Kıbrıs Postası'ndan Rahmican Çalışkan'ın haberine göre; Prof.Dr. Çağatay Güler, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’ne sunduğu raporda, son günlerde ortamın şiddetli kırmızı toz sisi ile kaplandığı bir durum olarak görüldüğünü belirterek, bazen bu yoğunluğun “Uzaydan” bile görülebileceğine dikkat çekti. Güler, “Islak zemine çöken ya da yağışla inen tozlar çamur birikintisi haline dönüşür, bu durum bizde gökten çamur yağdığından söz edilir, fakat bazı batı ülkelerinde ‘kanlı yağmur’ olarak nitelendirilir” ifadelerini kullandı.

“ÇOK SAYIDA BALIK, DENİZ MEMELİSİ VE KUŞUN ÖLÜMÜNE NEDEN OLMUŞTUR”

Çağatay Güler, toz bulutlarının Sahra Çölü’nden kaynaklandığını, oradan çıkan tozların 5 bin metreye kadar yükselebildiğini ve okyanusları aşarak diğer kıtalara ulaşabildiğini söyledi. Güler, yerel basında daha çok “Çöl tozları” biçiminde haber olduğunu ifade ederek, “Toz bulutları kırmızı su yosunlarının üremelerini artırmasından dolayı denizlerin maviden kırmızıya dönmesine neden olur. Bu zehirli su yosunları çok sayıda balık, deniz memelisi ve kuşun ölümüne neden olmuştur” ifade etti. Prof.Dr. Çağatay Güler, çöl tozlarının insanlar için sağlıklı olmadığını, buna rağmen yağmur ormanlarına yararlı olan besleyici nitelikte maddeler içerdiğini, ancak Kuzey Afrika’dan taşıdıkları bazı zararlı minicanlılar nedeniyle çok kırılgan olan mercan resiflerinin zarar görmesine ve azakmasına yol açtığını belirtti.

“SAHİL BÖLGELERİNDE YAŞAYANLARDA ETKİSİ DAHA FAZLA”

Prof.Dr. Güler, havada yüzeysel kirletici düzeyine ulaşan kırmızı tozların solunum sorunlarının artmasına neden olabileceğini belirterek, solunum yollarında tahriş edici etkisi nedeniyle astım krizlerini alevlendirdiğini, tozlu havanın özellikle sahil bölgelerinde yaşayanlarda etkisinin daha fazla olduğunun altını çizdi.

“ÖZELLİKLE YOĞUN EGZOZ KİRLİLİĞİ VE NEM OLAN BÖLGELERDE ARTAR”

Çağatay Güler, toplumun sağlıklı kesiminde öksürük, boğazda yanma, göz yaşarması gibi belirtiler dışında fazla olumsuz etkisi olmadığını söyledi. Güler, “Astımı, solunum ve dolaşım sistemi sorunları olanların belirtilerinin şiddetlenmesine, krizlerin alevlenmesine neden olabildiği belirtilmektedir” ifadelerini kullandı. Prof.Dr. Güler, Sahra Çölü tozlarının olumsuz etkileri özellikle yoğun egzoz kirliliği ve nem olan bölgelerde arttını belirterek, gözlerde yanma ve yaşarmaya yol açabileceğini söyledi.

“AÇIK HAVADA BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ETKİNLİKLERİNDEN KAÇINILMASI GEREK”

Okul etkinliklerinin yapı içinde sürdürülmesi, açık havada beden eğitimi ve spor etkinliklerinden de kaçınılması gerektiğini vurgulayan Çağatay Güler, “Beden eğitimi deslerinin kapalı salonda yapılması, öğle yemeklerinin de yine okul içinde yenmesi önerilmektedir” dedi. Güler, astımlıların, solunum ve dolaşım sistemi hastalığı olanların, yaşlıların açık havadaki bedensel etkinliklerden kaçınmalarının daha doğru olacağı belirtti.