıkları kaydetti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, tarım ve hayvancılıktaki çalışmalarla ilgili olarak özel bir Televizyon kanalına açıklamalarda bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Şahali, et fiyatları ve ülkedeki et açığı konusuna değinerek, et konusunda ilgili tüm taraflarla görüşmelerin sürdürüldüğünü ifade etti.
“Derdimiz, bir taraftan üretimin devamını sağlamak, diğer yandan da tüketicinin zorlaşan yaşam koşullarında et satın alabileceği bir fiyatın oluşmasını sağlamaktır” diyen Şahali, et ithalatının da bir yöntem olduğunu kaydetti.
Mezbahalar konusunda geniş bir çalışma başlatacaklarını açıklayan Bakan Şahali, “Kaçak kesimlere ise toleransımız yoktur. Kaçak kesim yapıldığında dair bilgisi ve belgesi olan herkesin,Veteriner Dairesi’ni uyarmasını isterim. Bize ulaşan bilgileri sonuna kadar değerlendiriyoruz ve üzerine gidiyoruz. Bu konuda faaliyetiçinde bulunanların bakanlığımıza herhangi bir yardım talebinde bulunmasını asla istemiyoruz. Bu konuda tolerans payım sıfırdır” diye konuştu.

Bakan Şahali, 2019 yılından itibaren geçerli olmak üzere hazırlanacak Tarımsal Destek Programı içerisinde damızlık hayvan yetiştiricileri ve besiciler için de özel kısımların yer alacağı bilgisini paylaştı.
Bakan Şahali, hellim konusunda çok kritik bir eşikte bulunulduğunu da söyleyerek, gerek damızlık hayvan sayısını gerekse küçükbaş süt miktarını artırmak açısından sürülerin ithal hayvanlarla takviye edilmesinin, hellim tescili noktasında ciddi bir problem yaşatabileceğini vurguladı.

Şahali, hem hastalık kontrolü bakımından taşıdığı riskler nedeniyle, hem de yerel sütün yerelliğinin olumsuz etkileneceği tehlikesinden hareketle, canlı hayvan ithalatının şu an için gündemde olmadığını açıkladı.
Ülkede domuz eti tüketen çok ciddi bir nüfus bulunduğuna da işaret eden Şahali, süpermarketlerdeki domuz etlerinin, donmuş ithal etler olduğunu ve miktar bakımından fiyat belirleyici bir unsur taşımadığını söyledi.
Şahali, ülkede domuz yetiştiriciliğinin yok denecek düzeyde olduğunu ancak artma ihtimalini göz önünde tutarak, Veteriner Dairesi ile domuz yetiştiriciliğinde olası gelişmelere yanıt verebilecek şekilde yeniden yapılanma sürecinin başlangıcını yaptıkları da kaydetti.

Yangın konusunda ise Şahali, Orman Dairesi’nin yangın yaşanmasından önce yangının, önleyici tedbirlerle bertaraf edilmesine ilişkin çok ciddi bir gayret ortaya koyduğunu söyledi.

Şahali, yangın koruma ve önleme ekiplerinin ilk kez münhalle istihdam edildiğini vurguladı.

Tam teşekküllü bir yangın helikopteri ihtiyacı olması durumunda yapılabilecekleri de ifade eden Şahali, “Biz, bu gücümüz olmadığı için Türkiye’nin imkânlarından yararlanabildiğimiz sürece yararlanacağız. Tek seçenek Türkiye değildir. Türkiye’de 5 noktada bize hizmet vermek üzere anlaştığımız hava unsurlarının aynı anda başka yangınlara müdahale ettiğini varsayalım. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi son tercih olmak koşuluyla İngiliz Üsler Bölgesi’nden ve BM hava unsurlarından yaralanmak da mümkündür” diye konuştu.

BRT/