Diyalog gazetesinden Pelin Yükselay'ın haberine göre; Diyalog; milletvekilliğine adaylık konusunda bazı eski bakanların da görüşlerine başvurdu. Turizm eski bakanlarından Erdoğan Şanlıdağ UBP’den aday olabileceğini söylerken, Tarım eski Bakanı Kenan Akın, DP’den aday olduğunu belirtti. 

“Aday olmam için çok talep var” diyen Çalışma eski Bakanı Şerife Ünverdi değerlendirme aşamasında olduğunu, Tarım eski bakanı Ali Çetin Amcaoğlu ile Milli Eğitim eski bakanı Mutlu Atasayan yeniden aday olma konusunda henüz karar vermediğini söyledi. 

Ulaştırma eski bakanı Salih Usar, eski meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu, eski Milli Eğitim bakanı Canan Öztoprak ve eski Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu bir kez daha aday olmayı kesinlikle düşünmediklerini, gençlerin önünü açmak adına bu kararı çok önceden verdiklerini dile getirdi. Ekonomi ve Turizm eski Bakanı Erdoğan Şanlıdağ, Bayındırlık ve Ulaştırma eski Bakanı Salih Usar, Tarım ve Orman eski Bakanı Kenan Akın,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Şerife Ünverdi, Tarım ve Doğal Kaynaklar Eski Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Meclis eski Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu, Milli Eğitim Eski Bakanı Mutlu Atasayan, Milli Eğitim Eski Bakanı Canan Öztoprak ve  Meclis eski Başkanı Fatma Ekenoğlu’nun görüşleri şu şekilde:   

Şanlıdağ: Siyasetten kopmadım 

“Yıllardır siyasi arenada değilim ancak siyasetten de kopmadım... Mensubu olduğum Ulusal Birlik Partisi’nden talep geldiği takdirde, yeniden aday olabilirim. Tamamen talep meselesi...” 

Usar: Bu işi gençler yapmalı 

“Hayır olmam. Ben 1998’de aday olmayacağımı ifade etmiştim o kararımdan sonra 2002’te partimden teklif gelmesine rağmen kabul etmedim, artık kabul etmem de mümkün değil. Bu işi gençlerin yapması gerektiğini düşünüyorum.” 

Akın: Aday olmak istiyorum 

“Ben aday olmak istiyorum. Geçmişte 20 yıllık bir milletvekilliği serüvenim ve kısa sürede olsa Tarım Bakanlığı tecrübem bulunuyor. Özellikle Tarım alanında gerçekleştirmek istediğim birçok şey var. O yüzden mensubu olduğum Demokrat Parti bana şans verirse, DP Mağusa adayı olmak ve sonrasında da halkım bana onay verirse, Tarım Bakanlığı görevini yürütmek istiyorum. Tarım alanında yapılacak çok şey var. Tecrübeme, bilgime ve kendime güveniyorum. Partimle beraber bu yola çıkmak en büyük arzum. Umarım halk da bana onay verir.” 

Ünverdi: Halktan talep var 

“Açıkçası aday olmak konusunda bir çalışmam yok. Beklemek istiyorum. Halkımızdan aday olmam yönünde çok talep var ancak ben şu an için böyle bir karar vermiş değilim. Kesin bir şey yok yani, kısmet diyeceğiz buna. Ben tabii bu seçimlerde de Ulusal Birlik Partisi’nin başarılı bir sonuç alması ve yine birinci parti çıkması için var gücümle çalışacağım.”  

Amcaoğlu: Net bir fikrim yok 

“Hiç düşünmedim. Şu anda verilmiş herhangi bir kararım yok. Siyaseti bırakmadım tabi ama kafamda herhangi net bir fikir oluşmuş da değil. Göreceğiz” 

Yektaoğlu: Siyaset arenasını gençlere devrettim 

“Aday olma gibi bir düşüncem yok. Ben yine CTP’liyim ama artık bizden sonraki neslin siyaseti yürütmesi gerekiyor, iyi de gidiyorlar. Ben siyaset arenasını gençlere devrettim, her daim de destekçileriyim.” 

Atasayan: Kesin karar vermedim 

“Adaylık konusunda kesin karar vermedim. Şartlar ne getirir bilemem, seçim kararı çıksın,  değerlendireceğim. Partiden talep yok açıkçası ama halktan aday olmam yönünde talep var. Bekleyip göreceğiz, değerlendireceğiz.”   

Öztoprak: Sıra bizden sonraki nesillerde 

“Ben bir kez daha aday olmayı düşünmüyorum. Gençlerin siyaset yapması taraftarıyım. Bu bir bayrak yarışıdır ve biz de bu yarışta yeterince gayret sarf ettik. Sıra bizden sonraki nesillerde. Parti içinde, arka planda desteklerimiz her zaman sürecek, bunun için ille yarışta olmak gerekmiyor.” 

Ekenoğlu: 60 yaşımı doldurdum, aday olmam 

“Hayır, aday olmam. Ben 60 yaşı kendime hedef koymuştum, 60’ımı doldurdum ve bir kez daha aday olmadım. Şu anda da tekrardan aday olmak gibi bir hedef ve gayret içerisinde değilim.”